avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Executare silita program vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Executare silita program vizita minor

Buna ziua,
Am fost instiintata ca tatal copilului meu a facut dosar de executare silita privind dreptul de vizitare a minorului. Mentionez urmatoarele:
- prin hotararea judecatoreasca eu sunt obligata sa permit accesul tatalui pentru efectuarea programului de vizita conform programului specificat in hotarare;
-de aproximativ doua luni de zile fetita refuza sa se intalneasca cu tatal ei, deoarece, acesta fiind din alta localitate, a dus-o la domiciliul sau (lucru prevazut in hotarare), chiar si atunci cand fetita l-a rugat sa nu faca acest lucru;
- eu nu am ingradit accesul lui la copil, in sensul acesta am inregistrari filmate, cum ca i-am deschis usa, am convins fetita sa mearga pana la usa la el, dar cand a venit vorba sa plece cu el, fetita a inceput sa plaga si a refuzat. Am de asemenea o filmare in care fetita vorbeste cu el la telefon si ii spune ca nu doreste sa se intalneasca cu el, motivul fiind ca o va duce iar acasa la el.
- de asemenea, am martori care pot confirma faptul ca nu i-am ingradit in niciun fel accesul si ca fetita este cea care refuza.
In aceste conditii,
1. In ce masura este legala executarea?
2. Pot sa contest executarea, eventual sa cer anularea acesteia? Daca da, unde se depune contestatia?
3. In ce masura pot fi eu obligata sa suport cheltuielile implicate de o asemenea executare, avand in vedere faptul ca am martori si inregistrari care dovedesc faptul ca nu am incalcat ordinul judecatoresc in niciun fel?
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2016
cristinahogye, utilizator
AgainstPas, Martonze cel putin considera ca un minor, este considerat minor in fata legii doar din cauza intaltimii, mie asa mi-a dat senzatia.
Altfel, un copil este mult mai matur, mai clar in gandire si mai cerebral decat un adult. El nu poate fi manipulat sa faca ceva.
De fapt, eu unul chiar sunt surprins ca inca nu a propus scoatere din DEX a cuvantului manipulare, sau sa ceara sa se mentioneze acolo ca este o actiune care poate fi aplicata doar persoanelor de peste 18 ani. pentru ca manipularea minorului este tot atat de probabila ca zburatul porcului.
Si stiti, de fapt, copii care au disparut pentru ca au fost ademeniti de straini......neeeeeh......au plecat ei, constient, pentru a-si pedepsi parintii. pentru ca gandirea minorului, mai ales a celui de 4-5-6 ani e clar superioara adultului.
Guest3333,
S-a modificat legea. Faceti referire la o forma iesita din vigoare in martie a respectivei legi. Asa ca in opinia mea, puteti solicita in calitate de parinte rezident monitorizarea:

(5) În cazul în care unul dintre părinţi împiedică sau afectează în mod negativ legăturile personale ale copilului cu celălalt părinte, prin nerespectarea programului stabilit de instanţă sau convenit de părinţi, celălalt părinte poate cere serviciului public de asistenţă socială sau, după caz, persoanelor cu atribuţii de asistenţă socială în circumscripţia căruia se află locuinţa copilului, să monitorizeze relaţiile personale cu copilul pentru o durată de până la 6 luni.

Veti motiva prin faptul ca nerezidentul nu respecta programul stabilit de instanta. S-a modificat formularea cu "parintele la care locuieste in mod statornic" cu "unul dintre parinti". Asa ca incercati sa le solicitati monitorizarea.

@when: situatiile sunt absurde si dureroase, atat pentru copil, cat si pentru nerezident. mai putin pentru rezident care se bucura (la fel cum o fac si unii pe forum) de marele succes: copilul de 4 ani si-a refuzat tatal, si iti zic zambind "ai vazut ce destept e draga de la 4 ani"?
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2016
againstPAS, utilizator
Mie personal mi se pare incalcare a legii ca parintele nu vine la programul de vizita.
Eu asa asface, as solicita monitorizarea legaturilor personale si apoi as cere restrangerea lor.
De asemenea, nimeni nu a mers pe drumul asta pentru ca e teama ca daca nerezidentul nu are chef sa ia copilul, mai bine sa nu il ia decat sa il neglijeze insa eu as incuraja sa se ceara penalizari si pentru absenta de la programul de vizita.
Pentru ca poate s-ar respinge prima oara, a doua oara, a 10-a oara insa la un moment dat, ar incepe sa se penalizeze. Si atunci mai multi ar accepta un program de vizita restrans in loc sa se distreze tinand rezidentul si copilul in casa.
De asemenea, eu as suna si la politie sa vina sa constate ca nu se prezinta la programul de vizita si apoi sa deschida urmarirea penala pentru nerespectarea hotararii judecatoresti.
Dragi againstPAS şi When,
Când vă citesc postările, parcă am în faţă scena aceea cu Florin Piersic, care la orice întrebare, răspunde cu "castravetele" :)
[ link extern ]
Eu vă spun un lucru:nu am prietenă pe doamna la care faceţi referire, pur şi simplu iau informaţiile din declaraţiile domnului, cvasiprezent peste tot şi mult prea lăudăros pentru faptele sale de vitejie.Şi, în plus, aşa cum am mai relatat, am fost parte în muuuulte procese, aşa că ştiu să bântui pe Just.ro şi să trag concluzii.
1.V-aş crede dacă eu însămi nu aş fi fost acuzată de "alienare parentală", acuzaţie contrazisă atât de medicul de psihiatrie infantilă, cât şi de 2 psihologi, care, culmea! azi sunt "psihologi judiciari" :)
2.V-aş crede dacă eu însămi nu aş auzi grozăvii de la prietenii comuni despre mine, cum bietul tată nu poate vedea copilul, cum trăiesc pe banii lui, când situaţia este exact invers. Am documente, dovezi scrise, nu vorbe :)
3.V-aş crede că acea mamă a aruncat jucăriile pe scară, dacă eu însămi n-aş fi primit colet de la tata, cu plata transportului la destinatar - adică trimite un obiect de 10 lei şi plătesc eu transportul 15 lei - evident, în cursul unui proces unde trebuia demonstrată alienarea! Păi nu i-a ieşit, am plătit transportul şi i-am dat zăngănitoarea copilului şcolar, să se joace! Atunci, a trimis colet cadou pentru copil cu ramburs total - auzi, trimiţi cadou ce vrei tu, pe banii mei - am plătit şi acel colet, deci nu l-am returnat, cu transport cu tot - păstrez dovada pentru viitoarele procese :)
4. Am întrebat copilul de ce nu vrea să plece cu tata- mi-a răspuns că-i este frică să nu îl fure tata, apoi mi-a spus că tata e urât - i-am explicat că fiecare om e aşa cum l-a dat Dumnezeu şi aspectul fizic nu contează, ci sufletul, în plus tata nu e urât şi tu semeni leit cu el. I-am spus că trebuie să plece cu tata, că tata îl iubeşte, mi-a răspuns că tata nu-l iubeşte, fiindcă vorbeşte urât cu mama şi-i ia banii şi el nu şi-a putut cumpăra biroul dorit.
5. În ce priveşte hotărârile judecătoreşti, mă abţin. Vă pot furniza cel puţin 5 hotărâri care se încadrează la capitolul "Judecătorii spun lucruri trăznite", am fost de faţă când judecătorii habar nu aveau ce este în dosar, dar au dat decizia, apoi şi-au adaptat motivaţia, complet ilogică, la hotărâre. dacă mâine un judecător decide că trebuie să mă spânzur, fiţi siguri că nu o voi face, chiar cu riscul încălcării hotărârii judecătoreşti! :) Am dovezi scrise pentru tot ce spun, sunt hotărâri judecătoreşti!
De asemenea, eu as suna si la politie sa vina sa constate ca nu se prezinta la programul de vizita si apoi sa deschida urmarirea penala pentru nerespectarea hotararii judecatoresti.

Dragul meu, am discutat această problemă cu domnii poliţişti de la Judiciar, când am fost să dau cu subsemnatul, la ultima plângere penală - El nu e obligat să respecte programul, fiindcă este doar un drept, aşa că nu am cum să deranjez Poliţia că mai iau şi amendă.Este exact cum am dreptul să-mi iau permis de conducere, dar eu nu vreau să-l iau.
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2016
Martonze, utilizator
Multumesc pentru update; ce am citat eu era de pe site-ul Ministerului Muncii (neactualizat, se pare).
Ma gandesc, insa, ca s-ar putea sa refuze acest lucru deoarece in articolul mentionat se face referire doar la situatia in care:" unul dintre părinţi împiedică sau afectează în mod negativ legăturile personale ale copilului cu celălalt părinte". Iar la noi nu se aplica ce e stipulat mai sus. Nu sunt impiedicate legaturile personale ale parintelui cu copilul.
@ when, nu sunt sigura ca ar veni politia pentru constatarea acestui fapt. Mai degraba eu as vedea asta in atributiile DGASPC-ului, daca ar accepta monitorizarea programului pe baza art. mai sus-mentionat.
Mai sunt si aparitiile tatalui in afara programului de vizita pe care nu am cum sa solicit a fi monitorizate ca nu or sta la panda cei de la DGASPC in preajma noastra non-stop. Mai exact, tatal nu vine sa ia copilul cand are program sau vine seara tarziu sau a doua zi dar in schimb vine in cursul saptamanii, sta de vorba cu cel mic 5-10 minute iar apoi pleaca. Va dati seama ca baietelul e dezamagit de fiecare data cand tatal pleaca pentru ca ar prefera sa stea mai mult de 5 min. Eventual in programul pe care il are el si care prevede mult mai mult de 5-10 minute..

Alte discuții în legătură

Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)
Program de vizita pentru mama in cazul schimbarii domiciliului minorului la tata againstPAS againstPAS Daca soliciti modificarea domiciliului de la mama la tata si nu vrei sa ingradesti dreptul mamei de a-si vedea copilul, ce solutie de program de vizita ai ... (vezi toată discuția)
Alienare parentala! AlexEnder AlexEnder As dorii sa stiu cum pot combate alienarea parentala, tinanad cont ca am respectat toate obligatiile deciziei judecatoresti, fosta sotie respectand doar in ... (vezi toată discuția)