laucretziu a scris:
adrin a scris:
laucretziu a scris:
salut si scuze ca ma abat de la subiect, dar poate sa ma ajute si pe mine cineva cu un exemplu concret de novatie subiectiva prin schimbare de creditor si daca aceasta are vreo legatura cu stipulatia pentru altul...!? multumesc anticipat
hm, nici eu nu-mi pot imagina decat o ipoteza a stipulatiei pt altul. Si astfel, are loc si o novatie prin schimbare de debitor in raportul obligational anterior...
cred ca ai vrut sa spui novatieprin schimbare de creditor caci debitorul ramane acelasi la stipulatia pentru altul...oricum ideea e ca nu reusesc imi dau seama daca poate fi o novatie prin schimbare de creditor fara sa fie si tipulatie pentru altul...
stimati viitori colegi, novatia prin schimbare de creditor e, de fapt, o cesiune de creanta. daca debitorul ramane acelasi si se schimba doar creditorul atunci nu e o veritabila novatie, pentru ca raportul obligational, ramane, in esenta, acelasi. ca sa se modifice raportul juridic, avem nevoie de o schimbare a debitorului.
in ceea ce priveste stipulatia pentru altul, exista o legatura. eu de exemplu, sint creditor, si ii cer debitorului meu sa nu isi execute obligatia fata de mine, ci sa ii plateasca unui tert. nu se schimba "per se" creditorul, dar eu realizez o liberalitate prin intermediul unei stipulatii pentru altul