avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la mostenire de catre notar

Notarii refuza autentificarea declaratiei de renuntare la mostenire a unei persoane pe motiv ca nu are dovada ca este mostenitor.
Stie cineva un notar care autentifica declaratie de renuntare la mostenire fara a cere tot felul de dovezi?
Logic si juridic este vorba de o declaratie simpla care persoana o face pe proprie raspundere si darea declaratiei constituie un drept, dreptul de a renunta la mostenire, drept care se pare ca nu se doreste a fi respectat.
Temei legal nu au notarii pentru a refuza o astfel de declaratie de renuntare la mostenire.

Si daca era vorba de o declaratie de acceptare a mostenirii era la fel de grav deoarece un astfel de refuz produce grave prejudicii.
Practi eu cred ca notarii forteaza dezbaterea mostenirii ceea ce constitie o alta incalcare indirecta de drepturi.
Probabil ca asa li se spune verbal sa procedeze daca nu se gaseste niciun notar care sa autentifice o simpla declaratie notariala.
Doar in Romania se poate asa ceva...tara absurditatii sub aspectul logicii juridice la nivel de aplicare a legii...
Renunţarea pur şi simplă se putea face fără dezbatere succesorală, doar cu dovedirea calităţii de succesibil.
Renunţarea în favoarea cuiva se poate face numai după dezbaterea succesorală. Acesta a fost motivul petru care trebuia să dezbateţi succesiunea mai întâi.
@ Patrick_ Multumesc. Iata ca in doua fraze m-ati lamurit. Acelasi lucru il putea face si d-l avocat, sa ne informeze. O zi buna si ...sa auzim numai de lucruri bune.
Patrick_ a scris:

Renunţarea pur şi simplă se putea face fără dezbatere succesorală, doar cu dovedirea calităţii de succesibil.
Renunţarea în favoarea cuiva se poate face numai după dezbaterea succesorală. Acesta a fost motivul petru care trebuia să dezbateţi succesiunea mai întâi.

Ce e aia, renuntarea in favoarea cuiva ca nu exista...?
Institutia juridica a renuntarii e clara.
Se renunta pur si simplunsi fara conditie rezolutorie sau suspensiva.

Nu exista renuntarea in favoarea cuiva.
Renuntarea in forma sa poate produce efecte juridice in favoarea cuiva in in functie de situatia juridica dar nicidecum in favoarea cuiva prin act juridic.

Themis are perfecta dreptate.
Am scris mai mult dar s-a sters din gresseala.
Fapta notarului de refuz al exercitarii unui drept de renuntare mie imi pare ca ar constitui si infractiune.
Nu m-a interesat acest aspect dar...asa se pare...

Doar faptul ca nu sunt considerati functionari publici desi practic fiind agent constatator ar trebui sa fie functionar public ii poate scapa de raspunderea penala.
Ar trebui modificata legea si sa fie considerati functionari publici.

Daca legea ar fi prevazut in mod expres si imperativ in sensu ca : nimeni nu poate da ondeclaratie de renuntare la mostenire fara a dovedi in mod cert prin acte de stare civila ...atunci cu siguranta ca ar fi fost cum considerati domnule Patrick.

Cum legea nu prevede asa ceva si nici nu ar putea sa prevada intrucat ar fi absurda...este evident faptul ca nu trebuie dovedit un drept pentru a da o declaratie.
Dreptul la mostenire rezulta din lege, nu il da notarul...
Notarul trebuie sa ia act de renuntare si sa autentifice declaratia de renuntare.

Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
@ Laconschi. Tocmai cand vazusem " luminita de la capatul tunelului ", m-ati bagat in ceata.Cu tot respectul, nu mai inteleg nimic.
" Se renunta pur si simplunsi fara conditie rezolutorie sau suspensiva.
Nu exista renuntarea in favoarea cuiva."
Cum adica, nu pot dispune de un drept al meu ? Lamuriti-ma !
Ex.: in cazul meu, sora , succesibila( dovedita cu acte ), nu putea sa renunte in favoarea mea sau a altei persoane ? Si atunci, partea ei de mostenire o putea instraina numai prin donatie sau vanzare ?
Incurcate mai sunt caile Domnului...
Nu se poate renunta in mod direct in favoarea unei persoane determinata prin vointa renuntatorului.
Renuntarea profita unei persoane conform legii si nu conform vointei renuntatorului.
Nu poate renunta expres in favoarea cuiva.
Adica nu se poate scrie in declaratia de renuntare la mostenire ca renunta in favoarea lui X sau Y...deoarece nu se poate face pentru nimeni, in favoarea nimanui...
Inseamna ca renunta in favoarea nimanui...ca sa intelegeti...

Apropos de renuntare care o asimilez cumva cu impacarea in procesul penal.
Notarul cere dovada partii vatamate ca exista un proces pe rol?
Impacarea partilor produce efecte juridice in plan civil...
Renuntarea si impacarea sunt cam la fel ca si logica...
Sa ii ceri partii vatamate sa dovedeasca prejudiciul ar cam fi exagerat cand acesta vine sa dea o declaratie...
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Strain de succesiune dlcodrut dlcodrut In anul 2007 s-a dezbatut succesiunea dupa decesul mamei mele. Suntem 2 frati si la aceasta sucesiune au fost declarate doar bunuri mobile (actiuni la o ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la succesiune snowwhait snowwhait As dorii sa stiu in cat timp pot face succesiunea dupa moartea tatalui fara sa trebuiasca sa platesc taxe in plus la stat.Sunt 2 ani sau un an?Eu si fratele ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)