Caligula a scris:
Pai ...eu respect ritualul. Am scris undeva ca nu il respect, nu l-am respectat sau nu am de gand sa il respect?
Ritualul spune sa credeti. Dv. spuneti ca nu credeti. Vreti sa va accepte cineva ca pe un credincios?... Asta e criteriul, sa fitri credincios si dv. il incalcati. Nu e vina niciunei religii. NU e discriminare, caci nu vreo biserica va scoate din randul credinciosilor, dv. ati ales sa nu faceti parte dintre ei.
E ca si cum eu vreau sa fiu membru in Societatea adoratorilor de ciuperci crude, dar sa declar strident ca nu-mi plac ciupercile. Nimeni nu ma discrimineaza pe preferintele mele culinare daca nu mi se accepta inscrierea, desi eu mananc ciuperci. Crude.
Faptul ca nu le plac, nu ma califica. Este un fapt obiectiv; legea civila face trimitere la obiceiuri.
Nu e nimic discriminatoriu, este doar o chestiune de filosofie.
Legal, puteti fi tutore numit de parinti, prin act notarial, indiferent de botezul copilului sau nu. Nu va ia nimeni dreptul asta. Sau altul, acela de a influienta copilul spiritual, spre ateism sau spre vreo religie.
In esenta, dv. nu intelegeti ca nasul nu e considerat, de biserica, un indrumator oarecare pentru copil, ci un indrumator spiritual. V-am aratat clar paradoxul din asta in mesajul anterior.
Nasul, in conceptia religioasa crestina, trebuie sa indrume copilul spre credinta, asta e rolul sau. Cum discrimineaza ea ca nu accepta un ateu sa indrume in crestin spre necredinta? E logica pura... si criteriul mi se pare obiectiv raportat la normele religioase.
E ca si cum nu vreti sa jucati un rol si sunteti suparat ca nu va includ in piesa de teatru. :) Pai... e alegerea dv. Ei au nevoie de actori, dv. nu vreti sa fiti unul, nu-i puteti acuza ca nu va accepta.
La fel si aici, sunteti ateu si vreti sa luati un loc de crestin, pai nu-i compatibil postul cu pregatirea...
Cat despre copiii nebotezati, cred ca traim in trecut in ideea ca ar fi discriminati.
Cunosc copii nebotezati care nu au avut nicio problema sau disciminare in legatura cu asta. Cunosc copii botezati ai caror parinti au declarat la scoala ca sunt atei, pentru ca manualele de religie ortodoxa sunt, pe alocuri, controversate (ca sa fiu eufemistica, sa nu-mi puna careva acatiste).
Nu stiu ca vreunul dintre cei de mai sus sa fi suferit de vreo discriminare.
Nu cunosc unde se face o astfel de discriminare, insa as fi curioasa sa ne exemplificati. Aia da, ar fi, probabil, o speta de discutat legal!