haideti sa ne apucam de treaba
sa incepem cu cartile necesare pentru studiu
poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de pe care au invatat si cartile de grile ( editiile , editurile , autorii )
eu am urmatoarele carti 1 civil partea generala - beleiu ( am inteles ca boroi e indicat dar as vrea sa stiu care e ultima aparitie si la ce editura )
2. reale - filipescu ; liviu pop ( multi il indica pe barsan - la fel as vrea sa stiu ultima aparitie si editura )
3. obligatii - barsan
4. contracte - deak
5. contracte - deak
6. penal general - mitrache
7. penal special - toader
8. procedura civila - eu am Ciobanu &Boroi , curs selectiv pt licenta ( as dori si mihaela tabarca dar vreau detalii , an de aparitie , editura si titlu pt ca am vazut ca are mai multe carti scoase )
9 . procedura penala - neagu si MARELE COD
credeti ca putem avea surpriza ca anul viitor sa se mearga pe noile coduri ?
SPOR LA TREABA !
Eu zic ca trebuie raportat imobilul, deoarece a fost dobandit printr-o donatie prin interpunere de persoane.,,atata timp cat se demonstreaza caracterul simulat al contractului de vanzare-cumparare...sotul supravietuitor si fratii minorului, fiind terti fata de simulatie pot face proba acesteia prin orice mijloc de proba.
Am si eu niste intrebari (studiind la penal special) legat de absobtia unor infractiuni in altele (mi se pare problema cea mai mare, in special ca tine de interpretarea grilei).
Desi am gasit mentionat in doctrina ca violarea de domiciliu intra in concurs cu infractiunea de talharie (spre exemplu, dar ar putea fi aici viol etc), am gasit decizii recente ale instantelor (chiar superioare) in care se mentioneaza ca violarea de domiciliu se absoarbe in aceste infractiuni.
De asemenea lipsirea de libertate in mod ilegal se absoarbe in continutul talhariei? (spre exemplu 2 persoane sunt lipsite de libertate in timp ce casa lor este talharita).
Intr-o decizie recenta a unui tribunal s-a retinut ca daca talharul infaptuieste actiunea de furt, in timp ce victimele sunt imobilizate si apoi le elibereaza va fi absorbita lipsirea de libertate in talharie. Insa daca DUPA savarsirea actiunii de luare a unor bunuri din casa persoanelor ce fusesera imobilizate, hotii NU le dau drumul, atunci se va retine si concursul cu lipsirea de libertate in mod ilegal.
As dori sa aud si parerile voastre. (in care am mare incredere! :) )
Executron, daca lipsirea de libertate excede infractiunii de talharie, adica faptuitorul paralizeaza libertatea de miscarea a partii vatamate si dupa ce infractiunea de talharie s-a consumat prin una din modalitatile prevazute de norma incriminatoare, faptuitorului i se va pune in sarcina concursul(talharie+ lipsire de libertate)...daca lipsirea de libertate (ex: prin imobilizarea partii vatamate) se savarseste inainte de insusirea bunului partii vatamate, atunci aceasta va fi absorbita in infractiunea de talharie, ca si componenta a infractiunii complexe de talharie.
In principiu lipsirea de libertate ar trebui sa se absoarba in orice infractiune care presupune prin natura ei o lipsire de libertate, dar atentie... doar in masura in care este necesara pentru savarsirea infractiunii.
De exemplu la viol
ipoteza 1 - sechestrat victima in lift + viol = se absoarbe
ipoteza 2 - tinuta inchisa victima in apartament 3 ore + viol = in concurs