avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cand trebuie vanzatorul sa elibereze un imobil de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cand trebuie vanzatorul sa elibereze un imobil de bunuri?

Buna ziua,

Sunt in procesul de a-mi cumpara o casa si am incheiat deja o Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare cu promitentii-vanzatori.

In antecontract sunt mentionate: Partile, Obiectul, Pretul, Sanctiuni si Alte mentiuni, urmand ca documentul final: Contractul de vanzare cumparare sa fie incheiat intr-o luna cu bani cash din surse proprii ale promitentului cumparator.

Vanzatorii au spus ca ar dori sa mai locuiasca in imobil dupa ce se incheie contractul de vanzare cumparare, mentionand ca "asa se procedeaza" in general si ca ei nu au inca un loc unde sa isi duca mobila sau ca nu sunt siguri daca promitentul cumparator va finaliza tranzactia.

Intrebari:

1. De ce eu ca si cumparator as accepta o astfel de mentiune din partea vanzatorilor?
In conceptia mea o data ce am virat banii iar transferul de proprietate s-a realizat, predarea imobilului fara bunuri trebuie efectuata exact in aceeasi zi.

Este ceva gresit in acest principiu?

2. Daca vanzatorii nu isi vor muta mobila la data incheierii contractului de vanzare-cumparare, nu mai au dreptul sa o ridica fara acordul meu.

Este adevarat?

Va rog sa imi raspundeti care este procedura legala la o vanzare cumparare.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Multumesc,
Alex.
Depinde cum v-ati inteles. Eu am fost de acord cu un termen de eliberare de 30 de zile, stipulat in contractul de v-c.
In ziua de astazi nu merita sa faci fapte bune pentru nimeni. Ceva de genu am patit anul trecut cand am cumparat un apartament...am zis sa fim buni si sa-l mai lasam pe vanzator inca o luna in apartament la solicitarea acestuia.zis si facut. a trecut luna si cand am mers sa elibereze tot nu a vrut.pana la urma am recurs la amenintari cu politia....si s-a mutat in acea zi dar trebuie sa mentionez ca a facut niste gesturi tare urate: a taiat tevile de la bateria din baie din perete, toate firele de care se prindeau corpuri de iluminat le-a taiat deasemenea din perete, a luat chiar si vizorul de la usa...sa nu mai spun ca nu ne-a dat decat un rand de chei desi ei erau 5 persoane in casa...si la ceva timp dupa....a incercat sa intre in casa, l-am gasit cu cheia in usa...schimbasem yala...si lista contonua.
Asa ca mai bine solicitui eliberarea apartamentului la data incheierii contractului de v-c.
euaditza a scris:

a incercat sa intre in casa, l-am gasit cu cheia in usa...schimbasem yala...si lista contonua.


Si nu ati facut plangere la politie pentru incercarea de a intra in casa si pentru distrugere??
Buna ziua,

Precizez din start ca nu sunt avocat dar am trecut recent printr-un proces de vanzare cumparare si as vrea sa va intreb daca in lege nu se precizeaza, "nicaieri" asa cum cineva a zis mai sus, ca cel ce cumpara trebuie sa il tolereze pe vanzator pana la eliberarea efectiva a locuintei, unde atunci se precizeaza clar!! ca cel ce vinde trebuie sa elibereze la momentul incheierii contractului de V-C?
Ce legatura are antecontractul incheiat si faptul ce neeliberand in ziua semnarii contr de V-C vanzatorul trebuie sa inapoieze cumparatorului avansul sau cat s-a stipulat in antecontract daca tranzactia nu se finalizeaza din vina primului? De ce ar fi vina vanzatorului daca cumparatorul il ia pe NU in brate si el vrea neaparat eliberarea la ora semnarii tranzactiei? Cum stabilim vina in astfel de caz pt a stabilii cine trebuie sa plateasca si cine nu? A vanzatorului ca probabil nu e omeneste posibil sa plece in ziua aceea sau a cumparatorului care nu rationeaza deloc?
Practica, statistica arata ca la mom incheierii tranzactiei finale cei 2 cad de acord asupra unui termen de eliberare. Asta inseamna ca notarul accepta acest lucru in afara unei legi care ar stipula altceva? Sau cum explicati ca in cazut tranzactiilor efectuate prin PC, vanzatorul nu primeste banii la momentul incheierii V-C ci la cateva zile dar ar fi obligat sa elibereze apartamentul?
Logic vorbind sunt lucruri de luat in calcul: intretinerea platita pe o anumita perioada, facturile la utilitati, fondul de rulment ce nu poate fi retras oricand, etc, etc, etc.
Repet, nu sunt avocat, dar cred ca astfel de lucruri se stabilesc de comun acord si nu inteleg de ce unii cumparatori tind sa calce in picioare comunicarea, bunul simt si ratiunea in astfel de momente.

Numai bine,
MV.
Eu asi spune ca ar trebui ca notarii sa aibe niste reglementari proprii impuse de Camera Notarilor prin care sa se urmareasca sa se precizeze in contract si in promisiune informatii despre anumite chestiuni uzuale. Sa nu uitam ca de vandut vand si persoane care nu pot avea in vedere toate aceste chestiuni si nu vor avea niciodata. Daca un paznic sau o femeie de servici doreste sa isi vanda apartamentul in care a locuit 20 de ani nu are cum sa aibe in vedere aceste chestiuni. Nu mai vorbesc de chestiuni legate de cursuri valutare (cere 40000 euro) iar cumparatorul plateste cu lei. De unde sa stie un astfel de vanzator cum se efectueaza platile intre rezidenti? Chestiunile cu necunoasterea legii ... ca nu esti exonerat oricand pot fi invocate dar cum pot fi aceste categorii de oameni protezati nu de abuzuri ci de neintelegeri? Nu putem considera ca acela care redacteaza actele nu i-au protejat prin omitere?

Sa fim corecti si sa spunem lucrurilor pe nume: contractele si promisiunile (majoritatea covarsitoare a lor) sunt redactate de catre notari. Ei trebuie sa se asigure ca aceste documente exprima dorintele cumparatorului si vanzatorului. Daca ii bagi un fata un contract unui vanzator care face o vanzare odata la 20 de ani el nu poate avea capacitatea de a urmari toate aspectele. Mie de exemplu notarul nu imi bagase clauza ca nu pierd avansul in caz ca nu obtin creditul de la banca desi era clar ca nu putea fi vina mea. Datorita profesiei mele am avut capacitatea de a urmari majoritatea aspectelor dar chiar si asa unele aspecte mi-au scapat. De exemplu a existat hartie de la administratie ca sunt platite toate obligatiile la zi dar obligatiile acelea erau calculate pentru doua luni in urma.

Nu am avut probleme pentru ca m-am inteles in afara contractului sa folosesc fondul de rulment pentru a plati partea vanzatorului din intretinere care s-a afisat dupa vanzare dar pot fi cazuri in care nu exista fond de rulment.

Alte discuții în legătură

Cumpărare imobil prin credit ipotecar. În cazul în care în contractul de vânzare-cumpărare nu se stabilește altfel, predarea apartamentului trebuie făcută la data plății? Uleșan.Eniko Uleșan.Eniko Bună ziua! În data de 28.09.2018 am semnat împreună cu soțul un antecontract de vânzare-cumpărare, în fața notarului, obiectul fiind un apartament, ... (vezi toată discuția)
Modalitati si momente de incasare a sumelor in procesul de vanzare apartament SVD SVD Va multumesc anticipat pentru citeva precizari necesare. Daca avansul se achita de catre cumparator vinzatorului in momentul semnarii antecontractului, cind se ... (vezi toată discuția)