Expunerea dlui. Laschoschi este pertinenta si la obiect, privind dreptul parintilor de a boteza pruncul, numai ca nu raspunde intergal solicitatii initiatorului de topic, si ma refer la "pentru un botez in biserica ortodoxa, poate fi nas un ateu?"
In caz de existenta a unei interdictii canonice conform legii si Constitutiei Romaniei se poate obtine hotarare judecatoreasca dupa aprecierea mea fara un studiu amanuntit pe caz si fara o analiza pe tot ceea poate exista ca si argument pro si contra.
Intradevar exista interdictii canonice, valabile pentru botez, casatorie si inmormantare, preotii fiind
obligati sa procedee conform dogmelor (ma refer la ortodoxia patristica).
Exista posibilitatea de a gasi un preot care ar accepta sa oficieze si in conditiile in care nasul nu este crestin ortodox, dar personal nu as merge cu bebelusul la un preot care va incalca Taina ontologica a Botezului.
Daca doriti sa tratam problema subiectului de drept, este evident ca in speta descrisa parintii nu sunt impiedicati ca isi boteze copilul.
Art. 3
(1) Parintii sau tutorii au dreptul exclusiv de a opta pentru educatia religioasa a copiilor minori, conform propriilor convingeri.
In privinta parintelui spiritual, trebuie subliniat faptul ca, Constitutia nu ii garanteaza dreptul de a boteza, ci doar dreptul la libertatea religioasa. Or nasul nu are religie, ci doar libertatea constiintei, libertate care trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si respect reciproc fata de ortodoxi (in speta), in privinta careia @ Caligula a mentionat ca se "produce" in consecinta.
Sa presupunem ca se va deschide o actiune in instanta, in obligarea bisericii ortodoxe sa efectueze ritualul, in conditiile in care nasul nu are religie sau are alta religie. Juristul bisericii va avea cel mult 1 pagina de motivat in Intampinare, explicand ca in conformitate cu legea in vigoare, codurile canonice sunt recunoscute si aprobate de Ministerul Culturii si Cultelor, astfel ca actiunea trebuie sa fie respinsa.
Indiferent de convingerea intima a judecatorului (ortodox sau nu) alta solutie decat cea in temeiul legii, nu vad.
Legea nr.489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor
Art. 17
(1) Calitatea de cult recunoscut de stat se dobandeste prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Culturii si Cultelor, de catre asociatiile religioase care, prin activitatea si numarul lor de membri, ofera garantii de durabilitate, stabilitate si interes public.
(2)
Recunoasterea statutelor si a codurilor canonice se acorda in masura in care acestea nu aduc atingere, prin continutul lor, securitatii publice, ordinii, sanatatii si moralei publice sau drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.