avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la mostenire de catre notar

Notarii refuza autentificarea declaratiei de renuntare la mostenire a unei persoane pe motiv ca nu are dovada ca este mostenitor.
Stie cineva un notar care autentifica declaratie de renuntare la mostenire fara a cere tot felul de dovezi?
Logic si juridic este vorba de o declaratie simpla care persoana o face pe proprie raspundere si darea declaratiei constituie un drept, dreptul de a renunta la mostenire, drept care se pare ca nu se doreste a fi respectat.
Temei legal nu au notarii pentru a refuza o astfel de declaratie de renuntare la mostenire.

Si daca era vorba de o declaratie de acceptare a mostenirii era la fel de grav deoarece un astfel de refuz produce grave prejudicii.
Practi eu cred ca notarii forteaza dezbaterea mostenirii ceea ce constitie o alta incalcare indirecta de drepturi.
Probabil ca asa li se spune verbal sa procedeze daca nu se gaseste niciun notar care sa autentifice o simpla declaratie notariala.
Doar in Romania se poate asa ceva...tara absurditatii sub aspectul logicii juridice la nivel de aplicare a legii...
Va multumesc pentru raspuns dar nu rezolva fondul problemei.
Notarul poate autentifica declaratia si e treaba lui ce face ca sa isi respecte legea.
Fondul vizeaza dreptul persoanei de abda declaratia de renuntare.
Nu exista un text de lege expres care sa prevada prezentarea a nu stiu cate acte de stare civila pentru declaratie.
Daca legea nu obliga notarul inseamna ca acesta adauga la lege ceea ce este nelegal strict pe lege.Ca poate ce el ce acte vrea e alta problema dar nu are legatura cu legea.

In cadrul procedurii dezbaterii succesorale e alta discutie...si acolo e normal sa ceara acte...
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Darea unei declaratii nu obliga notarul sa verifice existenta dreptului la care se renunta deoarece e dreptul persoanei de a renunta la un drept si nu notarul ii confera sau recunoaste dreptul.
Se poate da declaratie pe proprie raspundere.
Nu se produc efecte juridice pagubitoare fata de alte persoane prin declaratia de renuntare.

Stie cineva un notar care sa autentifice in aceste conditii?

:D e ca si cum maine un anume alin popescu se duce si renunta la numele de laschoschi

sigur, pe proprie raspundere:rofl:

da, discutia e alta si notarii gresesc

lasco poate renunta la mostenirea mea in conditiile in care REDACTAREA/REDACTAREA declaratiei arata ca are vocatie si ca nu vrea..si asta in teremen

Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2014
ContSters322186, utilizator
Asta este procedura, trebuie inregistrata renuntarea in registrul special si operata in baza de date in cauza succesorala respectiva, asta e ideea, daca nu ii dati actele cum sa faca? Eu asa inteleg din ce v-am aratat si mi se pare si logic dar mai intrebati si dvs un notar poate are alta parere.
Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Mili, exemplul tau e total irelevant....

Problema e ca notarii vor sa dovedeasca ca ii este mama defuncta deoarece din certificatul de nastere rezulta alt nume.

Ideea estevfa dreptul de a da declaratie nu este conferitbde notar.
Acest drept isi are izvorul juridic in lege.
De aceea ziceam ca notarul trebuie sa verifice doar identitatea persoanei renuntatoare ca sa nu se faca falsuri.
Neconferind dreptul notarul si nejudecand ca nici nu are acest drept nu trebuie decat sa ia act si sa autentifice declaratia de renuntare.
Aceasta declaratie nu produce efecte juridice decat daca are vocatie succesorala concreta la mostenire dar asta nu e treaba notarului ca nici nu e judecator si nici nu e sesizat de procedura succesorala.
Dar, asa cum considera Mili, probabil ca notarii se considera cumva judecatori...fara sa isi dea seama ca nici judecatorii nu judeca decat daca sunt sesizati cu o procedura judiciara si nu notariala...
Deci, nefiind o procedura ci doar o declaratie e absurd sa fie pusi oamenii aiurea pe drumuri ca sa caute acul in carul cu fan...
Dar...aceasta este tentiinta in Romania si logica dominanta desi absurda in opinia mea...
milikka1 a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Darea unei declaratii nu obliga notarul sa verifice existenta dreptului la care se renunta deoarece e dreptul persoanei de a renunta la un drept si nu notarul ii confera sau recunoaste dreptul.
Se poate da declaratie pe proprie raspundere.
Nu se produc efecte juridice pagubitoare fata de alte persoane prin declaratia de renuntare.

Stie cineva un notar care sa autentifice in aceste conditii?

da, discutia e alta si notarii gresesc

lasco poate renunta la mostenirea mea in conditiile in care REDACTAREA/REDACTAREA declaratiei arata ca are vocatie si ca nu vrea..si asta in teremen

Si eu sunt de parere ca se poate asa.Cel mult s-ar putea cere certificatul de deces...
Poate declara pe proprie raspundere.
Este in termenul legal de renuntare.
Un notar zicea ca aceasta declaratie nu este o declaratie pe proprie raspundere, dar nimic nu impiedica sa se scrie asa ceva in declaratie.
Notarii insa au tipizate si nu vor sa modifice,probabil redactarea camerei notarilor...
Ultima modificare: Vineri, 30 Mai 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Strain de succesiune dlcodrut dlcodrut In anul 2007 s-a dezbatut succesiunea dupa decesul mamei mele. Suntem 2 frati si la aceasta sucesiune au fost declarate doar bunuri mobile (actiuni la o ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la succesiune snowwhait snowwhait As dorii sa stiu in cat timp pot face succesiunea dupa moartea tatalui fara sa trebuiasca sa platesc taxe in plus la stat.Sunt 2 ani sau un an?Eu si fratele ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)