avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... garantii materiale administrator
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

garantii materiale administrator

Stie cineva daca s-a modificat suma pe care trebuie s-o plateasca drept garantie un
administrator?La mine la bloc asta ar insemna peste 100 de milioane lei,si la suma asta cine se mai "baga"?
Daca observati, in lege se spune despre garantii materiale prevazute de lege, adica cele asa cum sunt prevazute la cenzor, adica daca asociatia i le cere si el accepta sa le ofere, atunci asa se va intampla.
In lege nu scrie ca cenzorul trebuie sa prezinte garantii materiale. (punct) Se lasa la decizia comitetului executiv daca i le cere sau nu. Idem in cazul administratorului.

La urma urmelor, acest aspect face parte din negocierea ocuparii postului respectiv.
Daca comitetul executiv cere garantia materiala ca si conditie obligatorie la ocuparea postului de cenzor sau administrator, acestia din urma pot accepta depunerea garantiilor materiale si ocupa postul sau nu si atunci nu-l ocupa.

Daca comitetul executiv considera ca persoana in cauza prezinta suficienta garantie morala, comitetul stie ca o poate verifica oricand asupra activitatii financiare sau a indeplinirii atributiunilor si nu este necesara impunerea unei garantii materiale, atunci n-o va cere si va accepta ocuparea postului de persoana respectiva.

Legea nu are prevederi care se bat cap in cap pentru ca la cenzor scrie in ce conditii se cer garantiile materiale, iar mai departe la administrator se urmeaza aceeasi prevedere, conform legii, adica ca la cenzor.

Ideea e ca de gasit persoane care sa-si depuna bani in conturile asociatiei ca garantie, bani la care nu au acces pe toata perioada contractului, indiferent cum se constituie acele garantii, se gasesc extrem de rar, daca nu chiar deloc.

Cred ca singura garantie viabila si eficienta este urmarirea incrucisata a activitatii administratorului si cenzorului.
Chiar daca acestia accepta sa depuna o garantie, fie si printr-o rata lunara din salariul ce li se cuvine, aceasta suma va fi departe de a acoperi un eventual furt din fondurile asociatiei. Diferenta de suma este mult prea mare si in acest caz nefericit asociatia s-ar alege mai cu nimic fata de paguba casunata.

Interventie moderator
Mesajele consecutive sunt impotriva regulamentului.
Puteti sa va editati mesajele la care nu ati primit raspunsuri printr-un text adaugat, folosind butonul editeaza. In cadrul mesajului va puteti sistematiza intrebarile pe care le aveti de pus, va puteti adresa mai multor utilizatori prin scrierea ID-ului lor.
Va rog sa intelegeti ca interventia mea este strict de moderare atunci cand scriu "Interventie moderator", ca nu am nimic nici cu Dv. nici cu intrebarile puse de Dv., ca sunteti bine venit aici pe sectiunea noastra, ca facem ce putem ca sa va raspundem, mai bine sau mai putin bine, dupa cum ne pricepem.... si ca in general oricine este binevenit aici, daca vine cu ganduri bune. Dv. faceti parte dintre acesti utilizatori.

Pot sti cand a fost ultima oara un utilizator pe forum. E la indemana aceasta informatie.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
elga50, moderator
@floringeorge

Din nefericire, ati interpretat observatia doamnei Elga exact cum nu trebuia. Nu postarile deranjeaza, ci faptul ca ele sunt una dupa alta in cadrul aceluiasi subiect.
Ca ne place sau nu, acest forum are niste reguli pe care trebuie sa le respectam. Una dintre aceste reguli spune ca utilizatorilor le este interzisa postarea mesajelor consecutive in cadrul aceluiasi subiect. Indiferent de parerea dvs., va rog frumos sa respectati aceasta regula.
Daca aveti ceva de adaugat, apasati butonul "Editeaza" si scrieti. Daca vreti ca postarea dvs. sa iasa in evidenta, asteptati sa vi se raspunda si apoi postati din nou.
Navigare placuta in avocatnet.ro
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
Armenteros, utilizator
elga50 a scris:

Daca observati, in lege se spune despre garantii materiale prevazute de lege, adica cele asa cum sunt prevazute la cenzor, adica daca asociatia i le cere si el accepta sa le ofere, atunci asa se va intampla.
In lege nu scrie ca cenzorul trebuie sa prezinte garantii materiale. (punct) Se lasa la decizia comitetului executiv daca i le cere sau nu. Idem in cazul administratorului.


Am inteles: "Mesajele consecutive sunt impotriva regulamentului.
Precizez ca, in cazul meu, nu a fost vorba de mesaje la care nu am primit raspunsuri, ci de mesaje postate azi de mine, referitoare la subiecte diferite postate anterior in cadrul acestei discutii, de utilizatori diferiti. Pe viitor, daca ma voi confrunta cu o asemenea situatie, voi scrie o singura postare prin care voi face referire la asemenea mesaje diferite postate anterior, in cadrul unei discutii, de utilizatori diferiti.

Referitor la afirmatia mea "legislatia in materie contine multe articole ce se bat cap in cap generand confuzii." precum si la la raspunsul Dv, pt care va multumesc, precizez, din nou, urmatoarele:

In legea 230/2007, la art. 35. alin (3) se specifica foarte clar: „Candidaţii pentru funcţia de administrator de imobile TREBUIE[(sublinierea mea) să prezinte comitetului executiv al asociaţiei de proprietari documentele solicitate, garanţiile profesionale şi materiale prevăzute de lege şi trebuie să nu fi suferit nici o condamnare”.

TOTODATA, in HG 1588 / 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 230/2007, se arata la art 22 alin (4) ca " Administratorii TREBUIE[(sublinierea mea) sa prezinte garantii morale,materiale si profesionale acceptate de comitetul executiv al asociatiei de proprietari a cladirii pe care urmeaza sa o administreze”.

In consecinta, articolele de mai sus sunt in contradictie cu art 21, aliniatul (2) din legea 230/2007 care specifica "Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie să aibă cel puţin studii medii şi pot depune, dacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte astfel, într-un cont bancar al asociaţiei de proprietari, o garanţie suficientă şi îndestulătoare, pe baza unui contract de garanţie..." , articol ce este aplicabil si administratorilor (conform aceleiasi legi).

Existenta sintagmelor TREBUIE si DACA , in articolele mentionate anterior, m-a facut sa afirm ca "legislatia in materie contine multe articole ce se bat cap in cap generand confuzii."

O zi buna.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
George Staicu , Consultant credite si finantari
Bun, haideti sa despicam firul in patru :) ca sa intelegem impreuna ideea cu garantiile materiale si o sa citez art 21, 22 si art. 35 din legea 230/2007 aproape in totatlitate:
Art.21
.......................
(2) Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie sa aiba cel putin studii medii si pot depune, daca adunarea generala a asociatiei de proprietari hotaraste astfel, intr-un cont bancar al asociatiei de proprietari, o garantie suficienta si indestulatoare, pe baza unui contract de garantie incheiat in acest sens. Cuantumul garantiei nu poate fi mai mic decat media anuala a totalului cheltuielilor lunare ale asociatiei.
...........................

Art. 22. - (1) Deponentul garantiei mentionate la art. 21 alin. (2) nu poate dispune in niciun mod de suma depusa drept garantie si nici de dobanda aferenta, decat dupa indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii: aprobarea descarcarii de gestiune privind exercitiul financiar precedent de catre adunarea generala a membrilor asociatiei de proprietari, precum si incetarea efectelor delegatiei mentionate la art. 21.
(2) In cazul in care se constata de catre reprezentantii asociatiei de proprietari sau de catre proprietarii insisi minusuri in gestiune, asociatia poate dispune asupra unei sume de bani egale cu cuantumul minusului in gestiune, direct din contul bancar mentionat la art. 21 alin. (2), cu aprobarea scrisa, expresa, anterioara a adunarii generale, fara a avea nevoie de consimtamantul deponentului garantiei.

Art. 35. - (1) Pentru activitatea de administrare care include activitati de administrare tehnica, de contabilitate si casierie, asociatia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru functia de administrator de imobile, fie poate incheia contract de administrare cu persoane juridice specializate si autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociatiilor de proprietari ori care au ca activitate principala administrarea imobilelor pe baza de tarife sau contract. Administratorilor de imobile li se aplica in mod corespunzator prevederile art. 21 alin. (2) si ale art. 22.
(2) Persoanele fizice pot fi angajate prin incheierea unui contract individual de munca, conform celor stabilite prin negociere directa.
(3) Candidatii pentru functia de administrator de imobile trebuie sa prezinte comitetului executiv al asociatiei de proprietari documentele solicitate, garantiile profesionale si materiale prevazute de lege si trebuie sa nu fi suferit nicio condamnare.


Cu alte cuvinte, la cenzor se spune ca pot depune.....daca Adunarea Generala cere acest lucru, iar la administrator ca se aplica aceleasi conditii ca la cenzor.
Acel "trebuie" pe care il evocati Dv. din lege inseamna ca trebuie sa depuna garantia, daca comitetul o cere, daca Adunarea Generala asa a hotarat.

Daca n-ar fi fost prevazuta in lege optiunea de a cere sau nu garantii materiale exprimate in prealabil de AG, atunci acel "trebuie" avea o functie absoluta si definitiva, impusa de lege, asupra carei prevederi nu s-ar mai fi putut discuta, altfel acest cuvant este relativ la hotararea AG.
@elga50
Apreciez dorinta Dvs de a-mi oferi clarificarile solicitate si respect opinia Dvs, respectiv, modul in care interpretati articolele de lege respective. Totusi, eu raman la parerea ca existenta sintagmelor "DACA" si "TREBUIE", in legea 230 / 2007, vis-a-vis de garantiile materiale ale administratorilor, genereaza confuzii . In HG 1588 / 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 230/2007, se utilizeaza DOAR sintagma "TREBUIE" (art 22 alininiatul 4 "Administratorii TREBUIE [(sublinierea mea) sa prezinte garantii morale,materiale si profesionale acceptate de comitetul executiv al asociatiei de proprietari a cladirii pe care urmeaza sa o administreze”.

Oricum, nu doresc sa generez o polemica pe aceasta tema intre noi doi.
O zi buna.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
George Staicu , Consultant credite si finantari

Alte discuții în legătură

Clauze nefavorabile contract asociatie de proprietari - firma de administrare George Staicu George Staicu Suntem o asociatie de proprietari recent infiintata. Am elaborat o cerere de oferta pe care am trimis-o la mai multe firme de administrare pt servicii de ... (vezi toată discuția)
Schimbarea firmei de administrare financiara a asociatiei. viorelh viorelh Supun atentei dvs.urmatoarele aspecte: 1. As vrea sa stiu daca schimbarea firmei de administrare financiara a asociatiei se poate face doar de presedintele ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract administrator/asociatie de locatari automobilistul automobilistul la inceputul lunii mai am fost numit in functia de presedinte al asociatiei de locatari din blocul in care locuiesc. nu ma consider persoana potrivita pentru ... (vezi toată discuția)