avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Discriminare religioasa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Discriminare religioasa

Buna ziua,

Intrebarea mea este ceva mai ciudata dar, sper, interesanta.

Conform legii (nu logicii :) ), refuzarea efectuarii unui serviciu religios pe considerente religioase reprezinta discriminare?

Ce date am:
1) Biserica Ortodoxa Romana este o institutie de utilitate publica, dar autonoma fata de Stat.
2) Discriminarea religioasă are loc atunci când cineva este refuzat la ............ servicii publice și facilități, precum și loc public pentru exercitarea lor și dreptul lor la libertate religioasă
3) In 2013 Guvernul Romaniei a decis ca religia este un serviciu public esential fara de care primariile nu pot functiona.

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 20 Noiembrie 2014
Caligula, utilizator
Cel mai recent răspuns: Caligula , utilizator 19:06, 1 Iunie 2017
off-topic: referitor la stimabilul domn Remus Cernea, ma indoiesc ca ii va fi refuzata slujba inmormantarii, dar chiar daca s-ar intampla asa ceva, acest lucru ar fi conform dorintei lui! Sau chiar credeti ca isi doreste ca trupul lui sa fie folosit intr-un ritual pe care nu-l agreeaza? Uitati, haideti sa profitam ca este inca in viata si sa-l intrebam: doreste sa fie inmormantat crestineste sau considera ca asta ar fi contrar (non)credintei lui?

Asta nu intelegeti dvs, ca v-ati pus in mijlocul unui non-sens si cu cat insistati, cu atat se adanceste non-sensul. Dna avocat AVLIL v-a explicat foarte clar, ca la copiii mici, cat de lipsita de logica este dorinta dvs.

Totusi, pentru ca ati cerut pareri strict de ordin juridic si pentru ca pe forumul asta sunt o gramada de avocati, dintre care unii chiar si-au exprimat deja parerea, fac apel la ei sa va raspunda clar, cu DA sau NU, la problema dvs juridica. Poate asa se clarifica niste lucruri si avem un punct de pornire pentru o eventuala discutie.
@MarianBratu, dumneavoastra tot nu intelegeti ca preotul are o constitutie care se numeste dogma ortodoxa! Dupa aceasta se orienteaza in tot ceea ce face. El este raspunzator si fata de un ateu care are chef sa se joace de-a botezul , simuland.... Pt. ca se stie din istoriografia crestina ceea ce au patit cei care s-au jucat cu cele sfinte. ! Vad ca se ajunge la o stigmatizare a Bisericii dupa un sablon media cunoscut......

Dar hai sa va spun ce se poate intampla daca reusiti sa doborati Biserica Ortodoxa Romana. Nu ramane un gol si acest gol va putea fi umplut, chipurile, de ceva lumesc, de o constructie umana; in locul ei va veni alta religie, mai rea.
Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2014
ionel-s, utilizator
Caligula
Eu in general abordez problemele in mod simplu sau extrem de complicat in functie de situatia care trebuie aplicata pentru client in concret.
In cazul dvs. situatia este intocmai cu taierea Nodului Gordian.
Cazul se rezolva simplu...

Parintii au dreptul de a stabili religia copilului lor indiferent de religia acestora.
Asa este legal si constitutional.

Si se poate obtine asa ceva in conditiile in care nu exista o interdictie religioasa sub aspect ortodox.

Am mai aratat si arat din nou ca, putyeti adresa o cerere scrisa la Patriarhie prin care sa primiti un raspuns scris daca se poate sau nu proceda la botezul pruncului.

Din punctul meu de vedere si sub aspect religios pruncul are dreptul de a fi botezat fara probleme.

Zicea cineva ca Isus a fost botezat la 30 de ani.
El a fost botezat la acea varsta pentru ca asa a fost sa fie si de abia se incepuse cu botezul...
Deci, nu se poate face o analogie logica sub aspectul ca la majorat pruncul isi va putea alege religia.
Este complet fals in opinia mea o asemenea interpretare a oricaror norme religioase ortodoxe si legea si constitutia sustin ceea ce consider eu.

Cu titlu de logica elementara, la modul general vorbind si nu in concret strict pe cazul dat, se poate ca pruncul sa nu ajunga la majorat si sa decedeze ( este o teorie generala care nu inseamna ca pruncul nu va ajunge la majorat-ca sa fiu mai explicit).Dreptul de a fi botezat exista si este intangibil indiferent de religia parintilor daca ei asa considera ca trebuie sa procedeze.
Botezul are un anumit rol religios pentru copil si nu neaparat pentru parinti si nimeni nu il poate impiedica pentru ca se impiedica insasi trecerea pruncului la o religie ortodoxa si se incalca legea romana, constitutia si chiar canoanele bisericesti daca nu prevad in mod expres o asemenea interdictie exprea prevazuta.
De aceea va ziceam de adresarea unei cereri catre Patriarhie pentru a primi raspuns scris si sa lamurim problema sub toate aspectele juridice si nu numai...

In caz de existenta a unei interdictii canonice conform legii si Constitutiei Romaniei se poate obtine hotarare judecatoreasca dupa aprecierea mea fara un studiu amanuntit pe caz si fara o analiza pe tot ceea poate exista ca si argument pro si contra.

Strict pe lege e clara situatia juridica in opinia mea.
Ultima modificare: Marți, 25 Noiembrie 2014
Gabriela Mihai, Avocat
DinuX
1. Taman ce am zis. İn İslam nu exista "botez" si nici nasi de botez. Te nasti musulman (adica supus lui Dumnezeu Allah). Si ma bucur ca nu exista botez ca sa nu se ajunga la restrictii de genul acesta.

2. Depinde unde ajung acei bani. La care biserici? Observ ca majoritatea se raporteaza numai la BOR ca fiind "biserica" suprema.
Spuneti "pentru renovari de monumente istorice"... Niciun ban pentru geamia din Eroii Revolutiei desi este monument istoric. Totul se face din contributii personale.
Si nu exista discriminare religioasa?

İmi pare rau ca din discutiile purtate aici se face diferenta intre crestini. Ortodocsii sunt crestini dar catolicii nu prea par a fi...

Cand vom invata ca fiecare om este independent sa isi aleaga calea si sa ii respectam decizia? Si sa nu il mai punem la zid ca nu este la fel ca noi? Tocmai ce am avut o discutie pe g+ despre "rasismul religiei" si "efectul de turma".
:oops:

Ultima modificare: Marți, 25 Noiembrie 2014
Gabriela Mihai, Avocat
Expunerea dlui. Laschoschi este pertinenta si la obiect, privind dreptul parintilor de a boteza pruncul, numai ca nu raspunde intergal solicitatii initiatorului de topic, si ma refer la "pentru un botez in biserica ortodoxa, poate fi nas un ateu?"

In caz de existenta a unei interdictii canonice conform legii si Constitutiei Romaniei se poate obtine hotarare judecatoreasca dupa aprecierea mea fara un studiu amanuntit pe caz si fara o analiza pe tot ceea poate exista ca si argument pro si contra.


Intradevar exista interdictii canonice, valabile pentru botez, casatorie si inmormantare, preotii fiind obligati sa procedee conform dogmelor (ma refer la ortodoxia patristica).
Exista posibilitatea de a gasi un preot care ar accepta sa oficieze si in conditiile in care nasul nu este crestin ortodox, dar personal nu as merge cu bebelusul la un preot care va incalca Taina ontologica a Botezului.

Daca doriti sa tratam problema subiectului de drept, este evident ca in speta descrisa parintii nu sunt impiedicati ca isi boteze copilul.
Art. 3
(1) Parintii sau tutorii au dreptul exclusiv de a opta pentru educatia religioasa a copiilor minori, conform propriilor convingeri.

In privinta parintelui spiritual, trebuie subliniat faptul ca, Constitutia nu ii garanteaza dreptul de a boteza, ci doar dreptul la libertatea religioasa. Or nasul nu are religie, ci doar libertatea constiintei, libertate care trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si respect reciproc fata de ortodoxi (in speta), in privinta careia @ Caligula a mentionat ca se "produce" in consecinta.

Sa presupunem ca se va deschide o actiune in instanta, in obligarea bisericii ortodoxe sa efectueze ritualul, in conditiile in care nasul nu are religie sau are alta religie. Juristul bisericii va avea cel mult 1 pagina de motivat in Intampinare, explicand ca in conformitate cu legea in vigoare, codurile canonice sunt recunoscute si aprobate de Ministerul Culturii si Cultelor, astfel ca actiunea trebuie sa fie respinsa.
Indiferent de convingerea intima a judecatorului (ortodox sau nu) alta solutie decat cea in temeiul legii, nu vad.

Legea nr.489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor
Art. 17
(1) Calitatea de cult recunoscut de stat se dobandeste prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Culturii si Cultelor, de catre asociatiile religioase care, prin activitatea si numarul lor de membri, ofera garantii de durabilitate, stabilitate si interes public.
(2) Recunoasterea statutelor si a codurilor canonice se acorda in masura in care acestea nu aduc atingere, prin continutul lor, securitatii publice, ordinii, sanatatii si moralei publice sau drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Alte discuții în legătură

Drept si religie.... Marius Bote Marius Bote Bună ziua. Va punem oîntrebare mai delicata. Drept si religie. Un preot, refuza sa imi elibereze certificatul de Botez al nepotelului meu. Pentru un Botez ... (vezi toată discuția)
Sunt separat de concubina mea. copilul este la ea, e legal să-l boteze fără acordul meu și fără să mă înștiințeze? iuliana899 iuliana899 buna seara, as vrea sa va pun o intrebare. daca eu sunt separat de concubina mea, copilul fiind la ea, este legal ca ea sa boteze copilul fara acordul meu si ... (vezi toată discuția)
Copil botezat fara consimtamantul parintilor SPQRXXVII SPQRXXVII Buna ziua, as dori cateva sfaturi ...intr-o problema putin mai ciudata . Am aflat de curand ca fica mea de 7 ani a fost dusa la o anumita biserica si a fost ... (vezi toată discuția)