avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... admitere inm 2010
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

admitere inm 2010

haideti sa ne apucam de treaba
sa incepem cu cartile necesare pentru studiu
poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de pe care au invatat si cartile de grile ( editiile , editurile , autorii )

eu am urmatoarele carti 1 civil partea generala - beleiu ( am inteles ca boroi e indicat dar as vrea sa stiu care e ultima aparitie si la ce editura )
2. reale - filipescu ; liviu pop ( multi il indica pe barsan - la fel as vrea sa stiu ultima aparitie si editura )
3. obligatii - barsan
4. contracte - deak
5. contracte - deak
6. penal general - mitrache
7. penal special - toader
8. procedura civila - eu am Ciobanu &Boroi , curs selectiv pt licenta ( as dori si mihaela tabarca dar vreau detalii , an de aparitie , editura si titlu pt ca am vazut ca are mai multe carti scoase )
9 . procedura penala - neagu si MARELE COD

credeti ca putem avea surpriza ca anul viitor sa se mearga pe noile coduri ?
SPOR LA TREABA !
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
ENGFULL, utilizator
un.diletant a scris:

laucretziu a scris:

in speta pusa de tine nu e nici un raport triunghilar, pentru ca tu ai stins obligatia prin plata facuta lui x si apoi ai facut un nou raport cu y... eu ma gandeam la ceva de genu: x ii vinde ceva lui y dar ii spune sa ii faca plata lui z si in felul asta e un raport triunghiular in speta o novatie prin schimbare de creditor- y platind lui z in loc de lui x...!
P.S. eu nu spun asta ca vreau sa fac pe desteptul ci doarvreau sa imi clarific problema asta !

Asta e o stipulatie pentru altul clasica. Nu are legatura cu schimbarea de creditor. Daca aveti un cod civil de la Hamangiu, si cititi art. 1128 (novatia) veti vedea ca se face trimitere, printre altele la 1391 C.civ. si urm....adica cesiunea de creanta. Cititi codul va rog, e foarte logic desi scris intr-un limbaj arhaic.

Pai am ajuns de unde am plecat...asta era si ideea mea, ca nu imi dau seama de un exemplu concret de novatie prin schimbare de creditor, eu avand impresia ca se poate confunda cu stipulatia pentru altul, de aici si exemplul meu...Nu am cod de Hamangiu, asa ca daca tu ma poti lumina cu un exemplu concret ti-as fi profund indatorat! Vreau o speta simpla si la obiect sau ceva asemanator care sa clarifice cum arata in realitate o novatie prin schimbare de creditor si sa vad in felul asta cum e diferita de o stipulatie pentru altul!
Ai dreptate adrin, problema e mai complexa decat pare;)
Acum, pentru examen, voi invatati taticii dreptului civil, respectiv Statescu, Barsan, Deak, asa cum am facut toti cei care am intrat si negresit veti intra si voi pentru ca va merge mintea brici.
Totusi, off the record cum spune "francezul" cesiunea de creanta este de fapt o varietate de vanzare (de-aia legiuitorul a inclus-o in cod la capitolul "despre vanzare"), iar daca va uitati cu atentie, veti observa ca novatia (despre novatiune, art. 1128 C.civ.,) este sectiunea a II-a face din capitolul VIII al codului civil, intitulata despre stingerea obligatii. Bineinteles, urmeaza un sincer si nevinovat "si ce vrei sa spui cu asta?" din partea voastra.
Ei, ce vreau sa spun, e ca de fapt, novatia e o modalitate de stingere a obligatiilor, si ca nu veti gasi in codul civil notiunea de transformare a obligatiilor (apare doar in doctrina PE CARE TREBUIE SA O INVATATI). Si ca sa fac legatura cu primul paragraf, referitor la locatia topografica a "cesiunii de creanta", practic aceasta se afla intr-un fel de parte speciala a codului civil, adica acolo unde sunt explicate principalele tipuri contracte, care se bazeaza pe articolele din partea generala. Altfel spus, cesiunea, adica vanzarea unei creante, este o forma de novatie, pentru ca stinge obligatia initiala cu toate elementele sale, si se naste o noua obligatie, intre acelasi debitor, avand acelasi obiect dar alt creditor.
Asta e insa o discutie pentru la anul, cand sper sa o avem pe holurile inm-ului
Pana atunci...invatati doctrina la civil, de acolo vin grilele...
Ultima modificare: Joi, 5 August 2010
ContSters151675, utilizator
Sa inteleg ca s-a incheiat subiectul?! Chiar nu are nmeni habar de un exemplu de novatie prin schimbare a creditorului ? Vreau sa imi clarific problema asta acum , nu mai am rabdare sa astept sa dezbat asta cu un.diletant pe holurile INM-ului:D!
Multumesc anticipat!
Din punctul meu de vedere, cesiunea de creanta e o forma de novatie prin schimbarea creditorului, pentru motivele aratate anterior...dar daca nu vrei sa te uiti prin cod, atunci nu pot sa te ajut mai mult. Codul arata ca ele nu sunt incompatibile, pentru ca cesiunea este o vanzare, deci o operatiune in care se stinge o obligatie, adica exact ce reprezinta novatie. Daca din doctrina tu intelegi ca sunt fundamental diferite, atunci ma opresc aici, inseamna ca eu gresesc.
Eu pot sa fac diferenta intre cesiune si novatie, dar nu pot sa o fac intre stipulatie si novatie..asta e ceea ce vreau sa clarific si din cod nu ma lamuresc, de asta te rog pe tine daca tu ai reusit sa le diferentiezi sa dai un exemplu sau orice explicatie care sa clarifice cand o novatie prin schimbare de creditor nu e stipulatie pentru altul!
P.S. Nu am nici o nelamurire cu privire la cesiunea de creanta si nu am avut nici un moment intentia de a dezbate despre cesiune! Eu as vrea sa stiu cand e novatie prin schimbare de creditor si cand e stipulatie pentru altul!
P.S.2- Cu toate astea totusi nu inteleg ce vrei sa spui tu ca prin cesiune se stinge obligatia pentru ca si din cod si oriunde te-ai uita, cesiunea nu duce ea singura la stingerea obligatiei, daca x o datorie lui y si y nu poate sa mai astepte pana ii da banii x asa ca isi vinde creanta catre z, obligatia lui x nu se stinge, ea ramane valabila, doar ca acum e catre z, s-a schimbat creditorul!
vezi art 1091, acolo se arata cum se sting obligatiile si cesiunea de creanta nu e printre cazuri!
Ultima modificare: Joi, 5 August 2010
laucretziu, utilizator

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)
Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Manuale recomandate admitere magistratura lyl02 lyl02 Este vorba despre admniterea in magistratura a a candidatilor care au o vechime de 5 ani, nu de admiterea la INM. Va rog sa-mi recomandati manuale, ... (vezi toată discuția)