avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la mostenire de catre notar

Notarii refuza autentificarea declaratiei de renuntare la mostenire a unei persoane pe motiv ca nu are dovada ca este mostenitor.
Stie cineva un notar care autentifica declaratie de renuntare la mostenire fara a cere tot felul de dovezi?
Logic si juridic este vorba de o declaratie simpla care persoana o face pe proprie raspundere si darea declaratiei constituie un drept, dreptul de a renunta la mostenire, drept care se pare ca nu se doreste a fi respectat.
Temei legal nu au notarii pentru a refuza o astfel de declaratie de renuntare la mostenire.

Si daca era vorba de o declaratie de acceptare a mostenirii era la fel de grav deoarece un astfel de refuz produce grave prejudicii.
Practi eu cred ca notarii forteaza dezbaterea mostenirii ceea ce constitie o alta incalcare indirecta de drepturi.
Probabil ca asa li se spune verbal sa procedeze daca nu se gaseste niciun notar care sa autentifice o simpla declaratie notariala.
Doar in Romania se poate asa ceva...tara absurditatii sub aspectul logicii juridice la nivel de aplicare a legii...
domnule lascoschi, ca non-profesionist în ale dreptului ce mă aflu, permiteți-mi să vă pun două întrebări legate de ceea ce ați arătat dumneavoastră în acest topic:
1 ați afirmat că că o declarație de renunțare la moștenire nu produce efecte juridice. puteți vă rog să detailați cum vine asta, dacă prin asta rezultatul schimbă modul de alocare a cotelor între ceilalți moștenitori?
2. ați afirmat că nu se produc efecte juridice păgubitoare față de alte persoane. vă rog să analizați următoarea situație: pasivul moștenirii depășește activul. unul din moștenitori renunțând, ceilalți care vor accepta (ei neavând cunoștință de situația exactă a bunurilor supuse moștenirii) vor trebui să plătească o sumă mai mare pentru a satisface pasivul. corect?
Ultima modificare: Vineri, 30 Mai 2014
gicu13, utilizator
1.Efectele juridice se produc numai in patrimoniul declarantului care renunta la mostenire.
Notarul nu poate impiedica darea declaratiei si faptul ca se modifica cotele inseamna ca e mostenitor adica ceea ce sustin eu.

2.In prezent se face beneficiu de inventar.
Dreptul de a renunta la mostenire este perfect legal si daca pasivul depaseste activul.
Adica dreptul exista.
Si inainte pe vechea lege era la fel.
Ar fi curios de vazut cum ar da notarul incheiere de respingere.
Pe ce text de lege ar putea motiva ca nu are...
CINE poate exercita dreptul de opţiune succesorală, alegând între cele două posibilităţi: a) să accepte mostenirea b) să renunţe la ea?

art 1101 NCC - Cel chemat la moştenire în temeiul legii sau al voinţei defunctului poate accepta moştenirea sau poate renunţa la ea.

Amanta mortului ar putea?
Păi ...depinde (unde "depinde" = cel mai ştiinţific răspuns in drept). O fi chemată!?

Să explicăm niţel.... (înainte să se întrebe careva cam ce dovezi ar putea să producă încât să fie satifăcut şi notarul)

Ce înseamnă chemat? Înseamnă persoană cu vocaţie succesorală; persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a putea moşteni. Câtă vreme această persoană nu şi-a exercitat încă dreptul de opţiune succesorală se numeşte succesibil. Adică posibil succesor/moştenitor. Abia după ce grăieşte într-o direcţie sau alta, după ce dă acea declaraţie de acceptare sau de renunţare la moştenire aflăm dacă este sau dacă nu este succesor/moştenitor.

Deci, pe de o parte e o PERLÃ scoasă din puţul gândirii să spui ca ar trebui dovedită mai întâi calitatea de moştenitor şi după aceea autentificată declaraţia de renunţare. (fiindcă odată însuşită calitatea de moştenitor prin acceptare nu se mai poate renunţa)

Dar, pe de altă parte, notarul trebuie totuşi să verifice ceva. Că nu-i destul să treacă cineva pe lângă un mort şi, neavând ce face, să dea şi el o declaraţie de renunţare fiindcă are buletinu' la el. Nu, nu-i chiar aşa.

Ce trebuie să verifice notarul!? Calitatea de succesibil /de persoană chemată în temeiul legii sau al voinţei defunctului.

ªi acum îmi dau seama că exemplul meu e nefericit ales fiindcă românul mai are şi vorba aceea despre "verişoara care zguduie cămara"...(unde verisoara e rudă de gradul IV)

În temeiul legii sunt chemaţi: soţul supravieţuitor şi RUDELE în grad succesibil (descendenţii şi ascendenţii indiferent de grad sau colateralii până la gradul IV inclusiv)

În temeiul voinţei defunctului pot fi chemaţi ...te-miri-cine (inclusiv amanta) ori te-miri-ce beneficiar/i ai legatului/lor (testamentului/lor).

Nu cred însă ca ar trebui să ajungem la o probatio diabolica. Fiindcă nu-i nicio pagubă dacă ar da declaratie de renuntare cineva care oricum n-ar putea moşteni. Dar ar putea fi pagubiti moştenitorii acceptanţi carora le-ar fi profitat partea renunţătorului...dacă se autentifica totuşi declaraţia aceea la vremea ei.
romascanu, moderator
Dupa parerea mea ideea de baza este aceea ca omul sa poata da declaratie si nefiind o procedura de dezbatere o simpla declaratie nu afecteaza pe nimeni.
Daca se cer tot felul de acte la persoane in varsta si acte care poate ca nu se vor gasi se poate ajunge la o pierdere de timp in mod inutil.
Ce se intampla daca se deschide procedura succesorala si lipseste un act?
Se va suspenda procedura intrucat cel care vrea sa renunte nu poate renunta iar notarul ce ar face?
Poate notarul sa constate ca nu are calitatea de mostenitor din moment ce este indicat ca mostenitor?

Si asa se ajunge la incalcarea legii deoarece cel mai simlu este sa nu se indice acel mostenitor...
Aplicarea legii in mod aberant cu imposibilitatea de a se renunta la mostenire duce lumea la varinte contrare legii intrucat daca nu se poate rezolva ceva romanul e invacat sa o rezolve in felul sau.
Cand legea sau aplicarea ei e proasta romanul incearca sa o incalce.

O astfel de situatie in mod legal s-ar rezolva la instanta dovedind ca nu este mostenitor dupa ce este chemat in judecata cel care a vrut sa renunte dar nu putea...
La instanta se va constata ca descendentul cunoscut cu notorietate ca fiind copil se va stabili ca nu e mostenitor...
E absurd sa ajungi la instanta ca mostenitorul nu poate renunta....
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Strain de succesiune dlcodrut dlcodrut In anul 2007 s-a dezbatut succesiunea dupa decesul mamei mele. Suntem 2 frati si la aceasta sucesiune au fost declarate doar bunuri mobile (actiuni la o ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la succesiune snowwhait snowwhait As dorii sa stiu in cat timp pot face succesiunea dupa moartea tatalui fara sa trebuiasca sa platesc taxe in plus la stat.Sunt 2 ani sau un an?Eu si fratele ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)