Multumesc tuturor pentru rapsunsuri!
Nu pot spune ca ma surprinde numarul mare de reactii la problema ridicata. Stiu ca in Romania aceasta tema reprezinta (inca) un tabuu. Pe de alta parte, nu ma incanta faptul ca observatia mea initiala, cea in care am specificat ca nu caut consiliere spirituala, a fost ignorata de catre o mare parte dintre userii care au scris aici.
Problema mea cu raspunsurile este ca majoritatea acestora au tratat exclusiv situatia "semi-ipotetica" oferita de mine si nu problema la modul general; botezul ramane doar un exemplu sugesitv, nu problema de capatai. Raman la fel de interesat in continuare si de alte situatii asemanatoare, care pot naste controverse/abuzuri. Cum se poate apara, spre exemplu, Remus Cernea de o masura care poate fi considerata cel putin controversata (si abuziva, daca legea spune asta).
Scuzati-mi exemplul extrem dar, daca maine el moare subit si rudele lui doresc sa-l ingroape crestineste, pentru ca acestia sunt credinciosi, este posbil sa se izbeasca de un refuz? Dupa acceptiunea Bisericii, un ateu precum Remus Cernea nu isi apara drepturile, ci loveste in mod constant la temelia institutiei, batjocorindu-i pe prelati si toate cele sfinte. Cum vor reactiona in acest caz fetele bisericesti? Ce oprelisti legale au acestia pentru a nu trimite rudele la plimbare, cu sicriul pe umeri?
Atentie!!! Nu induc ideea ca acest scenariu este plauzibil, ci pur-si-simplu ofer un scenariu alternativ. Poate ca, in scenariul oferit, preotii il vor primi cu bratele deschise, ca sa zic asa :). Sper insa ca aveti imaginatia indeajuns de bogata incat sa gasiti singuri alte exemple.
Recunosc ca aici apar alte intrebari: in definitiv, cine este victima unui eventual abuz? Partea crestina implicata, cea non-crestina sau ambele?
Realizez acum ca, punand aceste intrebari, nu pot avea pretentia unui rapsuns complet aici.
Cred ca astfel de probleme spinoase se transeaza in alta parte. Am fost oarecum "incurajat" si de catre decizia recenta a Curtii Constitutionale privind obligativitatea disciplinei numite Religie (
[ link extern ] ).
In defintiv, ne-am confromat ani de zile unei legi neconstitutionale. De ce nu poate fi cazul si acum, pentru alte probleme asemanatoare?
M-am gandit mult daca are rost sa dau curs intrebarilor incarcate de prejudecati, nu din aroganta, ci din lipsa de timp, in primul rand si din convingerea ca nu fac decat sa pun paie pe foc, in al doilea rand.
Voi incerca sa mentin un ton civilizat si voi raspunde fiecarei postari in parte, cu riscul de ma repeta; nu de alta, dar si intrebarile/acuzele se repeta in mod obsesiv iar multe dintre ele nici macar nu imi reprezinta pozitia (vad multe argumente de tipul straw-man). Consider ca o citire ...mai putin superficiala a mesajalor mele era suficienta pentru a raspunde multor intrebari. Evident, am citit si destule intrebari legitime, carora le voi raspunde cu placere.
Revin!