avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decadere din drepturi
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decadere din drepturi

Buna seara,

Se poate ca Autoritatea Tutelara de sector sa propuna decaderea din drepturi a unui biologic avand in vedere ca nu plateste pensie alimentara, nu are nicio legatura cu copilul, nu se implica niciodata cu nimic in cresterea si educarea copilului, iar recent a inceput sa-si mai si bata joc de noi prin neprezentarea in locul stabilit pentru vizite?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: 25Maria23 , utilizator 13:53, 22 Februarie 2016
Domnule against pas sa vorbim in concret, nu sa insiram truisme! E bine ca dezabrobati, ce sa zic.Si oamenii nostri politici isi asuma (tot cu gura desigur, ramanand pe scaunul functiei mai departe).
Nu e vorba despre niciun transfer al vreunei probleme catre copil. Nu e problema lui ca ta-su contribuie cu 25o de lei pe luna. E problema mea. Nu transfera nimeni stimate domn, caci eu nu-i spun copilului nici cere-i lui taica-tu, nici nu-l trimit la munca de restul banilor necesari.
Iar confident nu-mi e, caci daca mi-ar fi i-as spune zi si tu lui taica-tu ca n-avem bani de intretinere (ceea ce as spune unei prietene cerandu-i un imprumut).
Pe de alta parte insa nici nu-l voi lasa sa creada ca ajung seara acasa pentru ca nu mi-as dori sa ajung mai devreme sau pentru ca nu ma pot satura de shopping, ci pentru ca am de suportat cheltuielile si in numele taticului cel sarac, cum ii numiti dvs pe cei rai platnici.
Copiii vor sa se mandreasca cu parintii lor, mai ales cu tatal, perceput ca reper, autoritate, putere. Ce va avea copilul meu de spus despre tatal sau? ca e atat de puternic ca castiga mai putin decat o femeie? ca e atat de inteligent ca are o cariera inexistenta de vreme ce nu culege roadele ei? ca e atat de preocupat ca nici de o excursie nu are bani? Credeti ca-l va admira?, ca-l va respecta? sau cand nu va da nici doi bani pe el revenim cu trenuletul alienarii?
Dnule againstpas daca nereusita mea de a vinde sprot pe post de caviar se numeste alienare parinteasca, apai asa sa fie. Doar ca daca credeti ca faptul ca eu nu am reusit sa "vand" copilului sprot drept caviar se rezuma la acuzarea mea, va inselati. Nici copilul nu mananca sprot-ul crezand ca-i caviar, ca nu-i tampit! Asa ca, sfatul meu: poate n-ar strica un second job, caci al de cu adevarat iubeste isi mai pune si pielea la saramura!
25maria23, pierdeti mult timp pe aici, inutil. Dat fiind ca vbiti de sector, in Buc, Aut Tutelara e despartita de DGASPC. DGASPC poate actiona in interiorul legii 272/2004, republicata in 2014. Decaderea din drepturi e apanajul dvoastra si tre sa fiti blindata ca un tanc TR85 ca sa obtineti asta intr-o actiune specifica in instanta. In rest, multe din raspunsuri sunt canistre de benzina pe focul supararii dvoastra. Neplata de pensie va indrituieste la actiuni civile, prin executor judecatoresc, respectiv prin actiuni penale de pedepsire a rauvoitorului.
Incercati doar sa va formulati nemultumirile punctual, cu hotararea de divort in fatza. Se pot rezolva chestii pana sa va aruncati dvoastra la decaderi din drepturi.
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2016
ContSters257745, utilizator
shomo a scris:

Neplata de pensie va indrituieste la actiuni civile, prin executor judecatoresc, respectiv prin actiuni penale de pedepsire a rauvoitorului.
Incercati doar sa va formulati nemultumirile punctual, cu hotararea de divort in fatza. Se pot rezolva chestii pana sa va aruncati dvoastra la decaderi din drepturi.

Va multumesc pentru sfaturi ma voi blinda ca un tanc T-14 Armata si voi obtine acest lucru pentru ca acest om nu-l ajuta cu nimic pe copilul meu, ba chiar s-ar putea sa-i puna bete in roate in viitor doar pentru ca poate si nu are creier. Nu prea imi cunoasteti situatia. Nu exista hotarare de divort pentru ca nu a existat casatorie si nici macar o relatie de cativa ani. Ceea ce am dorit, am rezolvat la proces pentru ca am avut norocul de a da peste o dna judecator extrem de corecta. Cu toate ca domnul a inceput procesul, nu a obtinut absolut nimic decat dreptul de a fi trecut pe o hartie care se numeste Certificat de Nastere. In rest, "a obtinut" numai obligatii pe care nu si le respecta. Pensie alimentara nu plateste pentru ca e smecher si nu are nici venituri, nici ceva pe numele lui. (si nu am intentia sa-l las sa-si bata joc de acest copil). Nici programul de vizita nu-l intereseaza, desi niciodata nu a avut restrictii. Si pot continua la nesfarsit.

Daaaar, domnul stie si mi-a spus ca "o sa-l platesc eu pe el cat de curand". Despre ce vorbim aici?

25Maria23, utilizator
F bine. Inteleg ca nu are drepturi (de legaturi) ci doar obligatii (de pensie). Asadar din ce vreti sa-l mai decadeti? Sau daca are drept de leagtauri dat de instanta, de ce credeti ca a fost o judecatoare...de treaba cu dvoastra?
ContSters257745, utilizator
În cazul dumneavoastră obiectiv vorbind, nu sunt întrunite condițiile premergătoare decăderii tatălui din drepturile părintești, deoarece legea sune că decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti va putea fi pronunţată de instanţă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, dacă părintele(tata în cazul dumneavoastră) pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului:
1. prin relele tratamente aplicate acestuia;
2. prin consumul de alcool sau stupefiante;
3. prin purtare abuzivă ori prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti;
4. prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.

Cererea se va judeca de urgenţă, cu citarea părinţilor, participarea procurorului este obligatorie, iar hotărârea va avea în vedere concluziile raportului de anchetă psiho-socială.

Și nu este definitivă, ci doar temporară:
Instanţa va reda părintelui exerciţiul drepturilor părinteşti, dacă au încetat împrejurările care au dus la decăderea din exerciţiul acestora şi dacă părintele nu mai pune în pericol viaţa, sănătatea şi dezvoltarea copilului.

Putin probabil sa il puteti decadea din drepturi pentru motivele indicate de dvs, dar puteti incerca.

Citiți încontinuare și o decizie a CURȚII de APEL București:
"Deşi atitudinea indiferentă a părintelui faţă de copil este condamnabilă din punct de vedere moral, nu poate fi considerată purtare abuzivă sau neglijenţă gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti în sensul dispoziţiilor legale. Legiuitorul a sancţionat alte două tipuri distincte de comportament - purtarea abuzivă şi neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti, prin purtare abuzivă înţelegându-se un comportament caracterizat prin violenţă şi agresivitate, iar neglijenţa gravă însemnând indiferenţă şi lipsă de solicitudine faţă de necesităţile fizice şi emoţionale ale copilului. Pentru a interveni decăderea din drepturile părinteşti, comportamentul necorespunzător, violent sau neglijent trebuie să aibă drept rezultat periclitarea sănătăţii sau a dezvoltării fizice a copilului. Deşi legiuitorul nu a precizat în mod expres acest lucru, nu orice atitudine sau comportament necorespunzător al părinţilor conduce la decăderea părinţilor din drepturile părinteşti. Neexercitarea corespunzătoare a drepturilor părinteşti trebuie să aibă o anumită gravitate pentru a atrage sancţiunea decăderii (C.A. Bucureşti, s. a lll-a civ., min. şi fam., dec. civ. nr. 2152/2006)".

Alte discuții în legătură

Copiii dupa divort raicika raicika scoaterea din drepturi a unuia din parinti.... .cum as putea sa obtin scoaterea din drepturi a tatalui si schimbarea numelui copilului. (vezi toată discuția)
Decadere drepturi parintesti dangelescu100 dangelescu100 Buna ziua, In cazul in care doi parinti nu sunt casatoriti, copilul este recunoscut de tata si-i poarta numele. Timp de 4 ani nu s-a interesat de copil sub ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi a unui parinte tuty tuty buna ziua, as dori sa stiu daca tatal copilului meu ,cu care nu sunt casatorita,poate decadea din drepturi atata timp cat nu participa in nici un fel la ... (vezi toată discuția)