avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la mostenire de catre notar

Notarii refuza autentificarea declaratiei de renuntare la mostenire a unei persoane pe motiv ca nu are dovada ca este mostenitor.
Stie cineva un notar care autentifica declaratie de renuntare la mostenire fara a cere tot felul de dovezi?
Logic si juridic este vorba de o declaratie simpla care persoana o face pe proprie raspundere si darea declaratiei constituie un drept, dreptul de a renunta la mostenire, drept care se pare ca nu se doreste a fi respectat.
Temei legal nu au notarii pentru a refuza o astfel de declaratie de renuntare la mostenire.

Si daca era vorba de o declaratie de acceptare a mostenirii era la fel de grav deoarece un astfel de refuz produce grave prejudicii.
Practi eu cred ca notarii forteaza dezbaterea mostenirii ceea ce constitie o alta incalcare indirecta de drepturi.
Probabil ca asa li se spune verbal sa procedeze daca nu se gaseste niciun notar care sa autentifice o simpla declaratie notariala.
Doar in Romania se poate asa ceva...tara absurditatii sub aspectul logicii juridice la nivel de aplicare a legii...
Domnule avocat Lasconschi. Am trecut prin această fază si m-am lovit de aceeaşi cerere a notarului. Sora mea nu a putut obţine autentificarea declaraţiei de renunţare la moştenire în favoarea mea, cu explicaţia :
- pâna nu s-a dezbătut succesiunea, nu ai calitatea de moştenitor;
- intâi se dezbate succesiunea, care te pune legal in calitatea de mostenitor, cu cota- parte;
- se autentifică declaraţia de renunţare la moştenire, total sau in favoarea cuiva.
ªi te rog sa mă crezi că am primit aceleaşi explicaţii de la mai mulţi notari, din oraşe diferite.
Sunt curios de ce nici un notar nu apare in forum să ne explice procedura. Să fie o "chichiţă" notarială ?
Domnule Dracea, nu cred că există în ţara noastră notar atît de neştiutor de carte încît să afirme că nu ai calitatea de moştenitor înainte de dezbaterea succesorală. Poate aţi înţeles greşit.

Deşi, mai ştii? :slap:
Nici eu nu cred ca se poate asa ceva...

Probabil ca ati vrut sa faceti vanzarea mostenirii.
Renuntarea la mostenire nu se face in mod expres in favoarea unei persoane si de aceea cred ca este vorba de alta institutie juridica.

Cert este faptul ca, este bine de stiut de catre oameni ca exista aceasta problema cu renuntarea la mostenire si este bine sa o stie mai ales cei care nu se afla in tara si care ar veni special in tara pentru asa ceva...

Poate prin exprimare nu m-am facut inteles. Nu se punea problema vanzarii imobilului. Intentionam sa fac un singur pas pentru a deveni unic proprietar, sa evit doua actiuni pentru acelasi scop.Prin intelegere, sora renunta la partea ei de mostenire in favoarea mea. Am dorit ca mergand la notariat pentru succesiune, sa fie luata in seama declaratia de renuntare si sa devin unic proprietar. Intreberea nutarului a fost: " sa renunte la ce, din moment ce doamna nu a intrat in posesie? Intai se dezbate mostenirea, cu stabilirea cotelor parte si apoi se face renuntarea." Eu port numele de familie al tatalui, nu era o problema( asa cum reiese din certificatul de nastere ) dar si in dreptul meu mi s-a spus ca se impunea mai intai dezbaterea succesiunii.Sora a depus certificatul de nastere si certificatul de casatorie, dovedea ca este fiica legitima a defunctului tata. Si totusi, ce trebuia sa mai faca pentru a fi recunoscuta ca mostenitor ? Vedeti, aceeasi problema ca a d-lui Laconschi. De aceea am vaga banuiala ca este o " chichita " notariala. Si inca sunt curios de ce pana acum nu apare in forum nici un notar care sa ne lumineze.
Nu e nicio chichita notariala.
In cazul dvs. nu trebuia sa existe nicio problema daca existau acte care dovedeau rudenia ceruta de lege.

In cazul expus de mine e o problema cu actele si de aceea e altfel.

Dar...situatia se aseamana, fiind insa si mai grav cazul dvs.
Probabil ca notarul a vrut sa ia banii si pe dezbaterea mostenirii.
Logimea mea este aceeasi si in cazul expus de mine...
Din punctul meu de vedere sub aspect juridic este un abuz, o incalcare a drepturilor constitutionale sub aspectul efectelor juridice care se produc.

Daca notarul nu vrea sa faca actul nu ai ce face.
Legal poti sa ii ceri sa dea incheiere de respingere dar ei se feresc sa dea asa ceva.
Practic pot refuza primirea cererii motivata pe motiv ca ei au tipizat si...nu este legal sa nu fie tipizata...si sa completezi suplimentar pe cerere, ba chiar sa mai si motivezi amplu...
Am auzit cu alte ocazii si astfel de ,,argumentari\" de la notari.
La mine nu exista ca notarul poate refuza deoarece nu are dreptul, dar...clientul nu doreste scandal si proces si totul se finalizeaza cum a inceput...adica cu refuzul notarului...

In mod normal, rezolvarea acestor probleme s-ar face in stilul dreptului american si anume cu plata de daune morale in cuantum de vreo 10 000 euro ( ca Romania e o tara saraca) dar...aici poate aparea si o problema cu instantele...deoarece drepturile cetatenesti si constitutionale exista dar...de ce sa se dea despagubiri...?
De aici cred eu ca pleaca o mare problema a intregului sistem de drept roman deoarece daca instantele ar taxa tare notarii si alte asemenea persoane, abuzurile nu ar mai putea exista...

Incheiand paranteza, dupa ce se da incheierea de respingere se ajunge la instanta pentru a se stabili cine are dreptate, omul de rand sau notarul...
Deci, omul in Romania nu are chef de asa ceva si este evident ca astfel de situatii se vor perpetua pana cand oamenii vor angaja avocati care sa faca ordine prin intermediul instantei.
Se va intampla asa ceva peste vreo 20-30 de ani cred eu...
Si Silviu Brucan a zis ceva asemanator in 1990 si s-a dovedit fals...referitor la ani...si nu imi ramane decat sa sper ca nu voi gresi si eu in estimare...
Oricum ar fi vreo 50 de cand a zis el...

O alta faza aiurea tot de la notar a mai fost si aceea ca nu a vrut sa imi dezbata mostenirea pe o butelie si mobila deoarece notarii nu fac decat pe bunuri imobile...
Alt notar in acel caz mi-a zis ca nu face dezbaterea ca ia prea putini bani si nu are timp.
L-am intrebat cat costa dar a zis ca nu vrea sa o faca...intr-un mod diplomatic...
Era un notar care imi placea de el mai ales ca fusese-se si avocat anterior...si ne cam stiam...

In fine...nu doresc insa sa scriu aici si alte exemple intrucat ar trebui deschis un alt topic cu titlul aberatii juridice...notariale...

Din pacate, poate ca notarii ar fi trebuit sa ramana in cadrul statului si asa lucrurile ar fi fost altfel...
Dar...in tarile civilizate notarii sunt organizati in acest fel...

Nu stiu daca in tarile civilizate se intampla astfel de lucruri dar la aceasta chestiune poate ne raspunde cineva care a avut o situatie concreta identica in alta tara din Europa...
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Strain de succesiune dlcodrut dlcodrut In anul 2007 s-a dezbatut succesiunea dupa decesul mamei mele. Suntem 2 frati si la aceasta sucesiune au fost declarate doar bunuri mobile (actiuni la o ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la succesiune snowwhait snowwhait As dorii sa stiu in cat timp pot face succesiunea dupa moartea tatalui fara sa trebuiasca sa platesc taxe in plus la stat.Sunt 2 ani sau un an?Eu si fratele ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)