avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la mostenire de catre notar

Notarii refuza autentificarea declaratiei de renuntare la mostenire a unei persoane pe motiv ca nu are dovada ca este mostenitor.
Stie cineva un notar care autentifica declaratie de renuntare la mostenire fara a cere tot felul de dovezi?
Logic si juridic este vorba de o declaratie simpla care persoana o face pe proprie raspundere si darea declaratiei constituie un drept, dreptul de a renunta la mostenire, drept care se pare ca nu se doreste a fi respectat.
Temei legal nu au notarii pentru a refuza o astfel de declaratie de renuntare la mostenire.

Si daca era vorba de o declaratie de acceptare a mostenirii era la fel de grav deoarece un astfel de refuz produce grave prejudicii.
Practi eu cred ca notarii forteaza dezbaterea mostenirii ceea ce constitie o alta incalcare indirecta de drepturi.
Probabil ca asa li se spune verbal sa procedeze daca nu se gaseste niciun notar care sa autentifice o simpla declaratie notariala.
Doar in Romania se poate asa ceva...tara absurditatii sub aspectul logicii juridice la nivel de aplicare a legii...
iata doi frati...o solutie

[ link extern ]

o alta solutie unde avem descendenti din colatarali
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iunie 2014
ContSters323967, utilizator
Patrick_ a scris:

milika a scris:

Deci nu reclamantul va trebui să dovedească neacceptarea de către pârâtul sezinar ci acesta va trebui să dovedească acceptarea.
Dacă pârâtul sezinar e întradevăr neinteresat de acceptarea moștenirii va recunoaște pretențiile reclamantului. În acest caz acțiunea nu prea mai are nici un rost.

am raspuns desi acum am citit ce zici

ce draq e aceasta copilarie

in opinia mea nu suntem pe o chestiune de procedura

suntem pe fond:)

De ce insist? Pentru că unii useri sau unii simpli vizitatori ar putea, subjugaţi fiind de numeroasele emoticoane ale lui milika şi de vorbele sale în doi peri, să fie tentaţi să ia de bune afirmaţiile sale. Ceea ce nu ar folosi nimănui, nici măcar abstractului adevăr juridic.

iata ce e legal'''
faptele negative nu se probeaza ...cum ar fi descendenta facand distinctie in materie de familie si succesiune bla bla

sigur, ne puem orican contestat ascendentii!

zic chiar sa nu aiurim

ContSters323967, utilizator
poate am gresit eu
si notiunea de sezina e desueta...la misto prevazuta...mai ales pentru aia care ad probationem nu au un inscris :D

Editat de moderator simonette12- motiv. pct.2.2 din Regulament
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Incercati sa induceti ideea ca pentru renuntare ar trebuinadministrat un probatoriu.
Intreaga practica va contrazice.
Ceea ce am aratat anterior probabil ca nu ati inteles.
Aspectele legate de acceptare sau renuntare se fac la instanta cand e vorba de creditori.
Doar atunci pot avea loc discutii.
Topicul e strict pe renuntarea la mostenire.
Notarul nu administreaza probe pe declaratia de renuntare.
Se pare ca e greu sa intelegeti acest aspect.
Restul sunt discutii privitoare la proces si atata timp cat nu exista un proces e inutil sa discutam.
Oricum simplul fapt ca un mostenitor e sezinar nu inseamna ca nu poate renunta la mostenire.
E clar.
Refuzul notarului pe argumentele indifate de dvs. ar constitui un abuz.

Editat de moderator simonette12- pct.2.2. si 2.5 din Regulament
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
milika a scris:

Patrick_ a scris:

milika a scris:

sezinarul trtebuie sa probeze contrariul...respectiv ca nu a acceptat...altfel el, in puterea legii are posesia cu toate atributele

Adică să înțelegem din acest raționament că, unul dintre descendenții celui care lasă moștenirea, care nu are nici o treabă cu patrimoniul succesoral și pe care practic nu-l interesează moștenirea respectivă (este plecat de exemplu din țară), va fi declarat moștenitor dacă nu face dovada faptului că nu a avut nimic de a face cu posesia la care este îndreptățit prin dreptul de sezină pe care-l are?

Sau de exemplu unul dintre descendenții celui care lasă moștenirea, știind că pasivul succesoral depășește activul nu are de gând să accepte moștenirea și rămâne în pasivitate (fără să facă vreun act de renunțare însă). În acest caz va trebui să-și dovedească „pasivitatea”, iar în caz contrar va fi declarat moștenitor?

După părerea mea, raționamentul citat mai sus nu prea conduce la un rezultat care să fie conform cu efectele avute în vedere de legiuitor în ceea ce privește la instituția sezinei.

Ca și în vechea reglementare, de esența sezinei este faptul că moștenitorul sezinar nu mai trebuie să fie pus în posesie în ceea ce privește cota sa de bunuri din masa succesorală ce-i revine după ce dobândește calitatea de moștenitor, deoarece are posesia de drept a acelor bunuri.
Însă înainte de acceptarea moștenirii (tacită sau expresă) toți sucesibilii - sezinari sau nesezinari - sunt priviți exact la fel.

uite ca avem si sah-mat:)

intr-o actiune avand ca obiect dezbatere suuccesiune putem avea si un capat de cerere cum ca cutarescu, descendent, e strain de succesiune, este?

ce probe facem pe acest capat de cerere?
si mai ales de ce ar trebui incuviintate?

:)

ma gandeam de ce furtul din averea defunctului nu-i infractiune! voi ce ziceti?

Vreti sa ziceti ca nu poate fi inlaturat de la mostenire un descendent?
Se poate fara probleme.

Probele trebuie propuse de cel care vrea sa se apere in primul rand.

Reclamantul poate fi greu sa reuseasca sa probeze acest lucru si anume ca paratul nu a acceptat.
Intamplator sunt procesele pe care ma judec cel mai des in civil si i-am inlaturat pe toti pana astazi.
Presupun ca nu prea aveti practica la baza si aveti doar teorie...
Dar...se zice ca practica ne omoara....
Incercati sa aveti si practica la baza.
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Strain de succesiune dlcodrut dlcodrut In anul 2007 s-a dezbatut succesiunea dupa decesul mamei mele. Suntem 2 frati si la aceasta sucesiune au fost declarate doar bunuri mobile (actiuni la o ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la succesiune snowwhait snowwhait As dorii sa stiu in cat timp pot face succesiunea dupa moartea tatalui fara sa trebuiasca sa platesc taxe in plus la stat.Sunt 2 ani sau un an?Eu si fratele ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)