avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la mostenire de catre notar

Notarii refuza autentificarea declaratiei de renuntare la mostenire a unei persoane pe motiv ca nu are dovada ca este mostenitor.
Stie cineva un notar care autentifica declaratie de renuntare la mostenire fara a cere tot felul de dovezi?
Logic si juridic este vorba de o declaratie simpla care persoana o face pe proprie raspundere si darea declaratiei constituie un drept, dreptul de a renunta la mostenire, drept care se pare ca nu se doreste a fi respectat.
Temei legal nu au notarii pentru a refuza o astfel de declaratie de renuntare la mostenire.

Si daca era vorba de o declaratie de acceptare a mostenirii era la fel de grav deoarece un astfel de refuz produce grave prejudicii.
Practi eu cred ca notarii forteaza dezbaterea mostenirii ceea ce constitie o alta incalcare indirecta de drepturi.
Probabil ca asa li se spune verbal sa procedeze daca nu se gaseste niciun notar care sa autentifice o simpla declaratie notariala.
Doar in Romania se poate asa ceva...tara absurditatii sub aspectul logicii juridice la nivel de aplicare a legii...
Ceea ce sustineti este gresit.
Nu trebuie probat ca mostenitorul nu a acceptat mostenirea in cadrul unei declaratii notariale de renuntare la mostenire.
Nicaieri nu scrie asa ceva.

Editat de moderator simonette12- motiv pct.2.2.si 2.5 din Regulament
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iunie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Raspunsul este adresat Domnului avocat Lacoschi la intrebarea \"ce mai doresc acum?\" daca intrebarea imi este adresata mie...
In stadiul procesual actual am depus obiectiuni, pt ca expertiza contine discrepante intre scriptic si faptic iar valoarea apartamentului ramas in masa succesorala si expertizat la cererea instantei, este cu mult mai mica decat cea mentionata de notarita, (cu cel putin 20 000 de euro).
Instanta nu luase in considerare obiectiunile, motivate cu articole de lege si cu fotografii.
As dori o evaluare a partamentului mai aproape de cea reala.
In subsidiar as dori sa vad ce se mai poate face la nivel notarial...
In anumite articole de pe forum se vorbea de posibilitatea efectuarii declaratiei de acceptare la notariat in terman de 3 ani...Daca nu se mai pot remedia lacunele, la nivel notarial, am sa fac tot ce pot pt ca adevarul sa iasa la iveala. Nici mama si nici eu nu am primit de la notariat certificate care sa ateste calitatea noastra de succesoare...Fratele insa a primit si am aflat aceata prin intermediul instantei. La notar s-a jucat totul, de la inceput. Nu am fost citata si nici informata de ce s-a petrecut. Asteptam interventia/reactia unui notar la cele relatate de mine...
Lipsa acestui certificat ma impiedica sa invoc incalcarea rezervei succesorale prin \\"vanzarea\\" celuilalt imobil cu teren intravilan de 390 m patrati in favoarea fratelui meu, fara stirea mea...Dar cred ca ati inteles asta!
(Fratele e casatorit cu o \\"doamna\\" care a fost data in urmarire generala timp de 10 ani pt excrocherii imobiliare. E de notorietate publica, ea fiind pe prima pagina a multor ziare pentru aceste fapte...)
Stiu ca justitia nu e perfecta dar cand invocam, \\"Dura lex, sed lex!\\", vorbim ipotetic de o lege care trebuie cat de cat aplicata...
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iunie 2014
chckcarmen, utilizator
Tot nu am inteles.
S-a scos certificat de mostenitor fara sa va citeze si acum ati cerut anularea certificatului de mostenitor?
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iunie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Da, s-a emis certificat de mostenitor numai pe numele fratelui si am aflat recent acest lucru...
Notarita a refuzat sa-mi dea certif de calitate de mostenitor si a pretins ca instanta ne va elibera certificat de mostenitori la toti, cand am telefonat si am intrebat-o...
Incerc sa inteleg...Aparent notarita nu s-a mai obosit nici cu rectificarea inventarului masei succesorale, (asa cum a promis sa faca), nici cu citarea mea si cred ca folosindu-se de marturia matusii mele a aplicat art. 15 al Decretului nr. 378/1960.
Se mai aplica Decretul nr. 378/1960 pentru modificarea unor dispoziţii, în legătură cu reorganizarea activităţii Notariatului de stat, care stipuleaza ca \"Art. 15.
Dacă moştenitorii contestă calitatea ori întinderea dreptului vreunuia dintre ei sau compunerea masei succesorale, notarul de stat constată printr-o încheiere neînţelegerile ivite, îndrumă părţile să ceară soluţionarea lor pe cale judecătorească şi suspendă procedura succesorală începută. [...]După soluţionarea de către instanţa judecătorească a neînţelegerilor dintre moştenitori, ei pot cere redeschiderea procedurii succesorale şi eliberarea certificatului de moştenitor.\"?
Si daca se aplica art 15 al decretului 378/1960, cum se aplica in cazul in care mama si fratele sunt reclamanti si au cerut in instanta iesirea din indiviziune, atribuirea apartamentului mamei
, in exclusivitate si sunt pe cale sa castige? Inatampinarea pt imobilul cu terenul de 390 m patrati a ramas in pronuntare la ultima minuta si respingadu-se exonerarea de taxa de timbru, intampinarea este respinsa...
Am aflat dintr-o incheiere trimisa aparent aparatorului meu si aparuta de cateva luni la dosarul din instanta ca de fapt s-a emis certificat de mostenitor fratelui, care data fiind situatia avea tot interesul sa accepte pe inventar, (inventarul era gresit si notarita a spus ca o sa-l rectifice, de aceea nu am semnat imediat ce mi-a fost prezentat).
In procedura de succesiune nu am fost citata niciodata. Am vrut sa cer anularea certificatului fratelui dar nu stiu in ce temei de lege sa o fac, deci pana acum nu am cerut anularea certificatului de mostenitor al fratelui!
Cum pot sa invoc incalcarea rezervei succesorale in cazul in care nu am certif de calit de mostenitoare si numai fratele are?
Ultima modificare: Duminică, 29 Iunie 2014
chckcarmen, utilizator
In primul rnd trebuie sa anulati certificatul de mostenitor.
Poate fi destul de complicat asa ceva.
De regula, cand intelegeam ca clientul meu risca sa piarda procesul incheiam tranzactie.
Adica si ceilalti riscau sa iasa rau daca se judecau dar aveau prima sansa in mod normal.
E adevarat si ca puteau sa castige absolut tot daca se riscau dar nimeni nu a riscat sa se judece cu clientii mei in astfel de situatii pana in prezent pe astfel de procese.

E posibil sa aveti probleme foarte mari in proces...si sa il pierdeti...
Pare ilogic probabil in viziunea dvs. dar...exista aceasta probabilitate...

Nu cred ca este de vina notarul pentru aceasta situatie...

Alte discuții în legătură

Strain de succesiune dlcodrut dlcodrut In anul 2007 s-a dezbatut succesiunea dupa decesul mamei mele. Suntem 2 frati si la aceasta sucesiune au fost declarate doar bunuri mobile (actiuni la o ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la succesiune snowwhait snowwhait As dorii sa stiu in cat timp pot face succesiunea dupa moartea tatalui fara sa trebuiasca sa platesc taxe in plus la stat.Sunt 2 ani sau un an?Eu si fratele ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)