avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la mostenire de catre notar

Notarii refuza autentificarea declaratiei de renuntare la mostenire a unei persoane pe motiv ca nu are dovada ca este mostenitor.
Stie cineva un notar care autentifica declaratie de renuntare la mostenire fara a cere tot felul de dovezi?
Logic si juridic este vorba de o declaratie simpla care persoana o face pe proprie raspundere si darea declaratiei constituie un drept, dreptul de a renunta la mostenire, drept care se pare ca nu se doreste a fi respectat.
Temei legal nu au notarii pentru a refuza o astfel de declaratie de renuntare la mostenire.

Si daca era vorba de o declaratie de acceptare a mostenirii era la fel de grav deoarece un astfel de refuz produce grave prejudicii.
Practi eu cred ca notarii forteaza dezbaterea mostenirii ceea ce constitie o alta incalcare indirecta de drepturi.
Probabil ca asa li se spune verbal sa procedeze daca nu se gaseste niciun notar care sa autentifice o simpla declaratie notariala.
Doar in Romania se poate asa ceva...tara absurditatii sub aspectul logicii juridice la nivel de aplicare a legii...
in cazul dumneavoastra, sigur nu ati inteles.
optiunea succesorala este ori acceptare ori renuntare. nu se poate accepta ceva si renunta la altceva de exemplu. sau renunta in favoarea cuiva.
se accepta si atat sau se renunta si atat.
renuntarea sau acceptarea se face inainte de finalizarea procedurii succesorale.
renuntarea in favoarea cuiva (in termenii populari) juridic este o acceptare inainte de finalizarea succesiunii, urmata de eliberarea certificatului de mostenitor, iar "renuntare" in favoarea dumneavoastra dupa succesiune, reprezinta practic un partaj prin care sora va cedeaza drepturile asupra anumitor sau tuturor bunuriloe pe care le-a dobandit prin mostenire.
acestea mai sus numite in termeni populari, mai pe intelesul tuturor.

Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2014
antonia77, utilizator
Da, nu se poate renunta in favoarea cuiva, dar renuntarea poate produce aceleaisi efecte juridice ca si cum ar renunta in favoarea cuiva desi nu se poate.

Adica daca renunta la mostenire pur si simplu celalat mostenitor dobandeste toate drepturile succesorale pentru motivul ca nu mai exista altul sau altii...

Notarul poate presupune ca mai exista N mostenitori tot la fel cum poate presupune ca nu mai exista altii...

Daca ar fi sa se presupuna pur si simplu ce mostenitori are cineva ar trebui ca sa se suspede procedura succesorala si sa se astepte ca stiinta sa stabileasca in mod indubiltabil ca nu mai exista altii...

Lucrurile pot fi simple pentru orice persoana...care are la baza studii juridice...

Darea unei declaratii de renuntare nu ii da drepturi si nu creaza o ilegalitate sub aspect juridic...cuiva care renunta la un drept...indiferen daca l-ar avea sau...nu...intrucat acea persoana nu poate castiga abosolut nimic...adica niciun drept patrimonial...


Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
@ antonia77
- " in cazul dumneavoastra, sigur nu ati inteles .
renuntarea sau acceptarea se face inainte de finalizarea procedurii succesorale."
Dar dvs. ati citit cu atentie comentariile mele ? M-am exprimat ca mi s-a impus dezbaterea succesiunii si apoi renuntarea in favoarea mea in vederea eliberarii certificatului de mostenitor... Ce nu am inteles ? Explicati-mi va rog, " in termeni populari".
@ laconschi
- " Notarul poate presupune ca mai exista N mostenitori tot la fel cum poate presupune ca nu mai exista altii..."
Exista si o lege a presupunerilor ? Trebuie sa dovedesc cu martori sau adresa de la Primarie ca defunctul tata a avut numai doi copii, deci sunt numai doi mostenitori ?
Pentru dezbaterea succesiunii, nu au existat indoieli, " presupuneri " dar ar fi indoieli ca ar mai exista mostenitori... Curios mod de gandire.
Si, " Lucrurile pot fi simple pentru orice persoana...care are la baza studii juridice...". Dezamagitor...
Cu tot respectul pentru dvs., numai cei cu studii juridice pot beneficia de un drept constitutional ? Tacit, ma sfatuit sa apelez la un avocat si sa-l aduc in instanta pe notar ?
am incercat sa explic exact ce presupune renuntarea si cand trebuie facuta, fara a aduce vreo ofensa cuiva.
in cazul dumneavoastra=in speta dumneavoastra
este imposibil ca un notar sa va impuna dezbaterea succesiunii inainte de exercitarea dreptului de optiune succesorala. numai prin exprimarea optiunii succesorale, o persoana poate deveni mostenitor sau nu.
am facut referire de renuntarea in favoarea cuiva, numai din motivul de a explica exact cum ati relatat dumneavoastra si cum eventual s+a inteles.in primul rand ca nu exista renuntare in favoarea cuiva.

certificatul de mostenitor este actul care atesta modul de solutionare a dosarului succesoral, cu compunerea masei succesorale si mostenitorii acceptanti ai succesiunii. este actul prin care se incheie procedura succesorala.nu se poate face renuntarea la succesiune ca ar fi ea simpla sau cum ii spuneti in favoarea cuiva dupa eliberarea acelui certificat.

daca notarul asa s+a exprimat ca sora sa renunte in favoarea dumneavoastra, presupune un act de partaj, prin care va cedeaza bunurile sau bunul. pentru a se efectua actul de partaj este obligatoriu a se finaliza procedura succesorala prin eliberarea certificatului de mostenitor.

ca ii spuneti renunatare in favoarea dumneavoastra, nu are nici cea mai mica importanta. ca si procedura in sine fie ea juridic exprimata sau nu, sigur nu ati inteles.

iar in ceea ce priveste presupunerile, iar se greseste. nu se presupune nimic. este obligatia si competenta notarului public care instrumenteaza dosarul succesoral sa verifice numarul si calitatea succesibililor. nu notarul public care intcmeste declaratia de renuntare la succesiune.

ca se cer acte suplimentare...se cer pentru siguranta persoanei astfel incat datele inscrise in declaratie si pe oriunde ar mai aparea sa fie cat mai corect trecute. ca de cele mai multe ori, in afara de faptul ca omul cand merge la notar in ceea ce priveste declaratia de renuntare (fiind catalogata ca o simpla declaratie si nu ar trebui ca pe notar sa+l doara capul despre ceea ce declara persoana ca el doar consemneaza teoretic)este ca de cele mai multe ori persoana nici nu stie ce este o declaratie de renuntare cu atat mai mult ca nu stie nici ce efecte produce. e un act atat de mic....dar cu efecte foarte mari. asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca sunt persoane care fac acte doar asa pentru ca au fost sfatuiti de frati sau surori (ca de...suntem frati ce se poate intampla) sa faca acte fara sa se gandeasca ce le+au cerut de fapt fratii sau surorile. da...e normal ca notarul public sa vrea macar certificatul de deces al persoanei pentru care se exercita dreptul de optiune succesorala.
majoritatea... aaa.. renunt ca e un teren..il lucreaza fratele si el saracu.... dar cand ii spui ca ulterior eliberarii certificatului de mostenitor apare in masa succesorala casa poporului credeti ca va intelege de ce nu mosteneste?

poate atunci cand notarul v-a spus ca nu dezbate succesiunea pentru o butelia nu v-a spus-o ca vezi doamne face numai pe imobile. a spus-o ca nu are rost sa faceti pe lucruri pentru care simplul acord e vointa al partilor cu privire la impartirea bunurilor mobile (gen linguri, oale etc) este suficient daca se inteleg intre ei. aualeu ce face notarul... poate notarul a vrut sa faca in avantajul partilor, sa nu se mai cheltuie pe acte inutile.
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2014
antonia77, utilizator
romascanu a scris:

CINE poate exercita dreptul de opţiune succesorală, alegând între cele două posibilităţi: a) să accepte mostenirea b) să renunţe la ea?

art 1101 NCC - Cel chemat la moştenire în temeiul legii sau al voinţei defunctului poate accepta moştenirea sau poate renunţa la ea.


Totuşi, chiar dacă opiniile conform cărora oricine ar putea da o declaraţie pe proprie răspundere cu privire la acceptarea sau mai ales la renunaţarea la o moştenire ar putea fi justificate prin lipsa efectelor acestora în situaţiile în care cel care face declaraţia nu are calitatea de succesibil, strict conform prevederilor legale, răspunsul corect este cel dat de D-na Romaşcanu.

Astfel, după părerea mea, în acest caz nu este vorba de o "declaraţie pe proprie răspundere" ci de exercitarea unui drept al succesibilului, adică a persoanei care are vocaţie succesorală concretă pentru a moşteni în acel caz.

De aceea, pentru a-şi exercita acel drept în faţa notarului trebuie mai întâi să facă dovada calităţii de succesibil, care se face de regulă prin acte de stare civilă.

Din câte am văzut cam asta este şi opinia instanţelor cu privire la acest aspect.

Referitor la exemplul dat cu renunţarea la succesiunea părintelui faţă de care nu a fost stabilită filiaţia, practic nu ar exista nici un interes în exercitarea dreptului de opţiune sucesorală anterior stabilirii filiaţiei. ar fi lipsit de orice logică dacă s-ar permite o renunţare la moştenirea unei persoane fără nici o legătură dovedită cu cel care face declaraţia, doar pe motiv că ulterior, cândva, se va stabili filiaţia faţă de aceasta. :)

pe de altă parte, ar fi şi oarecum ciudat ca pe un certificat de moştenitor, de exemplu, să apară la un moment dat pe lângă moştenitori şi o serie de alte persoane renunţătoare care nu au nici o legătură cu cel ce lasă succesiunea, având în vedere faptul că efectul unei astfel de declaraţii ar fi cel puţin acela ca ea să fie menţionată în certificatele de moştenitor al acceptanţilor.
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2014
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Strain de succesiune dlcodrut dlcodrut In anul 2007 s-a dezbatut succesiunea dupa decesul mamei mele. Suntem 2 frati si la aceasta sucesiune au fost declarate doar bunuri mobile (actiuni la o ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la succesiune snowwhait snowwhait As dorii sa stiu in cat timp pot face succesiunea dupa moartea tatalui fara sa trebuiasca sa platesc taxe in plus la stat.Sunt 2 ani sau un an?Eu si fratele ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)