avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Consilierea psihologica in cazul minorului care refuza ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Consilierea psihologica in cazul minorului care refuza sa se conformeze hotararii judecatoresti se face in prezenta ambilor parinti?

Consilierea psihologica in cazul minorului care refuza sa se conformeze hotararii judecatoresti se face in prezenta ambilor parinti?
Adica sunt chemati la psiholog ambii parinti sau numai parintele debitor impreuna cu copilul?

In lege nu se mentioneaza nimic sub acest aspect.

A participat cineva la o consiliere psihologica si stie exact cum se procedeaza in practica?

Este vorba de un caz in care minorul nu vrea sa plece la tatal sau in strainatate si sa isi paraseasca definitiv mama.
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu am deschis acest topic pentru a face prezentari pe aspecte de fond dar este intr-adevar de neinteles...

Probele erau covarsitore in favoarea mamei.
Concluzii psiholog in primul rand, atasamentul minorului fata de mama, ancheta sociala normala ca in Romania si alte probe.

Tatal a depus inscrisuri pe locuinta din strainatate unde locuia fara sa fie proprietar si locuia acolo unde si lucra.

Dosarul avea 2 volume.
Semana a dosar de urmarire penala...

In prima instanta nu s-a audiat decat cate un martor de fiecare parte desi am cerut 2 martori sau chiar 3.
In prima instanta cam pe 5 randuri de motivare s-a dat copilul la tata ca are conditii locative mai bune ( vreo 3 camere si mama avea mai multe de fapt...) si ca el castiga mai multi bani decat ea.
Cam asta a fost motivarea primei instante.
Eu am vazut multe hotarari dar nici macar cand se da copilul la mama nu am vazut motivare de 5 randuri...

In apel s-a suplimentat probatoriul si probele s-au inmultit.Insa desi am cerut inca 2 martori nu s-a audiat decat un martor suplimentar.Mai era un martor deoasebit de important dar nu a fost audiat.
S-a admis apelul si s-a desfiintat hotararea judecatoriei.

Erau si depuse la dosar inregistrari din care rezulta ca tatal nu lasa mama sa vada copilul decat daca vine cu hotarare judecatoreasca.I-a zis clar ca nu il vede fara hotarare judecatoreasca la telefon.Ea suna des si el s-a enervat ca zicea ca il deranjeaza si i-a spus ceva obsecen si apoi i-a inchis telefonul.
Timp de cateva luni nu a avut hotarare judecatoreasca pe ordonanta.

Apoi, desi s-a dus cu o incheiere de sedinta data de instanta, tatal a zis ca el nu o recunoaste ca nu i-a fost comunicata si ca el nu stie de proces si avocata lui nu i-a zis ca ea are dreptul sa vada copilul.
Astfel, mama s-a dus sa ia viziteze copilul si tatal i-a aratat copilul vreo 2-3 minute si apoi a intrat cu el in casa si i-a trantit usa in nas.Tatal a tinut copilul in brate cele 2-3 minute.
Mama facuse un drum de de vreo 2 zile cu masina pentru 2-3 minute.

Cand a avut o noua hotarare pe vizita a reusit sa ia copilul in Romania dupa 8 luni de zile.
De aceea a durat 8 luni...adica 8 luni de procese.
Procesul a fost deschis in 2 zile de la momentul in care a aparut problema.Deci, maxim de iute si nu dupa 2-3 luni...

In total au fost vreo 4-5 procese in acele 8 luni.Mama a fost obligata la cheltuieli de judecata de vreo 8000 lei pe ordonantele respinse.
Adica nu a asteptat sa pice din cer copilul ci a facut eforturi deosebite ca sa il viziteze si sa il ia in Romania.

Asa cum am mentionat la inceput.
Cazul a avut o mama normala si un tata normal...in esenta...si nicidecum probe covarsitoare ale tatalui...

Ca urmare a faptului ca tatal a facut scandal la locul de munca al mamei patronul i-a spus ca nu vrea probleme cu politia si ramanand fara loc de munca a venit la Bucuresti.
Aveti aici un link.

www.avocatnet.ro/content/for...

Tatal a venit sa ia copilul pana sa se pronunte hotararea din apel si copilul se tinea de gatul mamei si nu a putut sa il ia si el s-a dus la politie.De aceea patronul a zis ca el nu vrea probleme cu politia la firma lui.

Fara loc de munca mama putea avea mari probleme...si in provincie nu se gasesc usor locuri de munca.

Dupa apel nu a venit sa viziteze copilul deoarece el practic nu vrea vizita ci sa il ia in strainatate.

O sa vina sa execute hotararea instantei...foarte probabil...

Si de aici discutia cu consilierea psihologica...

Hotararea instantei de recurs nu este inca motivata dar practic e valabila prima hotarare pronuntata de judecatorie...adica acele 5 randuri...daca le-am numarat eu bine si nu o fi unul in minus sau 2 in plus...

Ma gandesc sa incerc sa actionez la CEDO pana sa se incerce executarea dar fara motivarea instantei de recurs este foarte complicat ca nu pot sa ghicesc in acest caz deloc.

Singura logica ar putea fi aceea ca s-au schimbat datele problemei asa cum am aratat eu in acel link si ca acum mama locuia impreuna cu minorul in Bucuresti intr-o garsoniera cu contract de inchiriere.
Insa, copilul fiind dus la scoala la Bucuresti, recomandari foarte bune de la profesori ancheta sociala buna.Toate depuse in instanta de recurs.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Martonze a scris:

Motivarea deciziei a sosit? oare nu sunt elemente care să justifice o contestaţie în anulare sau o revizuire? Mă gândesc la motivarea în afara logicii juridice sau de grava neglijenţă a instanţei ?
În timp ce în Norvegia sau Suedia, un copil nu poate fi deranjat nici măcar cu :"du-te mai încolo", mă refer chiar şi la copiii de grădiniţă - şi bănuiesc că legislaţia s-a dat în urma unor aprofundate studii psihologice - la noi, copiii n-au drept de veto?! Au, stimaţi părinţi, legea spune clar: Copiii vor fi ascultaţi! Este inadmisibil va minorii să fie supuşi şicanelor unor părinţi răniţi în orgoliul propriu.

Procesul s-a derulat pe vechea lege procesual civila.
Nu se mai poate face nimic.

In speta expusa de mine copilul nu a fost niciodata ascultat desi am cerut si in apel.
Am cerut si la recurs dar nu se putea asculta in recurs.

Apropos de executare silita in materie de minori am vazut astazi o executare silita la TV.
A venit executorul cu jandarmi si politie ca sa ia minorii cu forta.
Au venit pe scandal si in forta.

Insa, acolo am inteles ca minorii locuiau intr-un sopron.
Cazul cu nea Gheorghe.

Minorii au fost dusi la casa de copii.
Vreau sa stiu cum pot evita sa mi-se ia copiul de la domiciliul meu ptr a merge cu mama sa in vacanta dupa un program de vizita provizoriu dat de instanta de-si mai este un dosar pe rol ptr stabilireadomiciliului si pensie alimentara deoare ce mama minorei lucreaza in germania
Nu aveti cum! De altfel nu e nici normal ca urmariti sa impiedicati copilul sa petreaca timp cu mama si sa calatoreasca. E dreptul copilului. Si toate astea, cu atat mai mult cu cat nu8 oferiti niciun motiv pentru care doriti "sa evitati" vacanta copilului si timpului lui cu mama.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iulie 2018
proastasatului, utilizator
Referitor la aceasta consiliere psihologica ca mai toate legile si articolele din CC ai CP sunt foarte ambiguu neconstitutionale parca anumea facute anapoda pt a isca controverse tensiuni si batai de cap. O adevarata Bataie de joc. Cand am sunat consilierul respectiv insarcinat cu consilierea fetitei mele aceasta mi-a spus ca rolul dansei este aceala de a invata copilul despre viata si cum sta situatia ! La 5 ani doamna am raspuns eu !!! Pai dta nu esti menita sa-mi faci copilul sa inteleaga ca trebuie sa vina cu mine ca eu ca si tata am de acum autoritatea parinteasca. A zis nu va jucati cu focul , poate vreti sa vedeti si reversul medaliei, puteti fi acuzat de subminare a statului roman!!!!! Ce inseamna asta domnilor...hai sa punem toti TATII la zid si cu asta basta! Mi s-a spus ca la una din sedinte copilul ma desenat mai intr-o parte! Bineinteles din moment ce imi este ingradit accesul la el de mama si parintii acesteia. Motivul pt care am sunat psihologul respectiv a fost sa-i aduc la cunostinta acest lucru iar dansa mi-a spus ca nu e treaba ei . Pai trebuia sa stie stimata dna psiholog dc copilul ma refuza categoric .Ce se intampla domnilor,doamnelor ?
Ultima modificare: Duminică, 29 Iulie 2018
Catalin cata, utilizator

Alte discuții în legătură

Drept de vizita minor Antoaneta2008 Antoaneta2008 Avem nevoie de sfaturile voastre, deoarece nu mai stim ce altceva sa facem. Va cer parerea in numele fratelui meu, deoarece el fiind destul de ocupat nu prea ... (vezi toată discuția)
Executare silita minori ContSters372480 ContSters372480 buna seara as avea si eu o intrebare avem si noi o executare silita pentru un minor de 6 ani tatal si bunici refuza sal dea si il influenteaza sa nu mearga ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotararii judecatoresti timoficiuc ramona timoficiuc ramona Buna ziua.Sunt tata si am o fetita de 8 ani care este trecuta pe numele meu.Din cauza neintelegerilor m am despartit de mama fetei mele .Instanta ia ... (vezi toată discuția)