un.diletant a scris:
mihai s. a scris:
un.diletant a scris:
Totusi, probleme pot aparea in calea de atac, cand recurentul sau apelantul ataca sen tinta primei instante ca nelegala pentru faptul ca a fost pronuntata de o instanta necompenta. Aici solutiile sunt, din pacate, inca impartite, si nici nu cred ca se poate ajunge la un numitor comun, avand in vedere, pe de o parte, interesul solutionarii rapide a litigiilor, iar pe de alta parte necesitatea unei ordini LOGICE de rezolvare a ordinii exceptiilor, ambele la fel de puternice.
Sincer nu prea vad ce probleme ar mai puitea sa apara (cel putin teoretic) dar poate ne lamuresti
Daca ma intrebi ca sa ma provoci, cred ca ti-ai ales persoana gresit, pentru ca nu imi place genul de contradictie "ba da/ba nu".
Daca te intereseaza la modul serios problema care poate sa apara in instanta de apel/recurs, atunci poate te apleci asupra problemei de fata: daca o sentinta pronuntata intr-o cauza judecata in fond de judecatorie, ar fi trebuit sa fie solutionata de catre tribunal, atunci ce va face instanta de control judiciar?Fara-ndoiala va constata ca prima instanta a pronuntat o sentinta nelegala.Imagineaza-ti acum ca sentinta respectiva solutioneaza cauza prin admiterea unei exceptii de netimbrare (invocata din oficiu sau ridicata de parat). Se schimba cu ceva datele problemei?Conteaza daca sentinta rezolva cauza prin admiterea unei exceptii de netimbrare sau daca o rezolva pe fond?Tot sentinta se numeste, si tot nelegala este datorita necompetentei primei instante. Lamurit mihai.s?
Scuza-ma de ton dar crede-ma ca nu am vrut sa te provoc dar pur si simplu am vrut lamuriri pentru ca este simplu sa zici "aici sunt problemele" dar fara sa le nominalizezi. In ceea ce priveste exemplul tau e bun dar cand ai zis probleme am crezut ca este ceva neprevazut care nu il gasesti decat prin doctrina sau jurisprudenta dar in situatia prevazuta de tine isi gaseste aplicare art 297 cpc asa ca daca instanta de fond a gresit cf atr de mai sus instanta trimite spre rejudecare sau daca este ea competenta se pronunta si asupra apeluluin si asupre fondului putand pastra in tot sau in parte procedura din prima instanta.
Si daca ai dat un exempu pentru a ne lamuri in preivinta solutionarii exceptiilor sunt dator cu un contraexemlu x il da in judecata pe y. y ridica doua exceptii competenta si netimbrarea. se solutioneza competenta si se trimite la o alta instanta. a doua instanta verifica si timbrarea si ii spune lu x ca cererea trebuie timbrata. Lui x ii cade fata si zice ca accesul la judecata tre sa fie gratuit ca e dreptul lui garantat de constitutie si ca el nu are bani sa plateasca. Judecatorul casca nepasator si admite exceptia da cu ciocan si x pleaca acasa cum era si normal. Asa ca ce am rezolvat ? S-a pierdut timp degeaba cand prima insytanta putea sa il intrebe pe x daca are bani de timbru si o rezolvau mai repede.