avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reziliere contract repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reziliere contract repartitoare

Am hotarat la nivel de scara sa renuntam la repartitoarele de incalzire. Avand in vedere ca avem contracte individuale semnate in anul 2005, am redactat notificarile de reziliere si am rugat agentul economic sa le inregistreze. Am primit un raspuns foarte ciudat si anume ca Asociatia de Proprietari a incheiat un contract colectiv cu agentul economic pe o perioada mai mare si astfel, nu putem renunta la repartitoare fara acordul asociatiei de proprietari. Mai mult, sustin ca acele contracte individuale initiale nu sunt legale fiind greseala lor ca le-au incheiat. Cu toate acestea, am insistat sa imi inregistreze notificare de reziliere. Va rog sa ma ajutati cu acel contract colectiv. Puteti sa imi raspundeti in ce masura acel contract este legal atat timp cat nu s-a discutat despre incheierea lui in nicio Adunare Generala si totodata, exista in paralel contracte individuale (noi platind pentru acele repartitoare). Ce pot face pe mai departe pt. a ma asigura ca agentul economic nu se amesteca in calculul energiei termice? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:51, 31 Ianuarie 2014
La noi sunt adunate mai multe astfel incat la un moment dat se va sparge buba.

1. Contractul a fost cerut si semnat de/pentru 5 persoane. Celelalte 10 familii am cerut in scris conducerii AP sa rezilieze contractul. Acesta refuza. Pana cand ?
Am ajuns la 3 Adunari Generale in care am hotarat cu majoritate sa se rezilieze acest contract ! Am solicitat copia ultimei Sedinte si nu am primit-o ! Am solicitat ajutor si suport la Serviciul specializat al Primariei de la inceputul lunii Decembrie si inca asteptam...

2. Chiar in conditiile in care acest contract ar fi incheiat legal, am ajuns la concluzia ca aceste calcule nu respecta ord 343 ! Se ascund in spatele lui. Cine se opune primeste o amenda "legala". In cazul meu, firma T aplica art 17 litera a) folosind un SET care nu a fost niciodata masurat in apartamentele noastre ! AR FI TREBUIT SA SE APLICE LITERA b) adica acel 10% peste cel mai mare "consum". Domnule @grandanat inteleg ce spuneti, insa nu este cazul nostru: peste cel mai mare consum sa ii spunem real se aplica abuziv un "SET" neverificat. Am vazut hartiile lor si nu apare acel 300 - 600 unitati pe un singur calorifer.
Daca situatia de pe scara noastra ar fi fost clara si conform legii, eheei, demult mi-ar fi raspuns la adrese. Insa ei mentin o tacere suspecta.

3.Cel mai mare rau este provocat de dezechilibrele hidraulice din sistemul termic al blocului.
Zgomote si trepidatii, consum exagerat la gigacalorimetrul din subsol.
NU AU DOCUMENTE CARE SA ARATE CA AU FACUT ECHILIBRARE !

Minciuna are picioare scurte, ii vom dovedi. Si vor plati efortul si supararea pricinuita.

Problema cea mare este ca in Romania se accepta o astfel de situatie de catre Autoritati, de catre Executiv. Probabil "Alesii" nostri nu sunt in masura sa inteleaga ceva din ceea ce voteaza, nu au capacitatea si educatia necesara. In aceste conditii ce ar fi de facut sa ne relaxam ? Pierdem cu totii, ne punem in pericol viitorul.

Darida, ne putem adresa Avocatului Poporului pentru a se elimina acest sistem numit repartitor ?

Domnule @grandanat, doamna @elga fac o ultima precizare ref grosolanul abuz Dec 2013:
- apt 51 mp plateste 450 lei (fara repartitoare = pausal) = 8,82 lei / mp
- apt 61 mp plateste 780 lei (fara repartitoare = pausal) = 12,38 lei / mp,
fara legatura cu vreun "consum" maxim al unui calorifer pierdut prin bloc ...
Asta este smecheria firmei T. pe care am observat-o in toata Constanta, il rasplateste pe cel care aduce sau care "tine" contractul in vigoare si ii amedeaza pe cei care se opun.
Ultima modificare: Luni, 27 Ianuarie 2014
Babic, utilizator
@Babic
Eu v-am mai spus. Principala problema, pe primul loc, este modul in care asociatia dvs este condusa. Este inacceptabil ca presedintele sa nu tina cont de dorinta majoritatii.


Ca sa incheiem polemicile inutile. Eu v-am explicat ca acele sume sunt plauzibile. Insa casa va convingeti:
1. mergeti mai intai la firma de calcul si cereti-le sa va arate cum a calculat consumul de caldura ce va revine dvs. Desi eavand contract cu ei ma indoiesc ca vor acorda atentie,

2. Depuneti sesizare la ANPC. Din propria experienta ANPC chia isi face treaba. Si de multe ori firmele de calcul au fost sanctionate drastic pentru nereguli.


@Darida
Aceasta opinie vehementa a dvs nu face decat sa complice mai rau lucruile. Da, achiesez cu opinia dvs, dar pana la un punct. Putem da vina pe o mie de lucruri care ar sta la baza acestor anormalitati. E acelasi lucru daca am da si vina pe constructorul blocului ca l-a proiectat si realizat prost fara o izolatie termica buna. Aceste motive, inclusiv cel al imperfectiunilor sistemului de repartitoare ANRSC , sunt deja alta poveste.

Referitor la unitati, repartitoarele de calcul, sunt la fel de omologate ca apometrele individuale pentru apa rece sau calda. Depinde insa "din al cui punct de vedere" sunt omologate.
Si nu are nici o importanta ce unitati masoara repartitorul" Este un aparat de masura care masoara, ceva, orice, poate sa fie si unitati. Atat timp cat masuratorile se fac intr-o anumita marja de eroare si sistemul este "echitabil" atunci este in regula.
Am zis-o si cu alte ocazii, problema nu este repartitorul in sine, care de altfel este folosit in multe din alte tari europene; ci conditiile in care sunt folosite. Inclusiv procentul repartitoare montate, echilibrarea hidraulica, regulile de calcul, etc.

@babic
Va puteti adresa Avocatului poporului, dar nu pentru eliminarea folosirii repartitoarelor pur si simplu. Se folosesc si in restul Europei, dar in anumite conditii tehnice de functionare a instalatiei de incalzire si folosindu-se anumite reguli de repatizare a costurilor.
Nu repartitorul este marea problema, ci sistemul aplicat in Romania. Va asigur ca si cu un contor de caldura avizat metrologic ati avea aceleasi probleme, daca nu se respecta conditiile mentionate mai sus.

Puteti in schimb solicita eliminarea aplicarii actualului sistem de repartizare a costurilor, reglementat de ANRSC, care incalca reglementarile in constructii nationale si europene si aduce din aceasta cauza prejudicii grave multor cetateni. In nicio tara civilizata nu exista mai multe seturi legislative care reglementeaza diferit acelasi obiect.
[ link extern ] /

@grandanat
Repartitorul nu este mijloc de masurare conf Directivei 2004/22/CE. Ele sunt omologate ca aparate care inregistreaza temperaturi. De aceea, comparatia cu apometrele sau chiar cu contoarele de energie termica nu e tocmai reusita.
Conteaza mult ce unitati de masura folosesti. O notiune vaga, fara o dimensiune concreta provoaca deruta si suspiciune in randul populatiei, compromitind ideea de contorizare..
Daca ati merge la piata si de fiecare data un kg de legume ar avea o greutate diferita, ce ati spune?
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2014
darida, utilizator
Problema cu repartitoarele se poate asemana cu ceea ce ati propus in comparatia cu piata.
Am sa fac aceasta comparatie prin exemplul urmator:

- presupunem ca un negustor, din diferite motive, nu are cantar - la repartitoare asta inseamna ca nu exista un contor de masurat energia termica la nivel de calorifer.

- negustorul stie ca a dat pe toata cantitatea de fructe, sa zicem, 1000 lei - asta este similar cu factura primita la asociatie si pe care scrie valoarea totala citita pe contorul de bransament.

- ca sa-si vanda fructele la un pret cat de cat corect si, presupunand pentru simplificarea exemplului ca fructele sunt de marime aproximativ egala, imparte costul de achizietie - 1000 lei - la cate fructe are, sa zicem ca 100 buc. Deci va putea sa-si vanda fructele cu 10 lei/buc. In final va obtine cei 1000 lei cu care le-a achizitionat. - Similar pe calorifere sunt montate repartitoarele care masoara "bucatile" de energie termica consumate. Cand e sa sa faca calculul se aduna toate aceste "bucati", adica unitati de index, din toata scara. Se imparte costul facturii la aceasta suma de "bucati" - unitati de index si se afla cat costa aceasta unitate. (nu complic lucrurile acum si aici cu calculul caldurii pentru ca nu asta mi-am propus prin aceast exemplu, ci pentru a se intelege principiul).
Deci un proprietar a consumat un numar de "bucati" de energie termica tot asa cum la piata isi cumpara un numar de fructe.
Daca el isi cumpara 5 fructe va plati de 5 ori mai mult decat cel care isi cumpara 1 fruct.
Similar, daca un proprietar consuma 500 de unitati de index va plati de 5 ori mai mult decat altul care a consumat 100 unitati de index.

Repartitoarele, fiind dispozitive similare, de acelasi fel, puse pe toate caloriferele din scara respectiva. masoara acelasi lucru la toata lumea. Rezultatul masuratorii sunt "bucati" de energie termica. La sfarsitul calculului se poate repartiza din totalul valorii facturii fiecarui proprietar costul pentru cate "bucati" de energie termica a consumat.

Repartitoarele nu sunt uneltele diavolului pentru ca ele sunt folosite si in alte tari si, deci, n-ar mai trebui sa discutam aici ca ele nu masoara direct energia termica, ca nu sunt omologate sau mai stiu eu ce alte baliverne. Ele masoara indirect, sunt omologate pentru treaba pe care o au de facut si sunt folosite pentru impartirea unui intreg la consumatorii acelui intreg de fragmente din intreg. Repartizeaza!

Ca nu sunt indeplinite conditiile in care aceasta repartitie sa fie corecta, aceasta de-abia este discutia, dar asta tine de modul cum este, in final, condusa si administrata asociatia.
Daca se face acea echilibrare, desi nu sunt convinsa atata timp cat noi suntem facturati pe baza diferentei intre temperatura de intrare si cea de iesire a agentului termic la contorul de bransament.
Mai depinde de proprietari sa nu-si fure vecinii, dar pentru asta conducerea asociatiei trebuie sa intreprinda actiunea de sigilare si verificare a sigiliilor, de citirea corecta si lunara a tuturor repartitoarelor si, daca se poate, intr-o perioada de timp redusa la 1 zi, cel mult 2 fata de citirea la bransament.
Daca aceste conditii sunt respectate, repartitoarele vor da masura eficientei lor. Daca conditiile nu sunt respectate, atunci nicio masuratoare din lumea asta nu va fi corecta si distorsiunile din rezultatul calculului vor crea impresia ca cineva fura, ca repartitoarele nu sunt bune.

Mai exista un motiv destul de subtil si neluat in seama de marea majoritate a celor care se lovesc de aceasta problema si am sa va exemplific cu cazul blocului meu fata de blocul similar de vis-a-vis.
Noi avem repartitoare, ei nu au.
In luna decembrie factura la caldura a fost la noi de 17.500 lei. La ei de 22.500 lei.
Aceasta diferenta globala se datoreaza tocmai consumului mai mic la noi, evident.
La ei caldura / apartament a fost de 150 lei.
La noi ea a variat intre 15 lei si maxim 385. Aceasta diferenta enorma este data de faptul ca cel cu 15 lei are in cont o suma de unitati facturate in avans si deci plateste acum si in lunile urmatoare minimul de pe spatiile comune, iar cel cu 385 este necontorizat si suporta costul marit cu 10% de la alt apartament unde s-a facut regularizarea de sfarsit de ciclu (a dat permanent mai putin sau i s-a estimat mai putin decat consumase si in decembrie i s-a regularizat consumul de peste an, adunandu-se in decembrie ceea ce consumase in plu in lunile anterioare in mod real fata de estimare).
Dincolo de aceste distorsiuni si studiind valoarea caldurii la apartamentele din blocul meu mi-am dat seama ca, in conditii de minima corectitudine, valoarea caldurii la cei care au consumat in exces nu trebuia sa fi depasit acel 150 lei, luat ca reper orientativ.
Ce-mi spune acest lucru? Esential. Inventarierea caloriferelor este defectuoasa si ea nu reprezinta nici pe departe realitatea din teren.
Astfel nu ar fi trebuit sa avem valori ale caldurii de 60 lei si altele de 280 lei. E clar ca multe calorifere sunt inventariate sub standardul lor.
Asta ma face sa cer fie reinventarierea, fie renuntarea la repartitoare.

Motivul in plus pentru renuntarea la repartitoare este si acela ca locatarii nu au inteles inca sa le foloseasca in mod civilizat, sa se incalzeasca macar minim, nu sa le inchida si sa stea in frig sau sa consume gaze de la aragaz, punand in pericol propria viata, dar si pe acelora din jurul lor si marind factura la gaze de 5 ori in plin sezon rece. Un alt motiv este ca la factura propriu-zisa se adauga si costurile de calcul.
Una peste alta, daca am renunta la repartitoare, costul gazelor si al calcului s-ar muta la costul caldurii, dar macar am trai civilizat.
Ma astept sa intampin o rezistenta feroce din partea celor care au platit caldura in decembrie sub 100 lei si care sunt in numar de 82 din 170, cu tot cu comision, dar care nu iau in seama ca au platit si cu 10 lei / persoana mai mult la gaze fata de vara..

Deci nu sunt pentru repartitoare cu tot dinadinsul, ba daca fac o analiza se pare ca, asa cum am spus, nu suntem pregatiti sa le folosim.
Totusi ...sa nu vina cineva, oricine ar fi, sa-mi spuna ca fara repartitoare platesc cu totii mai putin decat cu repartitoare pentru ca, iata, dovedit, este o minciuna.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2014
elga50, moderator
Problema e ca unii platesc prea multe "fructe" decat au nevoie, iar altiii patesc mai putin pentru fructele cumparate. Nu se aduna consumul individual, ci se imparte totalul in functie de tempeaturile inregistrate de repartitoare.
Programul de calcul repartizeaza consumul, nu repartitoarele.
Exista o diferenta mare intre unitate de masura si criteriu de repartizare.
Ex. în cazul blocurilor fără repartitoare, suprafaţa utilă a apartamantului (măsurată în m2), este un criteriu de repartizare a consumului/costurilor, nu o unitate de măsură a consumului de căldură. Asa cum nu poti consuma m2, nu poti consuma nici temperaturi.
Indiferent de ce criteriu folosim, SU, SET, indicatiile repartitoarelor, toate au un numitor comun: se prezuma ca ele se aplica intr-o instalatie care functioneaza in anumiti parametrii de presiune si debit a agentului termic, care sunt absolut necesari pentru o repartizare corecta. Orice criteriu folosesti, va da o eroare privind costul real al incalzirii in cazul dereglarii instalatiei.
Exemplul dat intr o postare anterioara privind costul in functie de SET este perfect valabila si la temperaturile inregistrate. Poti sa ai 20 C in apartament si sa platesti o anumita suma, daca instalatia e reglata conform proiectului, sau poti sa ai 20 C si sa platesti de 3 ori mai mult, daca instalatia e dereglata.

Suntem facturati pe baza diferentei intre temperatura de intrare si cea de iesire a DEBITULUI de agent termic.
Contorul de bloc are si un senzor de debit, nu doar de temperaturi. Daca instalatia este dereglata, contorul va inregistra un debit mai mare de agent termic, deci o cantitate mai mare de impartit, deci costuri mai mari. Contorul inregistreaza "contabiliceste" debitul de caldura. Mai mult agent termic nu inseamna si mai mult confort termic, ci doar costuri mai mari.

Vina o au in primul rand ANRSC-ul si firmele prestatoare. Ele trebuiau sa educe populatia, sa o informeze complet corect, prealabil despre probleme.
ANRSC a stabilit temperatura de 6 C de deschidere automata la robinetele termostatate, care este conform normativului I 13-2002 pct. 4.15, 4.16, o incălzire de gardă folosita in clădiri şi în încăperi folosite cu intermitenţă, (ex: ateliere de producţie). Este o temperatura minimă este cerută de necesităţi tehnologice (utilaje, materiale etc.), pentru protecţia împotriva îngheţului a instalaţiilor de orice fel, nu se refera la locuinţe şi la oameni.
Pe acest fond firmele au ademenit oamenii cu reduceri fantastice la factura de incalzire.

Comparatia trebuie sa tina cont si de faptul ca clocul fara repartitoare a consumat nonstaop caldura, iar in blocul dvs, procentul caloriferelor inchise total sau partial a fost mai mare decat procentul diferentei facturii intre cele 2 blocuri.
Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2014
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de energie termica în condominiu dumitruivascu1941 dumitruivascu1941 Buna ziua, 1) Va rog sa-mi precizati daca ORDINUL nr. 343/2010 (*actualizat la data de 29 iulie 2010*) publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 ... (vezi toată discuția)
Firma repartitoare - calculare s.e.t, costuri, etc... Marian-Ion Marian-Ion Buna ziua, Va rog ajutati-ma, Ma intereseaza un certificat de performanta energetica a apartamentului meu de 4 camere situat in sector 6 ( Bld. Ceahlaul ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu administratorul alin96 alin96 Doresc trecerea de la sistemul de contorizare cu repartitoare la calcularea consumului la pausal.Cum pot face acest lucru de unul singur? Pentru ca ceilalti ... (vezi toată discuția)