avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligatii stipulate in Lg. priv. protectia minorilor, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligatii stipulate in Lg. priv. protectia minorilor, remedii in caz de nerespectare

Exista vreo modalitate prin care parintele rezident sa fie "constrans" sa-si indeplineasca obligatiile stipulate in Legea privind protectia si promovarea drepturilor copilului? Acest lucru il intreb deoarece legea nu pare sa includa sanctiuni, cu exceptia cazului in care de ex. parintele se opune programului de legaturi personale, si atunci existand doar masuri asiguratorii
Dar daca rezidentul nu informeaza nerezidentul asa cum are obligatia? Se poate face ceva, a anumita cerere in baza legii? Sau daca rezidentul nu se consulta cu celalalt parinte inainte de a schimba medicul de familie? Sau cand alege o scoala de vara in situatia in care scoala de vara nu solicita si acordul nerezidentului?
Cel mai recent răspuns: brokenangel , utilizator 15:07, 10 Decembrie 2015
proastasatului a scris:

Sau lema teoremei dvs, nu dai nimic dar crezi ca ai dreptul la tot!



Cine a spus ca tatal nu da nimic? Iar vb in general fara sa cititi ce scrie userul? Si la ce Dumnezeule mare are dreptul? Sa stie cand are copilul ora de engleza?
Asa ca imi permit sa va intreb: daca tata il duce pe copil, plateste caietele, plateste ora, dictionarul, vorbeste cu profesoara, atunci are dreptul sa stie?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2015
againstPAS, utilizator
Tatal ar trebui sa fie parte a acestor activitati, adica a vietii copilului si asta ar exclude nevoia de a mai fi sau nu informat de mama. Mama ar trebui sa-l informeze doar atunci cand intervin chestiuni neprevazute: s-a lovit, a luat 4 la matematica, a racit, e invitat la Brasov, pleaca in tabara in Italia etc.
Faptul ca face copilul engleza este o activitate curenta, parte din procesul educational din care si dvs trebuie sa faceti parte si la care si dvs trebuie sa participati.
doar ca in cazul ipotetic in care parintele nerezident plateste, el are obligatia de a informa parintele rezident ce, unde si cu cine va desfasura copilul activitatea extra, ca altfel nu primeste copilul sa-l duca la activitatea extra. Nu-i asa? :)

Adevarul este ca nu poti obliga pe nimeni (daca nu doreste) sa se comporte civilizat decat aplicand masuri coercitive.
Doar ca masurile coercitive nu dau (neaparat) rezultate pe persoanele pe care sunt aplicate. Dau mai degraba rezultate pe cei de pe margine care invata din greselile altora (vecina, sora, vara, prietena). Problema e ca nimeni (probabil) nu e dispus sa-si sacrifice copilul pentru educatia maselor.
Asa ca raman doua variante (eu atatea vad):
1. urmaresti copilul din scurt ca sa afli unde si ce face (vorbesti cu educatoarea, invatatoarea, ingrijitoarea, mama prietenului/prietenei, etc in fiecare zi pana la exasperarea acestora)
2. instiintezi toate institutiile ca nu iti dai acordul pentru inscrierea copilului la cursuri fara acordul tau explicit

Discutia nu cred ca ar trebui sa fie in jurul a "cu ce ii foloseste copilului ca parintele nerezident sa stie cu ce isi umple timpul copilul?" - spre exemplu parintele rezident poate muri brusc intr-o zi.
Genial! Doar sa vedeti cam ce reactia are un copil in pre pubertate la aceste <urmariri>, cand el tocmai se apropie de varsta la care vrea orice, mai putin sa apara cu mama sau tata! La fel de geniala mi se pare si ideea sa asaltezi pe toti cei cunoscuti cu problemele si intrebarile tale! Si de la aceia, in cel mai scurt timp, vei obtine o conlucrare totala! (presupun ca asta s-ar numi comportamentul <civilizat>). Parte a comportamentului civilizat cred ca e si politica de<exasperarea>. Una din cele mai <civilizate> atitudini in societate fiind aceia de a-ti sufoca semenii cu problemele personale. Nu in ultimul rand,exasperarea e un sentiment cu mult potential pozitiv si creator! Exasperarea naste colaborarea!!! ce frumos!
Cand te vor vedea oamenii aceia de-i asaltezi se vor anunta din poarta sau de la balcoane sau din birouri si se vor tupila pe unde apuca, ca vine <nebunul>. Nimeni nu indrageste un trouble maker, orice justificari isi gaseste acela. In scurt timp vor deveni martori ai mamei din proprie convingere, doar doar vor scapa de urmariri si deranjul cauzat de un astfel de personaj. Ba mai mult, o vor compatimi sincer pe mama, de cate indura si a indurat, caci vor simti pe propria piele.
Dar de varianta sa te porti civilizat ce ziceti? Vi se pare chiar de pe Marte? Sa intrebi de ce are nevoie copilul, cu ce poti ajuta, sa iti oferi disponibilitatea de a construi, de a colabora, nu vi se pare mai normal, mai in firea lucrurilor?
Foarte tare mi s-a parut si ideea de a instiinta <toate institutiile>! Cum toate?in ordine alfabetica din pagini aurii? Si daca <instiintezi> asa cale de vreo suta de institutii, credeti ca ar fi indreptatit indemnul ca acel om sa mearga la doctor?
Cine oare, in afara celebrei organizatii cu custodia, mai crede ca cu cat esti mai scandalagiu si mai procesoman, cu atat esti mai bun parinte?
Mirebire cine seamana vant culege furtuna, asa ca eu va urez cules placut si spornic.
De altfel aceasta politica e bine cunoscuta, la fel sunt si rezultatele ei!
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2015
proastasatului, utilizator
@proastasatului: am inteles ca variantele mele va par absurde (si mie imi par, si probabil oricui cu mintea intreaga). La fel de absurd imi pare si ca un parinte sa nu comunice cu celalalt parinte (si nu ne referim aici la cazurile in care celalalt parinte nu este interesat, sau este psihopat) fie ca e vorba de engleza, de cadoul de Craciun sau de petrecerea de ziua copilului.

Pe de alta parte, daca oamenii aia pe care ii tot intrebi ar sta stramb si ar judeca drept, n-ar compatim parintele rezident ca uite cu ce are de a face, ci ar compatimi copilul ca uite situatie tensionata trebuie sa suporte el pentru ca mama si tatal lui nu se pot comporta ca niste adulti. Si nu s-ar ascunde si nici n-ar deveni martorii cuiva ci ar trage parintii de maneca sa isi asume responsabilitatile de parinti, toate responsabilitatile de parinti.

Normal ar fi ca parintele rezident (care poate fi mama sau tata) sa comunice. Doar ca aici vorbim de situatii anormale.
Totusi n-am inteles care e solutia propusa de dvs, practic, ca generic am inteles ca e vorba de duhul blandetii.
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2015
mirebire, utilizator

Alte discuții în legătură

Obligatiile parintelui rezident in cazul programului cu preluarea din domiciliu againstPAS againstPAS In cazul unui program cu preluare de la domiciliu, ce ar trebui sa faca parintele rezident? Cum ar trebui sa pregateasca copilul? Este normal sa nu permita ... (vezi toată discuția)
Mai are vreo sansa reala un parinte al carui copil este alienat? againstPAS againstPAS Care sunt sansele reale ca tatal nerezident al carui copil este alienat sa mai poata avea relatii normale, firesti parinte-copil? Inteleg ca in alte tari, daca ... (vezi toată discuția)
Program de vizita pentru mama in cazul schimbarii domiciliului minorului la tata againstPAS againstPAS Daca soliciti modificarea domiciliului de la mama la tata si nu vrei sa ingradesti dreptul mamei de a-si vedea copilul, ce solutie de program de vizita ai ... (vezi toată discuția)