avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Consilierea psihologica in cazul minorului care refuza ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Consilierea psihologica in cazul minorului care refuza sa se conformeze hotararii judecatoresti se face in prezenta ambilor parinti?

Consilierea psihologica in cazul minorului care refuza sa se conformeze hotararii judecatoresti se face in prezenta ambilor parinti?
Adica sunt chemati la psiholog ambii parinti sau numai parintele debitor impreuna cu copilul?

In lege nu se mentioneaza nimic sub acest aspect.

A participat cineva la o consiliere psihologica si stie exact cum se procedeaza in practica?

Este vorba de un caz in care minorul nu vrea sa plece la tatal sau in strainatate si sa isi paraseasca definitiv mama.
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Rezulta din prevederile art. 912 alin 4 și 5 CPU.

Nu se poate aplica penalitate decât persoanei vinovate.

Legea se termina brusc.

Ok nu se va putea executa și se dau penalități?
E ilogic conform...legii...

Probabil ca se va face și contestație le executare și invocate excepții de neconstituționalitate.
Cred ca just ar fi sa blochez procedura pana lămurim referitor la neconstituționalitate.

Poate ne ajuta cineva cu legislație comparata în materie din alte state europene.

CEDO nu poate ajuta deoarece curtea sancționează statele dacă nu se executa hotărârea.

Legea asta cu penalităţile este chiar neconstituţională.
Înţeleg să se dea penalităţi celor care produc pagube materiale prin neexecutarea obligaţiei de "a face", adică nu eliberează un spaţiu, nu dărâmă o construcţie, nu predă un utilaj care ar produce venituri, dar împotrivirea unui minor de a pleca cu o persoană faţă de care nu are ataşament asigurator , fără a produce pagube materiale persoanei îndreptăţite,este pur şi simplu legalizarea îmbogăţirii fără justă cauză.
În cazul Dvs., când este vorba de preluarea definitivă a minorului, se mai poate vorbi de zile întârziere, dar când e vorba de programul de vizită bilunar, este absolut aberant să se dea penalitaţi pe zile întârziere, zile calendaristice, care nu sunt zile de program de vizită.
Motivarea instanţei este corectă? Se bazează pe probele din dosar? Nu găsiţi motive de revizuire sau de clasare?
Legea cu penalitatile e chiar constitutionala.
Daca copilul sparge un geam, il platesti. Daca incalca legea iar platesti. Iar daca copilul nu pleaca cu un parinteca nu are atasament asigurator e (atunci cand primesti penalizari) doar din cauza ca tu ca si parinte resident ai facut tot posibilul pentru a distruge acel atasament. Si atunci da, din nou, este normal sa platesti.

Aveti dreptate, este extrem de suspect ce s-a intamplat insa mai multe lamuriri gasiti poate in motivarea sentintei.
Asa cum vad eu lucrurile consilierea nu are nici o sansa de izbanda. In absenta parintelui, a tatalui in acest caz. Ca problema nu e copilul sau mama.
Exista o sansa insa sa va ajute raportul psihologului. Daca acesta mentioneaza in raport ca impotrivirea minorului se bazeaza pe absenta tatalui din viata lui si nicidecum pe influenta mamei si ca in mod evident constrangerea lui sa plece in alta tara ii poate provoca mari dezechilibre emotionale atunci ca fi greu de facut ceva.
Eu asa as proceda. Nu as da copilul, as arata ca eu ca si parinte cooperez cu fostul partener, il informez, il sustin in fata copilului si asa mai departe si as cere consiliere pentru relatie copil-tata pentru o perioada de trei luni ( evident ca domnul nu va avea cum sa vina de atatea ori aici) Dupa ce consilierea esueaza pentru neprezentarea tatalui la ea as sta foarte linistita. Copilul nu poate fi luat pe sus si nici eu ca parinte resident nu pot fi pus sa platesc penalizari din cauza a ceea ce nu face parintele nerezident, respectiv nu se prezinta la consiliere.
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2016
UnParinte, utilizator
Legea e perfect neconstituionala deoarece incalca prezumtia de nevinovatie, inlocuind-o cu certitudinea de vinovatie!
Daca copilul refuza relationarea cu unul dintre parinti pentru, de exemplu, un comportament abuziuv al acestuia, sau pentru faptul ca acel parinte refuza sa participe la sedinte de consiliere nu se pot aplica penalitati.
In plus, incheierea de aplicare penalitati este una definitva, ceea ce incalca principiul CEDO dreptul la un recurs efectiv!
Totodata este incalcat si art 12 Conventia Drepturilor copilului.
Puerilul exemplu cu geamul spart, refera la raspunderea parinteasca care este una in solidar si in raport de terti, nu in raport unul fata de celalalt!
Poate fi invocat ca motiv de neconstitutionalitate si imbogatirea fara justa cauza, cat si responsabilitatile parintesti care deriva din exercitarea in comun a autoritatii parintesti.
De asemenea se pune problema plasarii minorului intr-o stare de nevoie si nu in ultimul rand descurajarea muncii (un parinte va trai din banii luati de la gura propriului copil).
Mai ales in cazurile in care parintele nerezident dovedeste un salariu minim de economie raportat la care a platit si pensia de intretinere, rezulta clar ca penalitatile reprezinta o imbogatire fara justa cauza, o sursa evidenta de castig, de vreme ce propriile venituri (declarate) din care mai plateste si pensie de intretinere, sunt la limita subzistentei!
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2016
proastasatului, utilizator
Iar daca copilul nu pleaca cu un parinteca nu are atasament asigurator e (atunci cand primesti penalizari) doar din cauza ca tu ca si parinte resident ai facut tot posibilul pentru a distruge acel atasament.

Copilul nu poate fi luat pe sus si nici eu ca parinte resident nu pot fi pus sa platesc penalizari din cauza a ceea ce nu face parintele nerezident, respectiv nu se prezinta la consiliere.

Vă daţi seama cum vă daţi din stângul în dreptul?

Alte discuții în legătură

Drept de vizita minor Antoaneta2008 Antoaneta2008 Avem nevoie de sfaturile voastre, deoarece nu mai stim ce altceva sa facem. Va cer parerea in numele fratelui meu, deoarece el fiind destul de ocupat nu prea ... (vezi toată discuția)
Executare silita minori ContSters372480 ContSters372480 buna seara as avea si eu o intrebare avem si noi o executare silita pentru un minor de 6 ani tatal si bunici refuza sal dea si il influenteaza sa nu mearga ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotararii judecatoresti timoficiuc ramona timoficiuc ramona Buna ziua.Sunt tata si am o fetita de 8 ani care este trecuta pe numele meu.Din cauza neintelegerilor m am despartit de mama fetei mele .Instanta ia ... (vezi toată discuția)