adriantot a scris:
Legea 230/2007 specifica :
Art. 21. -
(2) Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie să aibă cel puţin studii medii şi pot depune, dacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte astfel, într-un cont bancar al asociaţiei de proprietari, o garanţie suficientă şi îndestulătoare, pe baza unui contract de garanţie încheiat în acest sens. Cuantumul garanţiei nu poate fi mai mic decât media anuală a totalului cheltuielilor lunare ale asociaţiei.
Asadar nu este obligatorie garantia. Este la latitudinea adunarii generale.
Din pacate legislatia in materie contine multe articole ce se bat cap in cap generand confuzii.
Intr-adevar, legea 230/2007 specifica la art. 21. aliniat (2) "Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie să aibă cel puţin studii medii şi pot depune,
dacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte astfel, într-un cont bancar al asociaţiei de proprietari, o garanţie suficientă şi îndestulătoare, pe baza unui contract de garanţie încheiat în acest sens."
Iar la art. 35, aliniat (1) din aceeasi lege se arata ca "Administratorilor de imobile li se aplică în mod corespunzător prevederile art.21 alin.(2) şi art.22 din prezenta lege"
DAR...PE DE ALTA PARTE, in aceeasi lege 230/2007, la art. 35. alin (3) se specifica foarte clar: „Candidaţii pentru funcţia de administrator de imobile
TREBUIE[(sublinierea mea) să prezinte comitetului executiv al asociaţiei de proprietari documentele solicitate,
garanţiile profesionale şi materiale prevăzute de lege şi trebuie să nu fi suferit nici o condamnare”.
TOTODATA, in
HG 1588 / 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 230/2007, se arata la art 22 alin (4) ca " Administratorii
TREBUIE[(sublinierea mea) sa prezinte garantii morale,
materiale si profesionale
acceptate de comitetul executiv al asociatiei de proprietari a cladirii pe care urmeaza sa o administreze”.
Parerea mea e ca asociatia de proprietari, pe langa faptul ca TREBUIE sa cunoasca FOARTE BINE prevederile legale in materie (pentru a sti ce DREPTURI au), ea TREBUIE sa solicite administratorului (persoana fizica sau juridica) constituirea de garantii materiale (contract de garantie in favoarea asociatiei -
in ultima instanta sub forma retinerii unui procent din tariful lunar) iar administratorul TREBUIE sa le ofere.