avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Discriminare religioasa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Discriminare religioasa

Buna ziua,

Intrebarea mea este ceva mai ciudata dar, sper, interesanta.

Conform legii (nu logicii :) ), refuzarea efectuarii unui serviciu religios pe considerente religioase reprezinta discriminare?

Ce date am:
1) Biserica Ortodoxa Romana este o institutie de utilitate publica, dar autonoma fata de Stat.
2) Discriminarea religioasă are loc atunci când cineva este refuzat la ............ servicii publice și facilități, precum și loc public pentru exercitarea lor și dreptul lor la libertate religioasă
3) In 2013 Guvernul Romaniei a decis ca religia este un serviciu public esential fara de care primariile nu pot functiona.

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 20 Noiembrie 2014
Caligula, utilizator
Cel mai recent răspuns: Caligula , utilizator 19:06, 1 Iunie 2017
Taina Sf Botez se administreaza de la 6 saptamani poate chiar si mai devreme, nu de la 14 ani! D aia am pus acea intrebare. Numai cunostintele juridice nu ne ajuta mereu in viata . Dupa dvs. doar dupa dvs si nu in acceptiunea Bisericii crestine, oricare ar fi ea,putem boteza copii de la 14 ani.....
Dvs asa ati fost botezata?
Intentia mea nu este sa exagerez, daca aveati rabdarea sa cititi mesajul meu lung intelegeati despre ce este vorba.
Ultima modificare: Marți, 25 Noiembrie 2014
ContSters250994, utilizator
ionel-s a scris:

Pt. ca se stie din istoriografia crestina ceea ce au patit cei care s-au jucat cu cele sfinte. !


Cand spuneti ca s-au jucat la ce va referiti? Cumva la:

inchizitie
perioada conquistadorilor
cruciade

In numele religiei s-au facut o gramada de abuzuri si crime de-a lungul timpului (sa nu uitam "razboaiele sfinte" ale musulmanilor). Lucrurile insa au evoluat si anumite conceptii s-au schimbat. Biserica a admis cu timpul ca Pamantul este rotund si ca se invarte in jurul Soarelui. Lucrurile acestea ne demonstreaza ca Biserica trebuie sa aibe o viziune deschisa asupra lumii si asupra a orice exista pe acest Pamant.

Faptul ca exista acum o dogma referitoare la atei este posibil sa nu mai fie de actualitate peste 50 -100 de ani asa ca faptul ca dvs imi spuneti ca nu inteleg faptul ca exista dogme nu are relevanta.

Dogmele exista, au existat si vor exista dar asta nu inseamna ca nu se pot schimba. Este dreptul meu sa fiu sau nu de acord cu unele din ele. Imi mentin parerea ca cine doreste sa faca munca lui Dumnezeu nu trebuie sa se impiedice de mici detalii. Preotul ar putea avea o atitudine plina de initiativa si ar putea face propuneri catre superiorii din Biserica.
Joha a scris:

Se deviaza de la subiect....Topicul nu se refera nici la religia islamica, nici la cea crestina si ,nici a demonstra superioritatea unui sistem religios asupra altuia, sau a unui cult religios asupra altuia.
@Caligula ce ati dori de fapt dvs? caci in afara de a starni niste polemici nu ati capatat raspunsuri multumitoare nici pentru dvs nici pentru un ochi strain de discutie, cum am fost eu pana acum.
Recunosc ca am citit pe diagonala ce au scris toti, insa nu asta este esential caci pe alocuri s-a batut campii cu gratie.
1. @ Caligula asa cum pe fruntea mea nu scrie ca sunt sintoist sau budist nici pe fruntea dvs nu scrie ca sunteti ateu, decat daca doriti sa faceti in Biserica o declaratie in acest sens, in Biserica unde se savarseste Taina Sf Botez, si sa creati o stare conflictuala de nedorit si care ar da dovada de lipsa de respect fata de parintii copilului, fata de copil si ceilalti participanti la acest eveniment, aici excluzand Biserica si pe slujitorul ei, in eventualitatea in care ati fi un ateu zelos.
2. Daca intentia dvs clara si cinstita este de a ajuta la increstinarea acestui copil faceti o!, fara a mai face tapaj ca sunteti ateu! Nu este nicio rusine, nicio lauda! Sunteti pur si simplu un om si ca dvs mai sunt multi atei, cum mai sunt si ortodocsi, catolici, musulmani, budisti.....
3. Nu va incalcati principiile daca spuneti Crezul pentru acel copil al caror parinti doresc sa si boteze fiul si carora dvs le spuneti prieteni, ati da dovada de toleranta, prietenie si spirit de ajutor, atat de bine fundamentate in toate religiile nu numai in cultul crestin ortodox.
4. Nu doriti sa va incalcati principiile, nu doriti sa mintiti ca nu sunteti ateu, desi nu vad relevanta caci sunteti fara credinta, o minciuna spusa in fata unui preot cand esti ateu valoreaza cat o jumatate de picatura de apa intr un ocean intergalactic, nu botezati!
5. Taina Sf Botez nu o suporta nasii ci copilul sau cel ce se boteaza, in afara ca spuneti Crezul si va lepadati de Satana de trei ori, hai sa zicem in sistemul dvs moral de RAU, si aici cred ca si ateii sunt de acord ca RAUL NU E BINE, BINELE NU E RAU, si tineti copilul in brate, altceva nu patiti in mod sigur. Important ca acel copil sa fie botezat atat! Taina se rasfrange asupra lui! Ca sunteti sau nu ateu, preotul va va spune la sf slujbei ca i ati adus un pagan si v-a dat un crestin. Este ceva in neregula ?Eu cred ca nu!

In cazuri extreme, de exemplu, Biserica ortodoxa, recunoaste botezul facut si de oameni care nu sunt preoti , sunt cazuri speciale, de calamitate, boala a copilului, lipsa preotului, a bisericii, deci cu atat mai mult se evidentiaza ca botezul este necesar a fi facut in orice conditii si l va suporta cel care este botezat si nu cei care participa.

6. Implicatiile dreptului, datul in judecata mi se par fantasmagorii care nu tin de subiect.

Dvs veti fi in ochii Bisericii parintele spiritual al copilului insa nu cred ca il veti invata vreodata de rau, iar de educatia religioasa se vor putea ocupa parintii acestuia.

In concluzie, daca ati vrut sa turmentati apa intr un pahar ati reusit. Este o vorba din batrani un om arunca o piatra in fantana si alti zece se chinuie sa o scoata. Intrebare de ce se chinuie sa o scoata?



Consider ca acesta este comentariul cel mai la obiect posibil. Subscriu.

MarianBratu a scris:

Cand spuneti ca s-au jucat la ce va referiti? Cumva la:

inchizitie
perioada conquistadorilor
cruciade

In numele religiei s-au facut o gramada de abuzuri si crime de-a lungul timpului (sa nu uitam "razboaiele sfinte" ale musulmanilor).


Din pacate dvs. amestecati lucrurile.
In Biserica Ortodoxa (ca despre ea e vorba aici) nu s-a facut nici inchizitie, nu a fost nimeni ars pe rug, nu l-a condamnat nimeni pe Galileo Galilei. Cruciadele nu au fost initiate de ea, ba chiar a avut de suferit, in timpul cruciadei a IV-a Constantinopolul, centrul lumii ortodoxe de atunci, fiind devastat de cruciati.

Din contra, pe noi, ortodocsii, literatura patristica a Sf. Vasile cel Mare ne invata sa nu desconsideram scrierile laice ci sa fim ca albina care umbla din floare in floare dar culege doar ce este bun din fiecare.

Din pacate aceasta este o confuzie uneori voita a unora tocmai pt. a-si justifica inversunarea fata de Biserica Ortodoxa.

Asa ca, din acest punct de vedere, dogmele, canoanele si toate randuielile bisericesti raman valabile pana astazi. Aplicarea lor insa are doua dimensiuni: acrivia si iconomia. Adica se tine cont nu doar de litera lor cat, mai ales, de spiritul lor. Adica se tine cont si de contextul actual, de circumstantele fiecarei situatii in parte. Aceasta punere in balanta a celor 2 dimensiuni o face doar Biserica, nu institutiile laice.

Cu respect,
Alexandru M.
Ultima modificare: Marți, 25 Noiembrie 2014
nea_marin, utilizator
atticus Partial Joha are dreptate.nnIdeea este ca in Biblie nu scrie ca doar cel care are nasi poate fi botezat.nDe unde provine acest lucru?nn

Legea si constitutia se imbina cu preceptele morale.nSingura lege suprema in materie de religie care sa fie ma puternica decat legea suprema juridica care este constitutia,legea statului, este Biblia.

Daca Biblia nu interzice botezul pruncului nevinovat nimeni nu poate interzice.nn

Isus nu a avut nasi...nnPreotul este slujitorul lui Dumnezeu si Dumnezeu nu isi refuza botezul propriilor prunci cand urmeaza sa vina la El...

Sub aspect juridic exista justitia si o actiune in justitie s-ar judeca jumatate pe lege si jumatate pe drept canonic.
La romani le pare ciudat un astfel de proces deoarece pare de stil anglo-saxon dar este perfect admisibila actiunea in justitie daca Biblia nu interzice botezul pruncului.

Despre astfel de procese nu se invata la facultatea de drept, tine de practica judiciara...
Ultima modificare: Marți, 25 Noiembrie 2014
Gabriela Mihai, Avocat

Alte discuții în legătură

Drept si religie.... Marius Bote Marius Bote Bună ziua. Va punem oîntrebare mai delicata. Drept si religie. Un preot, refuza sa imi elibereze certificatul de Botez al nepotelului meu. Pentru un Botez ... (vezi toată discuția)
Sunt separat de concubina mea. copilul este la ea, e legal să-l boteze fără acordul meu și fără să mă înștiințeze? iuliana899 iuliana899 buna seara, as vrea sa va pun o intrebare. daca eu sunt separat de concubina mea, copilul fiind la ea, este legal ca ea sa boteze copilul fara acordul meu si ... (vezi toată discuția)
Copil botezat fara consimtamantul parintilor SPQRXXVII SPQRXXVII Buna ziua, as dori cateva sfaturi ...intr-o problema putin mai ciudata . Am aflat de curand ca fica mea de 7 ani a fost dusa la o anumita biserica si a fost ... (vezi toată discuția)