avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Posibile erori la cercetarea disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Posibile erori la cercetarea disciplinara

Buna ziua,
Firma la care lucrez este actionata in judecata de un angajat pentru anularea deciziei de concediere.
Mai exact angajatul a fost testat pozitiv cu alcooltestul in timpul programului de lucru. Efectiv, angajatul contesta urmatorul lucru :
- testarea cu alcooltestul nu a fost realizata conform procedurilor interne pe care noi le avem in legatura cu acest lucru, procedura stipuland ca testarea trebuie sa se faca la cabinetul medical si in prezenta unui cadru medical, ceea ce intr-adevar nu s-a intamplat.
Credeti ca acest fapt poate duce la anularea deciziei de concediere ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:50, 31 Martie 2016
Puteti detalia raspunsul, va rog !
In Regulamentul Intern sunt prevazute explicit si nominal abaterile disciplinare grave. Depistarea pozitiva la alcooltest nu face parte dintre acestea, doar refuzul de a te supune controlului.. ....
Angajatul a sesizat instantei ca testarea pozitiva la alcooltest NU constituie abatere grava, conform Regulamentului, ....


In Regulamentul Intern trebuie sa fie precizate abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile.

Având în vedere inexistenţa unei definiţii legale a abaterii grave, rezultă că angajatorul este cel îndreptăţit să aprecieze gravitatea. Nimic nu interzice sa se defineasca in regulamentul intern abaterile disciplinare grave, chiar cu exemple, sau in contractul colectiv aplicabil putând sa se faca mentiunea ce fapte constituie abateri grave si care justifică aplicarea sanctiunii desfacerii disciplinare a contractului de muncă.
Deci faptul ca avem un articol care stipuleaza " Consumul de alcool sau droguri inainte sau in timpul serviciului poate duce la desfacerea disciplinara a CIM", nu este suficient si nu se substituie faptului ca respectiva abatere nu este mentionata clar si explicit printre abaterile grave ?
Ca sa fac o sinteza a starii de fapt , pot retine ca importante doua aspecte ale contestatiei angajatului :
1. Testarea cu alcooltestul s-a facut cu incalcarea procedurii oficiale interne, angajatul nefiind testat la cabinetul medical si in prezenta unui cadru medical, asa cum se prevede explicit in procedura oficiala.
2. Prezenta la servici sub influenta bauturilor alcoolice nu face parte din cele peste 20 de abateri grave prevazute explicit in Regulament, doar refuzul de a te supune testului. In aceste conditii, tinand seama ca angajatul nu a suferit vreo sanctiune disciplinara in peste 8 ani de activitate masura disciplinara de concediere este exagerata.
Acestea sunt cele doua lucruri de care ma tem ca instanta va tine cont.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2016
HRcons, utilizator
Este si parerea mea, insa poate instanta va accepta si argumentele angajatorului pe care dvs le-ati mentionat mai sus.

Cred ca "faza cu prezenta doctorului" ar trebui scoasa si introdus dreptul salariatului de a contesta rezultatele.

Alte discuții în legătură

Abatere disciplinara rin rin Cand codul muncii prevede: \"Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu ... (vezi toată discuția)
Concediere disciplinara - diverse roberto27 roberto27 Buna ziua, Am doua intrebari referitoare la procedura de desfacere disciplinara a contractului individual de munca din cauza rezultatului pozitiv la ... (vezi toată discuția)
Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)