avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Discriminare religioasa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Discriminare religioasa

Buna ziua,

Intrebarea mea este ceva mai ciudata dar, sper, interesanta.

Conform legii (nu logicii :) ), refuzarea efectuarii unui serviciu religios pe considerente religioase reprezinta discriminare?

Ce date am:
1) Biserica Ortodoxa Romana este o institutie de utilitate publica, dar autonoma fata de Stat.
2) Discriminarea religioasă are loc atunci când cineva este refuzat la ............ servicii publice și facilități, precum și loc public pentru exercitarea lor și dreptul lor la libertate religioasă
3) In 2013 Guvernul Romaniei a decis ca religia este un serviciu public esential fara de care primariile nu pot functiona.

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 20 Noiembrie 2014
Caligula, utilizator
Cel mai recent răspuns: Caligula , utilizator 19:06, 1 Iunie 2017
QED a scris:

1. De ce doriti sa botezati un copil intr-o religie in care nu credeti? N-are niciun sens...

2. Se gaseste usor un preot (nu neaparat ortodox, banuiesc ca pentru dvs e cam acelasi lucru si la catolici, musulmani etc si cred ca nici pentru parinti nu e prea important sa fie neaparat la ortodocsi) care sa faca botezul in conditiile precizate de dvs, mai ales daca nu-i spuneti despre orientarea dvs. Faptul ca mergeti atat de departe pana la a cosulta legi si avocati ma face sa cred ca aveti ceva personal cu acel preot care v-a refuzat, caz in care v-as recomanda sa rezolvati lucrurile direct cu el, barbateste.



1.
a) din spirit liberal dar democratic; respect si lupt pentru dreptul la credinta;
b) din respect fata de traditie si fata de semeni; am rude si apropiati care cred in acest lucruri si isi doresc ca eu sa le respect;
c) pentru ca a nu fi botezat in Romania echivaleaza cu un handicap spiritual major; cum va putea acel copil sa fie moral daca nu are niciun Dumnezeu? Poate ca va considera ca este OK pedofilia. Credeti ca exagerez? Va pot oferi link-uri multe in acest sens. Dar mai bine cititi si cateva dintre mesajele de pe acest thread sau interesati-va de petitia adresata lui Iohannis pentru convertirea la crestiniism, "pentru a fi cu adevarat presedintele romanilor";
d) din acelasi motiv pentru care pe 25 decembrie oameni care nu cred in Mos Craciun sunt dispusi sa-si puna un costum rosu, o barba falsa, sa-si traga pe umar un sac plin de dulciuri & jucarii si sa strige HO-HO-HO!: pentru a face un "suflet" fericit. Dorinta de a face bine nu este o virtute exclusivista.

QED a scris:


2. .Se gaseste usor un preot (nu neaparat ortodox, banuiesc ca pentru dvs e cam acelasi lucru si la catolici, musulmani etc si cred ca nici pentru parinti nu e prea important sa fie neaparat la ortodocsi) care sa faca botezul in conditiile precizate de dvs


Nu trebuie sa banuiti nimic pentru mine si pentru parinti/fini pentru ca am fost destul de clar si am precizat deja ca toti din jurul meu, dar cel mai important: finii, sunt crestin-ortodocsi. Deci neaparat ortodox, nu cum spuneti dumneavostra. Pentru ei este important acest lucru. ...Chiar si pentru mine este important, pentru ca cea mai mare parte din contributia mea involuntra se indrepta in acea directie si nu in celelalte specificate de catre dumnevoastra. Doresc sa mi se intoarca serviciul, mai ales ca acesta este, mai nou, un serviciu public esential. Cer prea mult?

Nu imi permit sa cred ca faceti aluzie la faptul ca un preot de confesiune diferita de cea crestin-ortodoxa ar avea o disponibilitatea mai mare de a incalca reguli si cutume interne.

QED a scris:

...mai ales daca nu-i spuneti despre orientarea dvs


Sigur ca aici trebuie sa intre mai multe lucruri pe care trebuie sa le ascundem. Spre exemplu, puteati foarte bine sa va referiti si la orientarea sexuala ca si asta este un criteriu decisiv.

Vedeti dumneavoastra, intr-un mod nefericit ati gasit singur unul dintre raspunsurile pentru intrabarile de la punctul 1 :). Traim intr-o tara in care trebuie "sa mergem pe burta", cum se spune. Ce m-as fi facut daca eram persoana publica si imi exprimam orientarea intr-un mod la fel de public? Faptul ca pe usile bisericilor nu se afla chipul meu cu indemnul "Wanted" ar trebui sa ma multumesca?
De fapt asta a si stat la baza intrebarii mele initiale: si daca imi fac publica orientarea ce?
De ce trebuie sa am sanse mai mari daca nu spun nimic? Nu mi se pare normal.

QED a scris:

Faptul ca mergeti atat de departe pana la a cosulta legi si avocati ma face sa cred ca aveti ceva personal cu acel preot care v-a refuzat, caz in care v-as recomanda sa rezolvati lucrurile direct cu el, barbateste.


Nu am scris nicaieri ca am fost refuzat. Consult legi si avocati pentru a sti daca pot aparea situatii in care mi se incalca drepturi si, in caz afirmativ, ce trebuie sa fac mai departe. Eu am cerut consultare strict pe parte legala. Nu e vina mea ca primesc si sfaturi de ordin moral. Evident ca voi incerca sa rezolv direct cu un preot un eventual conflict, insa motivul pentru care am scris aici credeam ca este evident: ce se intampla atunci cand nu rezolv nimic cu preotul sau alte fete bisericesti? Nici nu cred ca as fi de condamnat daca disponibilitatea mea in negocieri pentru drepturi cetatenesti este scazuta. Nu vreau sa ma rog de cineva sa nu mai incalce legea sau, mai rau, sa dau spaga pentru asta.
MarianBratu a scris:


Sunteti dezinformat in legatura cu aceasta chestiune.

ord. 137 care ati citat-o mai devreme precizeaza:

ART. 2
(1) Potrivit prezentei ordonanŃe, prin discriminare se înŃelege orice deosebire, excludere,
restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, naŃionalitate, etnie, limba, religie, categorie socială,
convingeri, sex, orientare sexuală, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV,
apartenenŃa la o categorie defavorizată, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect
restrangerea, înlăturarea recunoasterii, folosinŃei sau exercitării, în condiŃii de egalitate, a
drepturilor omului si a libertăŃilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în
domeniul politic, economic, social si cultural sau în orice alte domenii ale vieŃii publice.



Nu inteleg de ce nu ati ingrosat si cuvantul "religie", cel la care fac eu referire. Conform ordonantei citate, orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta pe baza de religie constituie discriminare.
Exemplul meu cu bonlanvul HIV venea intocmai ca sa sublinieze abuzul. Am oferit un exemplu din care discriminarea era evidenta.

MarianBratu a scris:


In privinta problemei dvs eu consider ca eventualul abuz poate fi invocat doar de partea crestina pentru ca cea noncrestina oricum nu poate afirma ca a fost discriminat pentru ca nu a botezat un copil intr-o religie pe care nu o recunoaste, accepta sau indiferent ce considera fata de aceasta religie.



OK. Multumesc! Aceasta era parerea care ma interesa de la bun-inceput. Doream sa vad cum interpreteaza un expert aceasta lege.
Singurul neajuns este ca face referire strict la cazul cu botezul si nu trateaza problema la modul general. Ma refer la intrebarea initiala: "refuzarea efectuarii unui serviciu religios pe considerente religioase reprezinta discriminare?".

Obiectiile mele au ramas acum de ordin logic si nu legal:
Se poate motiva refuzul virarii/livrarii unei pensii pe motivul ca beneficiarul declara postasului ca pensia este mizera si crede ca nu are ce face cu ea? Sau ca spune ca are de gand sa o bea pe toata?
Speram ca legea sa nu aibe interpretari care tin de pareri si opinii personale.

Un lucru este clar: nefiind expert, nu imi permit sa contest interpretarea dumneavostra. Astept cu drag si alte pareri, daca mai este nevoie. Nu ma intelegeti gresit: nu astept sa aud ceva anume.



Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2014
Caligula, utilizator
avocat_lascoschi@yahoo.com

Multumesc mult pentru raspuns si sfat! Una dintre cele mai utile postari de pe acest thread.

Nu stiam ca legea reglementeaza aspectul mentionat de dumneavoastra (trecerea la o alta religie).
Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2014
Gabriela Mihai, Avocat
Redman a scris:

Referitor la nasi. Este bine de stiut rolul nasilor. Nu este doar un obicei nu este doar cineva care trimite cadouri, mai important este ca nasii sunt (ar trebui) responsabili, pentru viata copilului, atat in cazul unui deces a parintilor, cat si responsabili, pentru viata spirituala a copilului. Avand in vedere responsabilitatea nasilor pentru viata spirituala a copilului, este ilogic ca nasii sa fie atei..


Uau! Ce mesaj "crestinesc" si plin de toleranta transmiteti!

Puteti justifica, va rog, si afirmatia conform careia este ilogic ca un ateu, spre exemplu, sa fie responsabil pentru viata copilului, atat in cazul unui deces al parintilor, cat si pentru viata spirituala a copilului?

Sunt tare curios!
atticus a scris:


Exact asa! Nici nu inteleg de ce ar trebui spus preotului ca sunteti ateu...
Apoi: "Pecunia non olet!"


Eu nu vad asa problema. Eu nu inteleg de ce trebuie sa ma ascund/sa mint. Nu sunt sfidator, sa tip in gura mare, dar nici nu vad de ce trebuie sa rosesc si sa plec capul in pamant daca sunt vreodata intrebat.

Si ca sa pun bomboana pe coliva, indemnul de a-i spune preotului ca sunt ateu vine din partea multor semeni credinciosi, nu din proprie initiativa. Mi se cere sa nu-l mint, ca e pacat :).

Alte discuții în legătură

Drept si religie.... Marius Bote Marius Bote Bună ziua. Va punem oîntrebare mai delicata. Drept si religie. Un preot, refuza sa imi elibereze certificatul de Botez al nepotelului meu. Pentru un Botez ... (vezi toată discuția)
Sunt separat de concubina mea. copilul este la ea, e legal să-l boteze fără acordul meu și fără să mă înștiințeze? iuliana899 iuliana899 buna seara, as vrea sa va pun o intrebare. daca eu sunt separat de concubina mea, copilul fiind la ea, este legal ca ea sa boteze copilul fara acordul meu si ... (vezi toată discuția)
Copil botezat fara consimtamantul parintilor SPQRXXVII SPQRXXVII Buna ziua, as dori cateva sfaturi ...intr-o problema putin mai ciudata . Am aflat de curand ca fica mea de 7 ani a fost dusa la o anumita biserica si a fost ... (vezi toată discuția)