milika a scris:
Patrick_ a scris:
milika a scris:
sezinarul trtebuie sa probeze contrariul...respectiv ca nu a acceptat...altfel el, in puterea legii are posesia cu toate atributele
Adică să înțelegem din acest raționament că, unul dintre descendenții celui care lasă moștenirea, care nu are nici o treabă cu patrimoniul succesoral și pe care practic nu-l interesează moștenirea respectivă (este plecat de exemplu din țară), va fi declarat moștenitor dacă nu face dovada faptului că nu a avut nimic de a face cu posesia la care este îndreptățit prin dreptul de sezină pe care-l are?
Sau de exemplu unul dintre descendenții celui care lasă moștenirea, știind că pasivul succesoral depășește activul nu are de gând să accepte moștenirea și rămâne în pasivitate (fără să facă vreun act de renunțare însă). În acest caz va trebui să-și dovedească „pasivitatea”, iar în caz contrar va fi declarat moștenitor?
După părerea mea, raționamentul citat mai sus nu prea conduce la un rezultat care să fie conform cu efectele avute în vedere de legiuitor în ceea ce privește la instituția sezinei.
Ca și în vechea reglementare, de esența sezinei este faptul că moștenitorul sezinar nu mai trebuie să fie pus în posesie în ceea ce privește cota sa de bunuri din masa succesorală ce-i revine după ce dobândește calitatea de moștenitor, deoarece are posesia de drept a acelor bunuri.
Însă înainte de acceptarea moștenirii (tacită sau expresă) toți sucesibilii - sezinari sau nesezinari - sunt priviți exact la fel.
uite ca avem si sah-mat:)
intr-o actiune avand ca obiect dezbatere suuccesiune putem avea si un capat de cerere cum ca cutarescu, descendent, e strain de succesiune, este?
ce probe facem pe acest capat de cerere?
si mai ales de ce ar trebui incuviintate?
:)
ma gandeam de ce furtul din averea defunctului nu-i infractiune! voi ce ziceti?
Vreti sa ziceti ca nu poate fi inlaturat de la mostenire un descendent?
Se poate fara probleme.
Probele trebuie propuse de cel care vrea sa se apere in primul rand.
Reclamantul poate fi greu sa reuseasca sa probeze acest lucru si anume ca paratul nu a acceptat.
Intamplator sunt procesele pe care ma judec cel mai des in civil si i-am inlaturat pe toti pana astazi.
Presupun ca nu prea aveti practica la baza si aveti doar teorie...
Dar...se zice ca practica ne omoara....
Incercati sa aveti si practica la baza.