avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la mostenire de catre notar

Notarii refuza autentificarea declaratiei de renuntare la mostenire a unei persoane pe motiv ca nu are dovada ca este mostenitor.
Stie cineva un notar care autentifica declaratie de renuntare la mostenire fara a cere tot felul de dovezi?
Logic si juridic este vorba de o declaratie simpla care persoana o face pe proprie raspundere si darea declaratiei constituie un drept, dreptul de a renunta la mostenire, drept care se pare ca nu se doreste a fi respectat.
Temei legal nu au notarii pentru a refuza o astfel de declaratie de renuntare la mostenire.

Si daca era vorba de o declaratie de acceptare a mostenirii era la fel de grav deoarece un astfel de refuz produce grave prejudicii.
Practi eu cred ca notarii forteaza dezbaterea mostenirii ceea ce constitie o alta incalcare indirecta de drepturi.
Probabil ca asa li se spune verbal sa procedeze daca nu se gaseste niciun notar care sa autentifice o simpla declaratie notariala.
Doar in Romania se poate asa ceva...tara absurditatii sub aspectul logicii juridice la nivel de aplicare a legii...
Da. Nu sunt ranchiunoasa. Am cativa prieteni in baroul din Strasbourg. Cam stiu cum merge treaba intre colegi...
Poate pur si simplu nu a vrut sa intre in conflict cu avocatul "care ma reprezinta" pt. ca mi-a redactat nota de incetare a contractului cu avocatul care ma reprezinta, spunandu-mi ca pana nu reziliez cu el nu poate dansa sa semneze contractul de reprezentare cu mine si ca ar trebui sa reziliez cu aparatorul angajat cat mai tarziu...Nu am reziliat pt ca am aflat ca pot semna contracte de reprezentare cu mai multi avocati si bine am facut ca "doamna" mi-a spus cu o zi inainte de termen ca e insarcinata si nu ma mai poate reprezenta...In rest a fost corecta, a depus o nota de onorariu de consiliere la dosar...
Imi pare rau ca nu am folosit banii mai util decat pt. plata unor sfaturi ce au dus la negarea calitatii mele succesorale in fata instantei si plata unui sfat de a rezilia contractul cu singurul avocat cu care am contract de asistenta si reprezentare si azi...
Calitatea succesorala mi-am negat-o si am facut cum m-a sfatuit: am spus in fata instantei ca certif de nastere depus de reclamanti nu era OK, ceea ce a rezultat in negarea calitatii mele succesorale... Pe moment, cand am invocat acest lucru...Presedintei nu-i venea sa creada..."dar, sunteti fiica defunctului, a ingaimat aceasta?".
Da am spus! Si pana la urma Presedinta a fost de treaba, mi-a cerut sa depun alt certif de nastere si l-am depus...

Dar nu am reziliat contractul de asistenta si reprezentare cu "aparatorul" actual. Eu si aparatorul meu nu ne-am vorbit de anul trecut dar continua sa trimita stagiari la termene.
Isi respecta obligatia de diligenta!:)

Sper sa se termine cu bine...
Doamne ajuta!
Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2014
chckcarmen, utilizator
Puteti avea si 3 avocati nu numai doi...dar rareori e nevoie de mai mult de un avocat in procesele civile.
Doar in cazuri civile foarte dificile se apeleaza la mai multi avocati.

Nu am inteles ce doriti de fapt dvs. in cadrul procesului.
milika a scris:

sezinarul trtebuie sa probeze contrariul...respectiv ca nu a acceptat...altfel el, in puterea legii are posesia cu toate atributele


Adică să înțelegem din acest raționament că, unul dintre descendenții celui care lasă moștenirea, care nu are nici o treabă cu patrimoniul succesoral și pe care practic nu-l interesează moștenirea respectivă (este plecat de exemplu din țară), va fi declarat moștenitor dacă nu face dovada faptului că nu a avut nimic de a face cu posesia la care este îndreptățit prin dreptul de sezină pe care-l are?

Sau de exemplu unul dintre descendenții celui care lasă moștenirea, știind că pasivul succesoral depășește activul nu are de gând să accepte moștenirea și rămâne în pasivitate (fără să facă vreun act de renunțare însă). În acest caz va trebui să-și dovedească „pasivitatea”, iar în caz contrar va fi declarat moștenitor?

După părerea mea, raționamentul citat mai sus nu prea conduce la un rezultat care să fie conform cu efectele avute în vedere de legiuitor în ceea ce privește la instituția sezinei.

Ca și în vechea reglementare, de esența sezinei este faptul că moștenitorul sezinar nu mai trebuie să fie pus în posesie în ceea ce privește cota sa de bunuri din masa succesorală ce-i revine după ce dobândește calitatea de moștenitor, deoarece are posesia de drept a acelor bunuri.
Însă înainte de acceptarea moștenirii (tacită sau expresă) toți sucesibilii - sezinari sau nesezinari - sunt priviți exact la fel.


Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2014
Patrick_, utilizator
Trei articole de lege contează în ceea ce priveşte subiectul care îl intrigă pe milika

SECȚIUNEA a 2-a Acceptarea moștenirii
Libertatea acceptării moștenirii
Art. 1.106. - Nimeni nu poate fi obligat să accepte o moștenire ce i se cuvine.


Adică, nici măcar sezinarul, în privinţa căruia textul de mai sus este limpede, fără nicio prezumţie.

Există, totuşi, şi o prezumţie (dedusă, e adevărat, indirect, din textul de mai jos):

Declarația de neacceptare
Art. 1.111. - Succesibilul care intenționează să îndeplinească un act ce poate avea semnificația acceptării moștenirii, dar care dorește ca prin aceasta să nu fie considerat acceptant, trebuie să dea în acest sens, anterior îndeplinirii actului, o declarație autentică notarială.


Deci, ar putea fi prezumat ca acceptant un succesibil, dar numai cu condiţia să îndeplinească un act ce poate avea semnificația acceptării moștenirii (chiar dacă el intenţionează să nu accepte). Desigur, în lipsa declaraţiei de neacceptare, va trebui să dovedească faptul că actul îndeplinit este doar aparent unul de acceptare şi în acest fel să răstoarne prezumţia. Dar, repet, pentru ca această prezumţie să funcţioneze, este necesară îndeplinirea condiţiei de mai sus. Altfel, simpla existenţă a dreptului de sezină nu poate avea nicio valoare cu privire la existenţa prezumţiei.

Cea de-a treia situaţie în care întîlnim o prezumţie este aceea reglementata de art. 1112. Numai că, ce să vezi, aici nu este vorba despre o prezumţie de acceptare, ci despre prezumţia de renunţare, aşa cum enunţă şi titlul articolului:

Prezumția de renunțare
Art. 1.112. -
(1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunțat la moștenire succesibilul care, deși cunoștea deschiderea moștenirii și calitatea lui de succesibil, ca urmare a citării sale în condițiile legii, nu acceptă moștenirea în termenul prevăzut la art. 1.103. Citația trebuie să cuprindă, sub sancțiunea nulității acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, și precizarea că, dacă succesibilul nu își exercită dreptul de a accepta moștenirea în termenul prevăzut la art. 1.103, va fi prezumat că renunță la moștenire
(2) Prezumția de renunțare operează numai dacă citația i-a fost comunicată succesibilului cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea termenului de opțiune succesorală.


De ce insist? Pentru că unii useri sau unii simpli vizitatori ar putea, subjugaţi fiind de numeroasele emoticoane ale lui milika şi de vorbele sale în doi peri, să fie tentaţi să ia de bune afirmaţiile sale. Ceea ce nu ar folosi nimănui, nici măcar abstractului adevăr juridic.

Art 1106 c. Civ.este edificator.

Millika mie imi pare ca a pus problema cu ar pune problema notarii.
De aceea, mie mi-a parut utila interventia sa.

Nu stiu daca era strict opinia lui sau pur si simplu vroia sa ridice intrebari...

Alte discuții în legătură

Strain de succesiune dlcodrut dlcodrut In anul 2007 s-a dezbatut succesiunea dupa decesul mamei mele. Suntem 2 frati si la aceasta sucesiune au fost declarate doar bunuri mobile (actiuni la o ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la succesiune snowwhait snowwhait As dorii sa stiu in cat timp pot face succesiunea dupa moartea tatalui fara sa trebuiasca sa platesc taxe in plus la stat.Sunt 2 ani sau un an?Eu si fratele ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)