Buna ziua, in anul 1997 bunica mea a vandut un teren aflat pe langa bucuresti dar ea nu avea titulu de propietate, avea decat chitanta de punere in posesie , dar contractul de vanzare cumparare a fost incheiat, titlu a fost eliberat in 2002 dar pe el aflandu-se si suprafata vanduta in 1997 . Din cate am inteles contractul de vanzare cumparare ar putea fi atacat in instanta deoarece nu prea ar fi legal intrucat nu exista titulu de propietate la data incheieri contractului de vanzare cumparare si trebuia facut un ante contract pana cand se elibera titlul . Bineinteles la Primaria Stefanesti de jos am primit un raspuns negativ la intrebarile mele. As dori sa stiu daca se poate cere in instanta anularea contractului de vanzare cumparare din anul 1997 ?
Multumesc.
Nu este vorba numai de explozia preturilor dar teren a fost extravilan si in aceeasi zi a fost trecut in intravilan bunica mea nu stia sa scrie nici sa citeasca, dar sunt mai mult suparat si vreau sa le creez probleme primarie deoarece ori cate acte aduc si contracte de vanzare cumparare din 1940 plus carte funciara din aceeasi perioada ei tot nu pot sa imi spuna exact care este terenul cum a fost stabilit depretul de propietate al bunici etc, si daca ma pot lua de ei prin acest contract de vanzare cumparare atunci mi se pare o idee buna..
Multumesc, in caz ca mai ma puiteti ajuta cu sfaturi sunt binevenite.
Cand s-a eliberat titlul definitiv de proprietate, in 2002, bunica mai traia? La notar, cand a incheiat actul, daca nu stia sa srie si sa citeasca, probabil a pus degetul in loc de semnatura.Puteti folosi in instanta aceste argumente in favoarea dvs., mai ales daca pretul stipulat in contract ca s-ar fi platit bunicii este unul mai mic decat cel ce se putea primi la acea vreme pe terenul respectiv si puteti dovedi ca pretul nu a fost "sincer si serios".Nu prea inteleg cum este cu intravilanul si extravilanul.Adica in tiltul definitiv de proprietate este trecut terenul in extravilan, dar in ziua in care respectivul l-a cumparat de la bunica, prmăria l-a trecut in intravlan? In procesul-verbal de punere in posesie si in adeverinta de la primarie, cum figureaza acel teren - intravilan sau extravilan? Dar in contractul de vanzare-cumparare incheiat de bunica?Incercati sa veniti cu mai multe detalii, pt.ca sunt importante.Si nca ceva - ati dezbatut succesiunea dupa bunica?
Nu bunica a murit in 1999. da a pus degetul pe contract dar pe adeverinta eliberta de primarie si care este atasata contractului este o semnatura. Da in titlul de propietate pe care il am terenul care l-a vandut este trecut arabil adica extravilan, dar in contract scrie asa " se vinde terenul extravilan propus si aprobat intravilan in sedinta de consiliu din data de 10.06.1997 conf certificatului de urbanism 697/8.08.1997" contractul de vanzare cumparare este incheiat pe data de 10.09.1997.In adeverinta eliberata la data de 25.08.1997 spune de ca este arabil , iar in procesul de punere in posesie eliberat la data de 21.07.1997 scrie ca terenul este extravilan iar acesta este semnata dar nu de bunica ca ea nu stia sa scrie . Da succesiune a fost dezbatuta dar in succesiune nu apare acest teren, cu toate ca pe titlu de propietate exista pamantul trecut chair daca exista acest contract de vanzare cumparare din anul 1997 ,titlul a fost eliberat in 2002 cu terenul inca inscris pe el iar contractul de vanzare cumparare abia am facut rost de el de la camera notarilor anul trecut deoarece nici un membru al familiei nu a vazut vreodata acest contract, vanzare s-a facut personal de bunica .Daca mai doriti si altele detalii va rog intrebati-ma.
Multumesc.
pretul vanzari a 23500 mp la intrarea in comuna stefanesti de jos in anul 1997 mai ales ca terenul era intravilan la momentul vanzari a fost de 2.500.000 lei(douamilioanecincisutedemii) , nu era cam putin ? dar buni nu cred ca stia ea ca terenul ei era intravilan atunci ...
Nu cred.
Sa vedem: de ce nu s-ar fi putut incheia contractul de vânzare cumparare in forma autentica in lipsa titlului de proprietate? Daca mergeti pe premisa ca in aceasta situatie vanzatorul nu era proprietar deoarece nu avea titlu de proprietate, va inselati!
A existat o discutie in doctrina de specialitate despre momentul in care o persoana dobandeste calitatea de proprietar: cand a fost pus in posesie (ocazie cu care a primit adeverinta de punere in posesie) sau cand i s-a eliberat titlul de proprietate? Concluzia: s-a stabilit ca persoana dobandeste calitatea de proprietar cand a fost pus in posesie.
O alta problema pe care vad ca o ridicati este cea a cuantumului pretului. Credeti ca puteti face o comparatie a pretului din 1997 cu cel actual? de ce nu faceti o comparatie intre cele de anul trecut cu cele de acum :)) - ar cam fi in dezavantajul dvs. E destul de greu sa reusiti rezilierea acelui contract pe motiv ca pretul e neserios. Trebuie sa dovediti acest lucru.
Observ ca dvs urmariti sa reziliati acest contract pentru ca sa-l revindeti, evident la un pret mai mare.
V-ati gandit ca, in acest caz, ruda dvs ar trebui sa restituie pretul vanzarii actualizat, eventual si cu ceva despagubiri?