avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decadere din drepturi
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decadere din drepturi

Buna seara,

Se poate ca Autoritatea Tutelara de sector sa propuna decaderea din drepturi a unui biologic avand in vedere ca nu plateste pensie alimentara, nu are nicio legatura cu copilul, nu se implica niciodata cu nimic in cresterea si educarea copilului, iar recent a inceput sa-si mai si bata joc de noi prin neprezentarea in locul stabilit pentru vizite?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: 25Maria23 , utilizator 13:53, 22 Februarie 2016
shomo a scris:

F bine. Inteleg ca nu are drepturi (de legaturi) ci doar obligatii (de pensie). Asadar din ce vreti sa-l mai decadeti? Sau daca are drept de leagtauri dat de instanta, de ce credeti ca a fost o judecatoare...de treaba cu dvoastra?


Pentru ca l-a dat pe cel pe care l-am cerut eu si pentru ca a inteles exact situatia. Va spun eu de ce vreau asta. Pentru ca va veni vremea sa inscriu copilul la gradinita si voi avea nevoie de acordul lui. Nu stiu daca si la cele particulare este la fel, dar o sa ma interesez. Apoi va veni vremea vacantelor in strainatate si eu nu stiu de unde sa-l iau pentru ca in afara de o adresa de e-mail nu stiu mai mult. Nici numar de telefon, nici unde sta pentru ca nu locuieste la adresa din buletin. Pentru ca nu am timp sa alerg sa fac supliniri de semnaturi si ce am mai citit pe site-ul asta. Pentru ca, pentru ca..... Pentru ca ma gandesc la viitorul copilului meu.

Ajut-Copii,
Decizia era din 2006, deci se judeca dupa codul vechi. Nu stiu cat de relevanta mai este acum.

Apoi, sa va raspund din punctul meu de vedere:
Autoritatea poate face un raport daca il solicit si poate veni sa vada unde sta copilul, ce conditii ii ofer samd, poate scrie ca acest om nu a participat niciodata cu nimic la nasterea, cresterea si educarea copilului (cum a si recunoscut la proces si s-a si consemnat), ca acest copil nu a trait o viata de familie cu acel om, deci nu-l cunoaste si nu are nici o relatie de atasament fata de el.

1. Prin rele tratamente eu inteleg si dezinteresul total: nu te ingrijesti de el sa aiba mancare, haine, caldura, etc.
3. O neglijenta mai grava decat sa nu te duci la medicul de familie sau sa intrebi daca este sanatos sau daca are nevoie de ceva nu stiu ce inseamna. ”Parintii sunt obligati sa le asigure copiilor conditiile necesare pentru crestere, educare, invatatura, pregatire profesionala, precum si un mediu de viata sanatos”. Observati folosirea termenului ”parintii”, adica la plural.
4. Atingerea grava a interesului copilului: ”capacitatea părinţilor de a răspunde nevoilor concrete ale acestuia”. Ce capacitate are un om care nu castiga? Ii ofera dragoste nemarginita?
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Februarie 2016
gi-jane2, moderator
Jurisprudența din 2006 e foarte recentă. Instanțele motivează hotărâri și pe baza jurisprudenței Tribunalului poporului, având drept reper decizii din perioada anilor 1960-1970, iar motivările cu jurisprudență din acea vreme sunt recente în perioada 2013-2015.
Jurisprudența este valabilă oricând și oricât de veche ar fi dacă noul cod civil și de procedură nu a schimbat legea în mod explicit prin articol de lege.

Totuși, de ce nu faceți plângere penală? Fără o condamnare, măcar cu suspendare, cum veți proba în civil că tata trebuie decăzut din drepturi?
Neplata obligației de întreținere(fosta pensie alimentară), se pedepsește în penal la secția penală, iar în civil cel mult se apelează la executor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Februarie 2016
ContSters379576, utilizator
Ajut_Copii a scris:

Totuși, de ce nu faceți plângere penală? Fără o condamnare, măcar cu suspendare, cum veți proba în civil că tata trebuie decăzut din drepturi?
Neplata obligației de întreținere(fosta pensie alimentară), se pedepsește în penal la secția penală, iar în civil cel mult se apelează la executor.


Nu voiam sa ajung la asemenea actiuni, dar se pare ca pentru a-mi salva copilul de viitoare probleme voi fi nevoita sa fac si asta. Sa incep prin a depune plangere penala sau prin a merge la executor? Stiu ca daca nu are venituri sau bunuri, executorul nu se apuca sa caute daca el munceste totusi pe undeva, nu?

Având în vedere că nu are venituri lunare certe și nici alte bunuri în proprietate, sau poate are dar nu sunt cunoscute de nimeni, este indicat să începeți cu plângerea penală.
O puteți depune la poliția de care aparțineți sau direct la parchet, cu obiectul abandon de familie.

Fara sa-l somez inainte? As putea sa-i dau un e-mail sau sa-i trimit o scrisoare pe adresa avocatului pe care il avea la proces.

Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2016
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Copiii dupa divort raicika raicika scoaterea din drepturi a unuia din parinti.... .cum as putea sa obtin scoaterea din drepturi a tatalui si schimbarea numelui copilului. (vezi toată discuția)
Decadere drepturi parintesti dangelescu100 dangelescu100 Buna ziua, In cazul in care doi parinti nu sunt casatoriti, copilul este recunoscut de tata si-i poarta numele. Timp de 4 ani nu s-a interesat de copil sub ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi a unui parinte tuty tuty buna ziua, as dori sa stiu daca tatal copilului meu ,cu care nu sunt casatorita,poate decadea din drepturi atata timp cat nu participa in nici un fel la ... (vezi toată discuția)