Notarii refuza autentificarea declaratiei de renuntare la mostenire a unei persoane pe motiv ca nu are dovada ca este mostenitor.
Stie cineva un notar care autentifica declaratie de renuntare la mostenire fara a cere tot felul de dovezi?
Logic si juridic este vorba de o declaratie simpla care persoana o face pe proprie raspundere si darea declaratiei constituie un drept, dreptul de a renunta la mostenire, drept care se pare ca nu se doreste a fi respectat.
Temei legal nu au notarii pentru a refuza o astfel de declaratie de renuntare la mostenire.
Si daca era vorba de o declaratie de acceptare a mostenirii era la fel de grav deoarece un astfel de refuz produce grave prejudicii.
Practi eu cred ca notarii forteaza dezbaterea mostenirii ceea ce constitie o alta incalcare indirecta de drepturi.
Probabil ca asa li se spune verbal sa procedeze daca nu se gaseste niciun notar care sa autentifice o simpla declaratie notariala.
Doar in Romania se poate asa ceva...tara absurditatii sub aspectul logicii juridice la nivel de aplicare a legii...
Si pana la urma cum concluzionati?
Este normal si legal ca notarul sa ceara tot felul de acte sau darea declaratiei de renuntare se poate da si declarand pe proprie raspundere ca este fiica, etc...si ca renunta la mostenire?
E absurd ca notarul să pretindă să faci dovada legăturii de rudenie cu defunctul, fie că declaraţia priveşte renunţarea la succesiune, fie că priveşte acceptarea ei.
Orice succesibil poate da o declaraţie de acest fel. Dar nu orice succesibil deţine, la momentul declaraţiei, toate actele de stare civilă care pot face dovada legăturii de rudenie cu defunctul, şi vorbim aici de certificate de naştere şi de căsătorie mergînd pînă la a patra spiţă.
Oricum, declaraţia este una pe propria răspundere. Dacă cel care o dă este succesibil, o va putea folosi. Dacă nu are această calitate, actul nici nu păgubeşte pe cineva, nici nu profită cuiva, neputînd produce niciun fel de efecte juridice.
Un argument. Care este, de fapt, actul notarului? Încheierea de autentificare, care cuprinde constatările realizate de notar ex propriis sensibus, cea care face credinţă pînă la înscrierea în fals, şi nicidecum declaraţia propriuzisă, care face credinţă pînă la proba contrară şi care este înserată în text tocmai pe baza declaraţiei celui care o dă, la fel cum faptul plăţii/încasării preţului unei vînzări este atestat de simpla declaraţie a părţilor din act şi nicidecum de constatarea plăţii de către notar.
Un alt argument. X, fiu al defunctului Y din afara căsătoriei, cunoscut ca atare de toată lumea dar nerecunoscut de tatăl său şi care nici nu a apucat să ceară instanţei să se constate că Y îi este tată, poate sau nu să dea o declaraţie de acceptare a succesiunii înainte ca instanţa să se pronunţe cu privire la filiaţie? Ce anume l-ar împiedica, în viziunea unui notar prea scrupulos? Lipsa certificatului de naştere?
Lucrurile sunt simple cumva sub aspect juridic dar in Romania parca totul e facut sa nu mearga...
Daca nu e problema legata de lege este legata de cei care ar trebui sa o respecte si sa o aplice in mod legal...cu respectarea drepturilor fundamentale...
EU IN CONTINUARE SPER SA GASESC UN NOTAR care sa nu caute nod in papura si sa autentifice, dar...cred ca sunt slabe sanse...
Argumentarea juridica doar la instanta probabil ca este luata in seama...
In anul 1994 bunicul meu a murit si s-a facut succesiunea.S-a renuntat in favoarea bunicii. Doi verisori a caror tata era decedat si ei erau nepotii bunicului au dorit un teren intravilan si foarte scump. Ei au dat o declaratie de mana tatalui meu cum ca renunta la dreptul pe casa si la alte terenuri daca primesc acel teren. In anul 2000 tatal meu si-a dat demisia de la munca si s-a mutat la tara ca sa aiba grija de bunica, iar unul dintre frati i-a spus ca daca face acest lucru el renunta la casa in favoarea tatalui meu.Fiind frati nu au facut nici o hartie. Dupa decesul bunicii , atat nepotii cat si fratele l-au dat in judecata pe tata pt casa si terenuri. In instanta tata a folosit actul de mana dat de nepoti , si casa s-a impartit doar intre cei doi frati.. Pacat ca tata nu a facut un act cu fratele lui sau ca bunica nu i-a vandut casa pt ca a stat cu ea ani de zile si a muncit pentru ea si pentru fratele lui care mergea doar dupa animale si alimente. Tata a avut din acest motiv si o pensie mult mai mica . Deci daca un notar nu face un act , este buna si o hartie de mana data cu martori desi cred ca un notar ar trebui sa legalizeze o declaratie pe proprie raspundere , indiferent ce declara acea persoana , avand in vedere ca depune si copie de pe actul de identitate .