Stimate When, vorbim despre prestarea intreţinerii în natură; vorbim despre minori, care pot fi sugari, preşcolari sau şcolari. Altfel are nevoie de prezenţa mamei un sugar, altfel un copil de 15 ani. Şi în acest lucru constă diferenţa. Un copil preşcolar şi şcolar mic are nevoie de supraveghere permanentă.
Art. 499 Cod Civil
Obligaţia de întreţinere
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
Dacă citiţi cu atenţie, obligaţiile părinteşti au atât o latură materială, cât şi o latură să-i spunem lucrativă, adică însoţitul copilului la toate activităţile, timp petrecut cu activităţi educative, sportive, care nu se cuantifică în bani.
Ca să înţelegeţi mai bine: preţul de cost al unui produs se compune din cheltuielile cu materialele, manopera şi utilajele necesare fabricaţiei, la care se adaugă profitul şi TVA, de care facem abstracţie acum. Ei, la unele produse, componenta de manoperă are cea mai mare pondere! Dacă eu fabric respectivul produs, primesc materialele componente şi utilajul, munca mea are o valoare. Pe asta se bazează firmele de lohn , în care beneficiarul livrează tot, firma furnizează doar forţa de muncă, contra cost.
Dumneavoastră susţineţi că aveţi copil. Consideraţi că suma de 180 + 180 lei lunar este suficienţă pentru creşterea unui copil? Dar 180 lei este suficient să se intreţină atât mama, cât şi copilul :-/
În timpul vacanţelor, este echitabil ca fiecare părinte să suporte singur toate cheltuielile vacanţei, dar asta depinde şi de înţelegerea semnată sau , de ce nu? de înţelegerea dintre cei doi părinţi.