avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la mostenire de catre notar

Notarii refuza autentificarea declaratiei de renuntare la mostenire a unei persoane pe motiv ca nu are dovada ca este mostenitor.
Stie cineva un notar care autentifica declaratie de renuntare la mostenire fara a cere tot felul de dovezi?
Logic si juridic este vorba de o declaratie simpla care persoana o face pe proprie raspundere si darea declaratiei constituie un drept, dreptul de a renunta la mostenire, drept care se pare ca nu se doreste a fi respectat.
Temei legal nu au notarii pentru a refuza o astfel de declaratie de renuntare la mostenire.

Si daca era vorba de o declaratie de acceptare a mostenirii era la fel de grav deoarece un astfel de refuz produce grave prejudicii.
Practi eu cred ca notarii forteaza dezbaterea mostenirii ceea ce constitie o alta incalcare indirecta de drepturi.
Probabil ca asa li se spune verbal sa procedeze daca nu se gaseste niciun notar care sa autentifice o simpla declaratie notariala.
Doar in Romania se poate asa ceva...tara absurditatii sub aspectul logicii juridice la nivel de aplicare a legii...
romascanu a scris:

milikka1 a scris:

Nicoleta...rezervatarii ca regula se nasc mostenitori:)

Nici vorbă!

..."moştenitorii rezervatari au dreptul la rezervă în virtutea legii, chiar împotriva voinţei defunctuLUI manifestată prin liberalităţi sau dezmoşteniri" (1086 NCC)

Dar nu împotriva propriei LOR voinţe.

"Pe româneşte:"

..

pe romaneste ei pana cand sunt acceptanti si apoi ....renuntatori?

zi si tu?

Da. Data contează, aşa cum contează şi alte elemente în marea majoritate a cazurilor în care preopinentul ştie despre ce este vorba în discuţia la care are pretenţia că participă. Italicele sunt pe post de ghilimele.

Dacă nu ştie, nu contează nici data, nici altceva.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2014
Admin, administrator
opinia mea e ca sezina valoreaza oarece accepptare,,,DEPLINA

themis a scris:
Sezina este şi ea opţională, ca şi dreptul de a fi moştenitor. O exerciţi sau nu. Eu asta am spus.

astia sunt renuntatori anterior expirarii termenului de acceptare
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2014
Admin, administrator
Noţiunea de sezină are sens doar după acceptare şi are legătură doar cu punerea moştenitorilor acceptanţi în posesia bunurilor din masa succesorală.

Atâta timp cât nu avem o acceptare (tacită sau expresă) nu au nici un sens noţiunile de "moştenitor sezinar" sau "moştenitor nesezinar" deoarece nu avem "moştenitori".
notiunea de sezina are sens doar dupa renuntare

Alte discuții în legătură

Strain de succesiune dlcodrut dlcodrut In anul 2007 s-a dezbatut succesiunea dupa decesul mamei mele. Suntem 2 frati si la aceasta sucesiune au fost declarate doar bunuri mobile (actiuni la o ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la succesiune snowwhait snowwhait As dorii sa stiu in cat timp pot face succesiunea dupa moartea tatalui fara sa trebuiasca sa platesc taxe in plus la stat.Sunt 2 ani sau un an?Eu si fratele ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)