avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ce lege se aplica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ce lege se aplica

Ce lege sau hotarare se mentioneaza in cazul in care angajatorul doreste ca pe 2 ture diferite, suprapuse la pranz sa numeasca 2 persoane cu functii si meserii diferite in Clasificarea Ocupatiilor din Romania-unul avand studii medii si o anumita pregatire, celalalt superioare cu alta pregatire, deci fara sa se schimbe functiile celor 2 ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:31, 28 Mai 2015
In practica judiciară pot fi identificate diverse solutii cu privire la acest aspect :

„Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii ( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009)".

„Modificarea atribuţiilor din fişa postului nu are semnificaţia unei modificări a contractului individual de muncă potrivit art. 41 C. muncii (...), dacă nu s-a ajuns prin aceasta la un alt specific al funcţiei salariatului. Dacă încredinţarea unor sarcini suplimentare prin fişa de post nu constituie o modificare a felului muncii, cu atât mai mult, retragerea unei sarcini nu poate constitui o astfel de modificare." (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 214/CM/2008).

Se schimba total atributiile, se preiau in totalitate cele ale altei functii pana la data modificarii, fara a se modifica incadrarea ca functie. Cred ca pana la urma problema este de ce atributiuni pot fi adaugate prin dispozitie obligatorie pentru salariat, adica care sunt legile sau hotararile/dispozitiile/notele care reglementeaza ce anume se poate adauga si ce nu intr-o fisa a postului. Adica ce inseamna-cu rezerva legalitatii din art.40 litera b) din Codul Muncii.
Angajatorul nu a dorit probabil sa faca o modificare de act aditional, deoarece angajatul si-a exprimat in scris faptul ca nu doreste - din motive medicale- noul loc de munca, de aceea a pastrat functia. Este vorba de fisa 109-zgomot cu contracindicatii exact boala mentionata de angajat in solicitatea scrisa de a nu fi mutat, boala constatat si de medicul de medicina muncii la controlul anual, intrucat aceasta este una cronica din categoria celor care se urmaresc special de catre medic prin raportare la CNSAS.
Ultima modificare: Duminică, 10 Mai 2015
petrulili, utilizator
petrulili a scris:

....Cred ca pana la urma problema este de ce atributiuni pot fi adaugate prin dispozitie obligatorie pentru salariat, adica care sunt legile sau hotararile/dispozitiile/notele care reglementeaza ce anume se poate adauga si ce nu intr-o fisa a postului. Adica ce inseamna-cu rezerva legalitatii din art.40 litera b) din Codul Muncii.
.....



V-am mai spus si anterior nu ca nu exista act normativ care sa reglementeze continutul exact al unei fise de post
In contractul meu de munca este trecut la litera f) atributiuni, deci daca se schimba compartimentul si atributiunile trebuie un nou act aditional, iar eu nu am fost de acord cu schimbarea.
Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;

d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Nu constituie modificare a contractului individual de muncă mutarea salariatului într-un alt birou, la o altă secţie, la un alt sediu secundar, în aceeaşi localitate. Posibilitatea efectuării unilaterale a acestor schimbări constituie o preorgativă a angajatorului, care poate alege varianta pe care o consideră optimă penttru desfăşurarea activităţii. În schimb, constituie modificare mutarea salariatului la un sediu secundar sau la o altă subunitate, situată în altă localitate. (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Regimul juridic al raporturilor de muncă în reglementarea noului Cod al muncii, Partea a III-a, în Pandectele române nr. 5/2003, p. 230; Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2005, p. 82)

Alte discuții în legătură

Felul muncii gigel65 gigel65 Este o schimbare a felului muncii daca un angajat este mutat efectiv in alt birou (in organigrama este alt compartiment al aceluiasi serviciu) cu alte ... (vezi toată discuția)
Schimbare sau delegare de atributii ? angajatlastat angajatlastat Nu sunt de acord cu mutarea mea in alt compartiment si i-am anuntat de acest lucru. Angajatorul imi modifica continutul muncii pe șest, dandu-mi ocazional ... (vezi toată discuția)
Aptitudini profesionale petrulili petrulili Angajatul, a fost internat la psihiatrie in luma mai, iar in august se doreste intoducerea de atributii de relatii cu publicul, desi angajatorul a fost anuntat ... (vezi toată discuția)