este legal sa faca acest lucru ?
in primul rand din aceste recalculari eu am o situatie fericita in care ar trebui sa-mi fie returnati - in contul intretinerii 182 lei .
cenzorul existent are insa de dat 1400 lei si chiar si numai din acest motiv nu a semnat listele de intretinere , presedinta fiind amenintata ca ar putea ramane tap ispasitor , nu le-a semnat nici ea .
este legala afisarea unei liste de intretinere fara aceste semnaturi ?
este legala recalcularea aceasta ? nu este obligatoriu sa fie facuta de catre un expert contabil ?
este legal ca din plata unor restante la intretinere , banii sa fie dirijati spre niste cheltuieli care nu sunt urgente ?
daca va amintiti eu v-am expus subiectul " teava de apa rece pe conducta separata " intru-cat locatarii s-au interesat in diverse locuri si au inteles ca este ilegal sa taie tevile de apa rece originale ale blocului lasand alti locatari fara apa , au lasat-o mai moale cu strangerea banilor pentru acest proiect . drept urmare adm si presedinta sunt hotarate sa faca aceasta teava separata chiar luand din banii de intretinere .
multumesc.
Dragii mei, asa cum am promis, m-am interesat despre acest subiect care a incins sangele pe aici. Peraspera a fost mai harnica decat mine, dar pun si eu aici punctul de vedere al unuia dintre profesorii de la cursul pentru atestarea administratorilor.
"Asociatiile de proprietari nu mai au voie sa foloseasca acele conventii civile pentru retribuirea personalului care are o activitate permanenta. Singura exceptie este atunci cand acea plata vizeaza o activitate/un serviciu ocazional. Conducerea asociatiei poate fi sanctionata penal in cazul in care se descopera ca au fost incheiate conventii civile luna de luna sau trimestrial. Se considera evaziune fiscala".
Cum s-a vazut in multe cazuri pe forum, dar si in realitate, sunt multe asociatii care nu au angajati, fie nu au considerat necesar, fie n-a fost cine sa-i angajeze, fie.... oricare alt motiv.
Nefiind obligata sa-si angajze personal, o asociatie poate subsista si fara angajati.
Neavand angajati nu trebuie sa dea cu subsemnatul nici in Codul Muncii despre care nu le-a intrebat nimeni (pe asociatii) cum sa fie facut si cum nu.
Atata timp cat asociatiile de proprietari nu s-au infiintat pentru ca au dorit ele, ci pentru ca au fost silite printr-o lege s-o faca, lege care nu le-a oferit si un cadru legal de organizare a resurselor umane, ci le-a insirat niste atributiuni pentru eventualii salariati despre ce vorbim?
Atata timp cat un presedinte de asociatie, in cautare de angajati, nu este sprijinit in niciun mod organizat de catre institutii ale statului sa-si gaseasca personal pentru a fi angajat, atata timp cat o asociatie de proprietari nu este nici organizatie bugetara, nici firma privata, ci doar o organizatie non-profit, care daca n-are angajati nu e obligata sa dea niciun impozit forfetar, nici un alt impozit sau taxa catre stat din care sa rezulte ca la caz de nevoie e si asistata de stat, despre ce sa vorbim?
Deci interpretarea unor profesionisti in ale muncii ...raman niste interpretari ca si ale noastre, ale neprofesionistilor.
Voi acolo la asociatie faceti cum credeti. Cei care au insistat pe aici ca e necesar CIM au facut-o cu bune intentii pentru a vedea cum e cel mai bine, adica legal.
Dura lex sed lex!
Tipic romanesc: ne deranjeaza incalcarea legii numai cand suntem victimele acestei incalcari. Cand profitam, vorba unui doctor (inainte de '89): "Da pan' ne prinde, i-asa de bine!"
@Iulian Manea
Nu eu vreau asa, dar cunosc situatia din teren. Asociatiile sunt lasate de izbeliste atunci cand, intr-adevar, ar trebui sa fie sprijinite sa-si acordeze activitatea cu tot restul. Presedinti care, odata alesi, dispar in neagra nemurire, "a fost pe cand tu nu-l zareai, acum il vezi si nu e", cenzori care se cheama ca au fost alesi, dar care verifica cand si cand, isi pun sau nu semnatura pe liste, administrator care mai scrie chitantele cu maruntis, in loc sa se foloseasca de programul calculatorului ca lumea, administrator care nu stie sa faca o balanta si confunda elementele activului cu alea ale pasivului, incurca lucrurile de-ti vine sa-ti iei campii, mancand pamantul, femei de serviciu care daca le spui "da-te mai incolo", ti-arunca cu galeata si matura pe hol de trezeste tot blocul, pe cine sa angajezi cu CIM?
Pai CIM presupune "legarea de glie" si pe tine ca asociatie, ca nu poti sa scapi de unul care zdrangane galeata pe holuri la 6 dimineata de scoala toata suflarea blocului, dar si pe o ingrijitoare, femeie care-si vede de treaba de un presedinte sau administrator care-i spune sa stea pe scari 4 ore daca n-are de lucru si nu-i asigura nici macar un loc unde sa se schimbe sau o toaleta. Cum sa faci CIM in asemenea conditii?
Cum sa angajezi cu CIM un administrator care iti face vraiste in contabilitate, care tine banii in casa cu saptamanile pe motiv ca el nu se pricepe "cu bancile" si altul in loc nu gasesti, mai priceput. Tot figuranti d-astia. Dar pe de alta parte cum sa se angajeze un administrator cat de cat priceput la o asociatie unde nu e presedinte, nu e cenzor. Cine sa-l angajeze? Sau dai de un balaur de presedinte care iti face el prioritatile platilor, se baga el in administratie, spune el cui sa-i pui pausal la apa...si pe cine sa mai bagi la intretinere, uite-asa, ca s-a certat cu ala si sa-l invete minte sa i-o bage pe fi-sa, chit ca fata a stat numa' o saptamana la parinti.
..........................
Cate si mai cate.... Mai vreti? Va mai povestesc, dar lungesc discutia.
Intr-o asociatie unde locatarilor "li se rupe" si incep sa zbiere ca sa se faca daca cumva problema ii afecteaza, dar nu participa la adunari, intr-un cuvant nu te poti baza pe o masa de oameni cu care sa organizezi o asociatie, daca esti un administrator bunicel, faci ce tre' sa faci, sa aiba lumea ce-i trebuie si ....sa ai nervii tari. Ca presedintele habar n-are el de CIM-ul administratorului....si ce? sa-i sara lumea-n cap?
.........................
Mai am multe de spus. Ma opresc aici. Multi isi vor regasi cate un aspect in ce-am spus.