avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... garantii materiale administrator
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

garantii materiale administrator

Stie cineva daca s-a modificat suma pe care trebuie s-o plateasca drept garantie un
administrator?La mine la bloc asta ar insemna peste 100 de milioane lei,si la suma asta cine se mai "baga"?
@LocatarB
Cu un jurist ati discutat aceasta problema in intervalul scurs?
elga50 a scris:

Asociatia nu are decat sa dea in judecata "persoana juridica care i-a mancat banii".

Din pacate, asa este. In situatia in care asociatia nu a solicitat garantii materiale din partea administratorului, singura solutie este ca asociatia sa-l dea in judecata. Principalul neajuns este ca un proces dureaza...ANI DE ZILE ! Ca sa nu mai spun ca, intre timp, daca e vorba de o firma de administrare, aceasta poate da chiar FALIMENT !

Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
George Staicu , Consultant credite si finantari
Presedintele a scris:

@LocatarB
HG1588/2007 art.25 al.3
"Dacă terţii impun penalităţi asociaţiei de proprietari pentru întârzieri la plata facturilor, acestea se vor recupera de la:
a) restanţierii la cotele de întreţinere, proporţional cu cuantumul restanţelor;
b) persoana împuternicită să achite facturile, dacă a întârziat plata facturilor la termen."

Contractul respectiv a fost incheiat cu clauza de reziliere unilaterala?
Proprietarii au documente justificative(chitante) pentru platile facute?

De ce ati intrebat daca " contractul respectiv a fost incheiat cu clauza de reziliere unilaterala?"
Care este legatura dintre "clauza de reziliere unilaterala" si eventuala frauda / delapidare facuta de firma de administrare ? Este bine sau nu ca, pe langa alte clauze de reziliere, sa exite o "clauza de reziliere unilaterala" intr-un contract dintre o asociatie de proprietari si o firma de administrare ?
Multumesc anticipat pt raspunsul Dv.
Interventie moderator
@floringeorge
- Am rugamintea sa nu postati mesaje consecutive.
- Mesajele dinaintea celor scrise de Dv., daca observati data la care au fost postate, sunt vechi, iar utilizatorii cu pricina cam tot de atunci nu mai intra pe forum..... asa ca nu prea aveti pe cine intreba.....
adriantot a scris:

Legea 230/2007 specifica :
Art. 21. -
(2) Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie să aibă cel puţin studii medii şi pot depune, dacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte astfel, într-un cont bancar al asociaţiei de proprietari, o garanţie suficientă şi îndestulătoare, pe baza unui contract de garanţie încheiat în acest sens. Cuantumul garanţiei nu poate fi mai mic decât media anuală a totalului cheltuielilor lunare ale asociaţiei.

Asadar nu este obligatorie garantia. Este la latitudinea adunarii generale.

Din pacate legislatia in materie contine multe articole ce se bat cap in cap generand confuzii.
Intr-adevar, legea 230/2007 specifica la art. 21. aliniat (2) "Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie să aibă cel puţin studii medii şi pot depune, dacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte astfel, într-un cont bancar al asociaţiei de proprietari, o garanţie suficientă şi îndestulătoare, pe baza unui contract de garanţie încheiat în acest sens." Iar la art. 35, aliniat (1) din aceeasi lege se arata ca "Administratorilor de imobile li se aplică în mod corespunzător prevederile art.21 alin.(2) şi art.22 din prezenta lege"

DAR...PE DE ALTA PARTE, in aceeasi lege 230/2007, la art. 35. alin (3) se specifica foarte clar: „Candidaţii pentru funcţia de administrator de imobile TREBUIE[(sublinierea mea) să prezinte comitetului executiv al asociaţiei de proprietari documentele solicitate, garanţiile profesionale şi materiale prevăzute de lege şi trebuie să nu fi suferit nici o condamnare”.

TOTODATA, in HG 1588 / 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 230/2007, se arata la art 22 alin (4) ca " Administratorii TREBUIE[(sublinierea mea) sa prezinte garantii morale,materiale si profesionale acceptate de comitetul executiv al asociatiei de proprietari a cladirii pe care urmeaza sa o administreze”.

Parerea mea e ca asociatia de proprietari, pe langa faptul ca TREBUIE sa cunoasca FOARTE BINE prevederile legale in materie (pentru a sti ce DREPTURI au), ea TREBUIE sa solicite administratorului (persoana fizica sau juridica) constituirea de garantii materiale (contract de garantie in favoarea asociatiei - in ultima instanta sub forma retinerii unui procent din tariful lunar) iar administratorul TREBUIE sa le ofere.

Alte discuții în legătură

Clauze nefavorabile contract asociatie de proprietari - firma de administrare George Staicu George Staicu Suntem o asociatie de proprietari recent infiintata. Am elaborat o cerere de oferta pe care am trimis-o la mai multe firme de administrare pt servicii de ... (vezi toată discuția)
Schimbarea firmei de administrare financiara a asociatiei. viorelh viorelh Supun atentei dvs.urmatoarele aspecte: 1. As vrea sa stiu daca schimbarea firmei de administrare financiara a asociatiei se poate face doar de presedintele ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract administrator/asociatie de locatari automobilistul automobilistul la inceputul lunii mai am fost numit in functia de presedinte al asociatiei de locatari din blocul in care locuiesc. nu ma consider persoana potrivita pentru ... (vezi toată discuția)