Intrebarea mea este ceva mai ciudata dar, sper, interesanta.
Conform legii (nu logicii :) ), refuzarea efectuarii unui serviciu religios pe considerente religioase reprezinta discriminare?
Ce date am:
1) Biserica Ortodoxa Romana este o institutie de utilitate publica, dar autonoma fata de Stat.
2) Discriminarea religioasă are loc atunci când cineva este refuzat la ............ servicii publice și facilități, precum și loc public pentru exercitarea lor și dreptul lor la libertate religioasă
3) In 2013 Guvernul Romaniei a decis ca religia este un serviciu public esential fara de care primariile nu pot functiona.
domnule avocat Lascoschi, cu tot respectul, am citit cu atentie postarile dvs si vad ca faceti referire numai la dreptul parintilor de a-si boteza copilul. Doar ca problema discutata nu este aceasta. Parintilor nu le interzice nimeni sa-si boteze copilul. Cei lezati sunt nasii, care, in calitate de atei declarati, doresc sa joace teatru intr-o biserica, luand parte la un ritual in care nu cred pentru ca...Mos Craciun (sa ma ierte initiatorul, dar cam asta se intelege din lunga lui argumentatie lipsita de logica).
Deci, domnule avocat Lascoschi, asteptam si din partea dvs o clarificare in legatura cu acest aspect. Daca nasii, fiind atei, sunt discriminati pentru ca nu li se permite sa boteze copilul. Strict din punct de vedere legal, va rugam, sa nu-l necajim pe initiator cu considerente spirituale.
Qed, sa lamurim un lucru.
Daca se vrea a se face bascalie in biserica nu se mai poate vorbi despre drepturi ci despre ceea ce se numeste abuz de drept.
Acest lucru ii da dreptul preotului de a refuza botezul cu acei nasi.
In aceste conditii, parintii isi pot lua alti nasi.
Legea nu recunoaste dreptul de a alege nasii intuituu personae...
S-a inteles?
A fi nas e un privilegiu, nu un drept prevazut prin lege. Iar acest privilegiu este reglementat prin canoanele bisericii. In masura in care canoanele bisericii nu incalca prevederile mentionate anterior de Birou-De-Mediator, orice cult e liber sa-si stabileasca propriile canoane si ritualuri. Concluzia: daca preotul va refuza rolul e nas nu e discriminare.
Da, pe aspectul legat de nas se poate lua altul fara a se incalca legea daca e vorba de un abuz de drept.
Daca nasul este catolic, protestant sau baptist este acceptat de preotul ortodox?
Aici ar fi o intrebare ajutatoare oarecum...
Acestia sunt totusi crestini...dar nu in rit ortodox.
Botezul a fost instituit de Hristos cand a fost botezat de Sf Ioan Botezatorul. Deci Dumnezeu insista sa fie botezat ! Ce-i de contestat la Dumnezeu ?
Pe vremea lui Cuza averile bisericii au fost nationalizate. Statul s-a angajat sa finanteze Biserica ! Eu chiar nu inteleg dorinta unora de a lupta dogma ortodoxa, Biserica , etc ?
Este la moda ? !
Noi aici nu ne permitem sa punem in discutie dogma catolica ! N-o cunoastem !