avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la mostenire de catre notar

Notarii refuza autentificarea declaratiei de renuntare la mostenire a unei persoane pe motiv ca nu are dovada ca este mostenitor.
Stie cineva un notar care autentifica declaratie de renuntare la mostenire fara a cere tot felul de dovezi?
Logic si juridic este vorba de o declaratie simpla care persoana o face pe proprie raspundere si darea declaratiei constituie un drept, dreptul de a renunta la mostenire, drept care se pare ca nu se doreste a fi respectat.
Temei legal nu au notarii pentru a refuza o astfel de declaratie de renuntare la mostenire.

Si daca era vorba de o declaratie de acceptare a mostenirii era la fel de grav deoarece un astfel de refuz produce grave prejudicii.
Practi eu cred ca notarii forteaza dezbaterea mostenirii ceea ce constitie o alta incalcare indirecta de drepturi.
Probabil ca asa li se spune verbal sa procedeze daca nu se gaseste niciun notar care sa autentifice o simpla declaratie notariala.
Doar in Romania se poate asa ceva...tara absurditatii sub aspectul logicii juridice la nivel de aplicare a legii...
@Themis

Cred că ați mers prea departe. :)
Nu cred că milika și-a pus problema celor două prezumții pe care le-ați invocat.
Îndoielile mele în această privință s-au născut atunci când am văzut postarea prin care se cita dintr-o carte de drepturi reale.

După părerea mea lucrurile sunt clare.
Sezina ca instiuție produce efecte și are sens doar pentru moștenitori, iar moștenitorii dobândesc această calitate doar după acceptarea moștenirii - tacită sau expresă.
Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2014
Patrick_, utilizator
adica mostenitorii care exercita o posesie fara acte de acceptare expresa sau alte'acte' care sa valoreze acceptare nu sunt mostenitori

si apoi orice eveniment valorand acceptare tacita presupune o exercitare a dreptului de proprietate...in care-i inclusa si posesia

eu nu zic ca am dreptate neaparat

:magic:


comportamentul de proprietar ca si atitudine ce valoreaza acceptare tacita presupune posesia- SEZINA...am scris asta mare ca sa vada si themis:)

per a contrario mostenitorul care e sezinar trebuie sa probeze ca nu a avut vreodata posesia si ca-i strain..

altfel intram in sfera acceptarii sun beneficiu de inventar...si sezina devine desueta dupa cum ne da copy/paste themis:D
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iunie 2014
ContSters323967, utilizator
Patrick_ a scris:

milika a scris:

sezinarul trtebuie sa probeze contrariul...respectiv ca nu a acceptat...altfel el, in puterea legii are posesia cu toate atributele


Adică să înțelegem din acest raționament că, unul dintre descendenții celui care lasă moștenirea, care nu are nici o treabă cu patrimoniul succesoral și pe care practic nu-l interesează moștenirea respectivă (este plecat de exemplu din țară), va fi declarat moștenitor dacă nu face dovada faptului că nu a avut nimic de a face cu posesia la care este îndreptățit prin dreptul de sezină pe care-l are?

Sau de exemplu unul dintre descendenții celui care lasă moștenirea, știind că pasivul succesoral depășește activul nu are de gând să accepte moștenirea și rămâne în pasivitate (fără să facă vreun act de renunțare însă). În acest caz va trebui să-și dovedească „pasivitatea”, iar în caz contrar va fi declarat moștenitor?

După părerea mea, raționamentul citat mai sus nu prea conduce la un rezultat care să fie conform cu efectele avute în vedere de legiuitor în ceea ce privește la instituția sezinei.

Ca și în vechea reglementare, de esența sezinei este faptul că moștenitorul sezinar nu mai trebuie să fie pus în posesie în ceea ce privește cota sa de bunuri din masa succesorală ce-i revine după ce dobândește calitatea de moștenitor, deoarece are posesia de drept a acelor bunuri.
Însă înainte de acceptarea moștenirii (tacită sau expresă) toți sucesibilii - sezinari sau nesezinari - sunt priviți exact la fel.






uite ca avem si sah-mat:)

intr-o actiune avand ca obiect dezbatere suuccesiune putem avea si un capat de cerere cum ca cutarescu, descendent, e strain de succesiune, este?

ce probe facem pe acest capat de cerere?
si mai ales de ce ar trebui incuviintate?

:)

ma gandeam de ce furtul din averea defunctului nu-i infractiune! voi ce ziceti?

Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iunie 2014
ContSters323967, utilizator
acceptarea tacita este si a fost asimilata cu actele de dispozitie...iar posesia nu a fost catalogata ca fiind "act de dispozitie":rolleyes:
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iunie 2014
ContSters323967, utilizator
milika a scris:

intr-o actiune avand ca obiect dezbatere suuccesiune putem avea si un capat de cerere cum ca cutarescu, descendent, e strain de succesiune, este?


Adică prin acel capăt de cerere se solicită instanței să constate că persoana respectivă nu a acceptat succesiunea.

În acest caz ne aflăm în prezența unei excepții de la regula potrivit căreia sarcina probei revine celui care face afirmația, deoarece se solicită dovedirea unui fapt negativ general, (faptul că pârâtul nu a acceptat succesiunea) iar aceste fapte nu se pot dovedi decât prin imposibilitatea dovedirii de către partea adversă a contrariului, adică a unui fapt pozitiv concret.

Deci, independent de obiectul cauzei - stabilirea calității de moștenitor a pârâtului - sarcina probei va reveni acestuia în acest caz, iar dacă acesta va dovedi acceptarea, reclamantul va pierde.
În caz contrar, adică dacă pârâtul nu va putea dovedi acceptarea printr-un act sau fapt dintre cele arătate, cererea reclamantului se va considera întemeiată.

Deci situația aceasta este exact inversă celei în care spuneai că avem o prezumție de acceptare în favoarea sezinarului care va trebui să dovedească de fapt că nu a acceptat.
De fapt sezinarul (sau oricare alt succesibil) nu va trebui să dovedească faptul că nu a acceptat prin acte sau fapte de dispoziție ci va trebui să dovedească exact faptul contrar, adică acceptarea moștenirii.

Întradevăr că discuția a devenit destul de tehnică.

Totuși trebuie avut în vedere și acest aspect al sarcinii probei în cazul faptelor negative generale, în sensul că niciodată nu va fi posibil ca cineva să dovedească astfel de fapte (de exemplu o persoană nu va putea dovedi nicicum că nu a fost niciodată într-o anumită localitate, exact la fel cum nu va putea dovedi că nu a acceptat o succesiune). În aceste cazuri sarcina probei este răsturnată, iar partea adversă va trebui să dovedească un fapt concret și pozitiv, dacă vrea ca acțiunea reclamantului să fie respinsă.

Deci nu reclamantul va trebui să dovedească neacceptarea de către pârâtul sezinar ci acesta va trebui să dovedească acceptarea.
Dacă pârâtul sezinar e întradevăr neinteresat de acceptarea moștenirii va recunoaște pretențiile reclamantului. În acest caz acțiunea nu prea mai are nici un rost.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iunie 2014
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Strain de succesiune dlcodrut dlcodrut In anul 2007 s-a dezbatut succesiunea dupa decesul mamei mele. Suntem 2 frati si la aceasta sucesiune au fost declarate doar bunuri mobile (actiuni la o ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la succesiune snowwhait snowwhait As dorii sa stiu in cat timp pot face succesiunea dupa moartea tatalui fara sa trebuiasca sa platesc taxe in plus la stat.Sunt 2 ani sau un an?Eu si fratele ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)