ursulici a scris:
Acestea fiind zise... voi aveti o problema de religie si nu una de credinta, fiind atei convinsi. Atetismul este tot o credinta deoarece nu se poate dovedi ca Dumnezeu nu exista doar prin faptul ca nu vine sa faca ceea ce ii cereti in momentul cand ii cereti. Poate ca are si alte preocupari, poate ca nu vrea sa va schimbe credinta in ateism, poate ca nu are puteri nelimitate si atoatestiutor asa cum e prezentat in religia crestina, deci fiecare crede ce vrea si cat vrea intr-o tara in care se respecta libertatea de credinta, ceea ce la noi nu prea functioneaza. Si ajungem aici la cuvantul cheie RESPECT.
Sunt de acord cu multe dintre observatiile pe care le-ati facut pana la acest citat. Cred ca, din ignoranta (nu mi-o luat in nume de rau pt. ca nu va imput acest lucru; si eu sunt ignorant in multe privinte) nu cunoasteti defintia cuvantului ateu sau a ateismului. Altfel, nu imi imaginez de spuneti ca aceasta este o credinta. Prin insasi definitia cuvantului, se presupune o lipsa a credintei.
Daca ateismul este o credinta, atunci chelia este o culoare a parului iar
necolectare de timbre este un hobby.
Faceti un exercitiu de imaginatie extrem de simplu. Conform spuselor dumneavostra, aveti aproape o infinitate de credinte: ortodoxism, non-musulmanism, non-hinduism, non-Zeism, non-iudaism etc.. Sunteti un a-protestant convins, ca sa folosesc cuvintele dumneavostra:).
Exista mai multe tipuri de ateism dar 99.9999% din acestia nu fac afirmatia ca Dumnezeu nu exista, ci ca argumentele aduse in favoarea existentei acestuia, de catre cei care sustin ideea, sunt insuficiente (singura exceptie: strong atheism). Cu alte cuvinte, este o diferenta, mai mult decat de nuanta, intre "Cred ca nu exista Dumnezeu" si "Nu cred ca exista Dumnezeu".
Ca si mine, nici dumneavoastra nu credeti in mii de zei pe care istoria ni i-a propus. Foarte bine! Seamanam perfect pana aici. ...Doar ca eu mai adaug un zeu improbabil si nedovedit pe lista mea. Diferenta de credinta dintre noi (privitor strict la existenta/nonexistenta) este mult mai mica decat v-ati putea inchipui.
ursulici a scris:
In clipa cand voi ati spus acelui preot ca aveti o problema pentru ca vreti sa botezati copilul, dar sunteti atei, ati dovedit o lipsa de respect.
Va rog recititi cu atentie afirmatiile mele daca doriti sa le atacati. Nu doresc sa apar afirmatii pe care nu le-am facut niciodata, nici macar in gand.
ursulici a scris:
Doar nu va scrie in frunte ca sunteti atei.
Unora le scrie. Remus Cernea este un exemplu elocvent. Presupun si ca profesorul Emil Moise a intrat acum pe lista :). Intrebarea mea este: daca mi-ar sta scris pe frunte ca sunt ateu ar schimba lucrurile? Ar trebui sa-mi fie rusine sau sa sufar consecinte?
ursulici a scris:
Niciun preot ortodox nu va cere acte prin care sa dovediti ca sunteti crestini ortodocsi si posibil chiar sa aveti act de botez si iarasi asta nu dovedeste credinta cuiva. Deci nu va impiedica nimic, in postura de ATEI, sa performati un ritual religios care dureaza cateva minute, juma de ora, doar daca nu va este frica sa nu se supere Dumnezeu pe voi si in acest caz nu sunteti atei autentici. Deci ce va impiedica sa spuneti in biserica ceea ce va cere preotul sa spuneti si sa faceti ceea ce vi se cere sa faceti?
Aveti dreptate dar nu prezentati pozitia mea. Eu nu am facut afirmatiile pe care le acuzati.
ursulici a scris:
Bineinteles mergeti la alt preot la care nu v-ati compromis inca si la care nu e nevoie sa bateti cu pumnul in piept ca voi sunteti atei convinsi si vreti un ritual religios care sa nu va implice religios pentru ca asa ceva este un nonsens.
Offtopic, legat de mersul la alt preot. Acum o mana de ani insistau cei din familie sa sfintesc casa. I-am lasat pe ei sa se ocupe de asta. A facut soacra-mea rost de nr. de telefon de la biserica si l-a sunat pe preotul din parhoia cea mai apropiata (culmea, o cunostinta - dar el nu stia asta) si i-a trantit repsectivul telefonul in nas, dupa o convorbire nepoliticoasa (sfarsita cu: "hai ca-mi pierzi timpul!").
Cert este ca a venit sa sfinteasca casa un preot, de la mai bine de 100 km distanta, chiar un prieten de-al meu. Partea la care vreau sa ajung este ca mi s-a spus sa tin ciocul mic pt. ca au fost incalcate niste regului acolo, iar un preot nu trebuie sa intre pe teritoriul altuia, fara aprobare speciala. ...De tot rasul.