milikka1 a scris:
intreabare e...la topic vorbind...nu ar trebui administrate probe in situatia renuntarii sezinarului? evident de catre notarul care s=a trezit cu o astfel de cerere
Ba da. Dar numai şi numai pentru uzul personal al domniei voastre. Eventual, într-o procedură însoţită de planşe desenate.
milikka1, repet: sezina este o facultate, un drept pe care succesibilul sezinar îl poate exercita sau nu. Ea conferă moştenitorului acceptant posibilitatea de a intra în posesia bunurilor fără vreun alt acord, fără ca cineva anume să-l pună în posesie, dar nimeni şi nimic nu îl poate obliga să-şi exercite dreptul, aşa cum nimeni şi nimic nu îl poate obliga pe un proprietar să se opună, dacă el nu vrea, uzucapării bunului său.
Apoi, dacă nu vrea să moştenească, simplul fapt că legea îl declară sezinar (în virtutea faptului că el face parte din acea categorie de succesibili cărăra legea le dă drept de sezină) nu înseamnă că el este,
de facto sau
de jure, acceptant. Poate renunţa la succesiune, poate rămîne pasiv şi ulterior să fie declarat străin de succesiune prin neacceptare. În niciuna dintre aceste situaţii nu trebuie să dovedească ceva.
Doar dacă o persoană interesată ar invoca faptul că el, succesibilul adică, a făcut acte de acceptare (cum ar fi, de exemplu, un creditor interesat să nu mai piardă vremea cu o acţiune prin care să ceară acceptarea în numele moştenitorului), doar atunci succesibilul pasiv ar trebui să devedească, eventual, că simplele acte de administrare nu sunt acte de acceptare şi că, aşa fiind, el nu este acceptant.
Pentru a fi străin de succesiune nu trebuie să dovedească nimic, după cum nu trebuie să dovedească ceva în cazul renunţării.
E chiar aşa de greu?