avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Executare silita program vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Executare silita program vizita minor

Buna ziua,
Am fost instiintata ca tatal copilului meu a facut dosar de executare silita privind dreptul de vizitare a minorului. Mentionez urmatoarele:
- prin hotararea judecatoreasca eu sunt obligata sa permit accesul tatalui pentru efectuarea programului de vizita conform programului specificat in hotarare;
-de aproximativ doua luni de zile fetita refuza sa se intalneasca cu tatal ei, deoarece, acesta fiind din alta localitate, a dus-o la domiciliul sau (lucru prevazut in hotarare), chiar si atunci cand fetita l-a rugat sa nu faca acest lucru;
- eu nu am ingradit accesul lui la copil, in sensul acesta am inregistrari filmate, cum ca i-am deschis usa, am convins fetita sa mearga pana la usa la el, dar cand a venit vorba sa plece cu el, fetita a inceput sa plaga si a refuzat. Am de asemenea o filmare in care fetita vorbeste cu el la telefon si ii spune ca nu doreste sa se intalneasca cu el, motivul fiind ca o va duce iar acasa la el.
- de asemenea, am martori care pot confirma faptul ca nu i-am ingradit in niciun fel accesul si ca fetita este cea care refuza.
In aceste conditii,
1. In ce masura este legala executarea?
2. Pot sa contest executarea, eventual sa cer anularea acesteia? Daca da, unde se depune contestatia?
3. In ce masura pot fi eu obligata sa suport cheltuielile implicate de o asemenea executare, avand in vedere faptul ca am martori si inregistrari care dovedesc faptul ca nu am incalcat ordinul judecatoresc in niciun fel?
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2016
cristinahogye, utilizator
Nici eu nu sunt sigur ca ar veni, insa este vorba tot de o incalcare a unei decizii judecatoresti.
Ar fi corect sa se apuce sa dea penalizari, sa ii faca dosar. Ca banuiesc ca la divort a vrut program cat mai extins.

Ati incercat sa vorbiti cu el?
Cum motiveaza el absentele de la programul de vizita?
Pensia alimentara o plateste?
Buna ziua. Urmaresc cu mare interes aceste discutii pt ca sunt cam in aceeasi situatie cu doamna ce v-a cerut ajutorul. Problema mea insa este un pic diferita pt ca tatal nu cauta copilul de loc insa ma acuza de alienare parentala cu executare, consult psihologic al minorului si tot tacamul. As dori insa sa va expun ce ni s a intamplat chiar azi si sa ma sfatuiti ce sa fac.
Copilul isi dorea sa mearga la strand iar eu fiind in imposibilitatea de a l duce, i am sugerat sa incerce sa i propuna lui tati o intalnire si o vizita la piscina desi suntem in mijlocul sapamanii si nu in programul de vizitare. Mi a trebuit ceva timp sa l conving sa sune pt ca imi tot spunea " dar sti ca el nu se tine de cuvant". Zis si facut , au vorbit, au stabilit, copilul incantat nevoie mare. Asta ieri. Azi insa, copilul primeste tel ca nu mai il duce la strand ci daca vrea sa l vada sa mearga la pescuit. Copilul dezamagit refuza, imi face reprosuri si o criza de plans iar eu primesc niste mesaje de la tata cu injuriile de rigoare si sfatul sa nu l mai pun pe copil sa l sune, ca nu o sa l duca unde vreau eu, ci o sa l duca unde vrea el.
Intrebare: Cum pot dovedi eu ca nu alienez copilul impotriva tatalui???
Păstraţi mailurile.Scrieţi d-lui feedback referitor la ziua de ştrand. Amintiţi-i şi de propunerea lui cu pescuitul şi povestiţi-i că minorul a fost dezamăgit şi de fapt şi-a dorit să petreacă timp cu el, dar nu-i place pescuitul.
E foarte bine ca ati primit mesaje cu injuriile de rigoare, pentru ca aveti ceva in scris care arata clar comportamentul tatalui. Foarte bine in ghilimele, pentru ca regret ce vi se intampla dumneavoastra si copilului. Insa daca domnul are asa un comportament in scris, va va ajuta mai incolo.
Pastrati orice mesaj, mail si incercati sa inregistrati convorbirile telefonice.
De asemenea, eu va sugerez sa ii scrieti saptamanal si sa il informati despre copil, sa ii trimiteti poze si sa il intrebati la ce ora vine la programul de vizita, ca ati pregatit copilul si il asteapta.
Dupa fiecare neprezentare iarasi ii trimiteti mail in care ii spuneti ca l-ati asteptat si cel mic a fost dezamagit si ca ar fi bine pentru buna dezvoltare a copilului sa petreaca mai mult timp cu el.
In felul acesta ii va fi imposibil de demonstrat ca minorul este alienat, daca el nu se prezinta la program.

Daca va agreseaza verbal la programul de vizita, va sfatuiesc sa cereti ca preluarea copilului sa se desfasoare la sediul DGASPC.
Daca tot lipseste de la programul de vizita iarasi sfatul meu este sa cereti restrangerea acestui program.
Daca copilul este bolnav, iar e important sa anuntati tatal despre programarea la medic. Eu cred ca un specimen cu asa comportament nu se va prezenta, dar e bine sa faceti asta pentru copil, sa fiti dumneavoastra corecta.

In timp, daca or sa se ia din ce in ce mai des masuri si aceste comportamente vor fi sanctionate, nu tolerate, situatia va tinde sa se schimbe in bine si pentru rezidentii de buna credinta.

Am o curiozitate, apropos de legea asta cu penalizarile.
Sa zicem ca eu sunt parinte de buna credinta si semnalizez nerezidentului ca are un comportament nociv si ca face ca minorul sa nu mai vrea la programul de vizita. Dupa o perioada il execut silit sa se prezinte sa ia minorul la programul de vizita. Daca nu se prezinta la executare, pot sa cer penalizari?
De asemenea, normal ar fi ca daca se prezinta la executare, dar minorul nu mai vrea sa plece cu el din cauza comportamentului lui, eu sa cer penalizari pentru ca sentinta nu se poate indeplini din cauza lui,nu?

Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2016
When, utilizator
Va multumesc pt raspuns. I am trimis mesaje si pana acum cu realizarile copilului atat scolare cat si extra insa pe mine ma ucide faptul ca nu reactioneaza in nici un fel (pana acum) iar copilul chiar il asteapta. La serbarea de sfarsit de an mi a spus la sfarsit: vezi ca nu a venit? Credeti ma ca m a sfasiat. Astazi spera ca vor petrece timp amandoi" ca baietii" pt ca ii specificase tatalui ca vrea sa fie decat ei doi fara actuala iubita ( dansa fiind motivul pt care copilul refuza sa mearga acasa la tata)In ceeace priveste DGASPC -ul nu prea am curaj sa apelez pt ca actuala iubita a tatalui este angajata lor si cu siguranta ar" interveni". Mentionez acest lucru pt ca a incercat sa faca asta si cu primul psiholog desemnat de instanta, fapt pt care aceasta a refuzat consilierea copilului.

Alte discuții în legătură

Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)
Program de vizita pentru mama in cazul schimbarii domiciliului minorului la tata againstPAS againstPAS Daca soliciti modificarea domiciliului de la mama la tata si nu vrei sa ingradesti dreptul mamei de a-si vedea copilul, ce solutie de program de vizita ai ... (vezi toată discuția)
Alienare parentala! AlexEnder AlexEnder As dorii sa stiu cum pot combate alienarea parentala, tinanad cont ca am respectat toate obligatiile deciziei judecatoresti, fosta sotie respectand doar in ... (vezi toată discuția)