avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... admitere inm 2010
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

admitere inm 2010

haideti sa ne apucam de treaba
sa incepem cu cartile necesare pentru studiu
poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de pe care au invatat si cartile de grile ( editiile , editurile , autorii )

eu am urmatoarele carti 1 civil partea generala - beleiu ( am inteles ca boroi e indicat dar as vrea sa stiu care e ultima aparitie si la ce editura )
2. reale - filipescu ; liviu pop ( multi il indica pe barsan - la fel as vrea sa stiu ultima aparitie si editura )
3. obligatii - barsan
4. contracte - deak
5. contracte - deak
6. penal general - mitrache
7. penal special - toader
8. procedura civila - eu am Ciobanu &Boroi , curs selectiv pt licenta ( as dori si mihaela tabarca dar vreau detalii , an de aparitie , editura si titlu pt ca am vazut ca are mai multe carti scoase )
9 . procedura penala - neagu si MARELE COD

credeti ca putem avea surpriza ca anul viitor sa se mearga pe noile coduri ?
SPOR LA TREABA !
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
ENGFULL, utilizator
mihai s. a scris:

un.diletant a scris:

Totusi, probleme pot aparea in calea de atac, cand recurentul sau apelantul ataca sen tinta primei instante ca nelegala pentru faptul ca a fost pronuntata de o instanta necompenta. Aici solutiile sunt, din pacate, inca impartite, si nici nu cred ca se poate ajunge la un numitor comun, avand in vedere, pe de o parte, interesul solutionarii rapide a litigiilor, iar pe de alta parte necesitatea unei ordini LOGICE de rezolvare a ordinii exceptiilor, ambele la fel de puternice.

Sincer nu prea vad ce probleme ar mai puitea sa apara (cel putin teoretic) dar poate ne lamuresti

Daca ma intrebi ca sa ma provoci, cred ca ti-ai ales persoana gresit, pentru ca nu imi place genul de contradictie "ba da/ba nu".
Daca te intereseaza la modul serios problema care poate sa apara in instanta de apel/recurs, atunci poate te apleci asupra problemei de fata: daca o sentinta pronuntata intr-o cauza judecata in fond de judecatorie, ar fi trebuit sa fie solutionata de catre tribunal, atunci ce va face instanta de control judiciar?Fara-ndoiala va constata ca prima instanta a pronuntat o sentinta nelegala.Imagineaza-ti acum ca sentinta respectiva solutioneaza cauza prin admiterea unei exceptii de netimbrare (invocata din oficiu sau ridicata de parat). Se schimba cu ceva datele problemei?Conteaza daca sentinta rezolva cauza prin admiterea unei exceptii de netimbrare sau daca o rezolva pe fond?Tot sentinta se numeste, si tot nelegala este datorita necompetentei primei instante. Lamurit mihai.s?
~ Conținut șters la cerere ~
Cel putin, eu unul am inteles...dar cum sentintele pronuntate in baza admiterii unei exceptii de procedura nu au putere de lucru judecat, reclamantul isi va putea reitera pretentiile prin intermediul unei noi cereri de chemare in judecata...daca prima instanta se pronunta mai intai asupra exceptiei de necompetenta, declinandu-si competenta, singura diferenta ar fi fost cu privire la celeritatea actului de justitie, dosarul ajungand mai repede la instanta competenta...in rest, drepturile procesuale ale reclamantului nu sunt cu nimic afectate.
vax a scris:

Acum depinde de punctul de vedere impartasit de instanta de control judiciar. Pentru ca daca vede lucrurile ca instanta de fond, tot anularea ca netimbrata va fi solutia, inainte de a se pronunta asupra competentei.

In plus, daca cererea nu este timbrata, si e anulata ca atare, calea de atac va fi exercitata de reclamant. Ar fi ciudat sa invoce necompetenta instantei sesizate de el. Da, teoretic este posibil, daca e vorba de o necompetenta absoluta, dar practic e o cale absurda, in conditiile in care poate introduce oricum o cerere direct la instanta competenta.

In fine, si solutia pronuntata de instanta de control judiciar e cam greu sa fie casarea hotararii precedente si trimiterea la instanta competenta, care sa constate pur si simplu ca cererea nu e timbrata.

Ei, tocmai aici intervin o serie de probleme: reclamantul ar putea sa mai introduca o cerere la instanta compententa daca mai este in termen. Dar daca intre timp s-a prescris dreptul material la actiune, ulterior pronuntarii sentintei primei instante?Ti se mai pare o cale absurda in aceasta situatie?Parca nu prea...
Solutia ar fi casare cu trimitere (pentru ca nu s-a intrat pe fond), si ca sa nu se intre intr-un cerc vicios, adica judecatoria sa se pronunte din nou prin sentinta, reclamantul sa o atace din nou cu recurs, instanta de recurs sa constate din nou nelegalitatea primei sentinte si sa o trimita din nou la prima instanta, judecatoria ar trebuie sa solutioneze sau sa ridice din oficiu si sa solutioneze exceptia necompetentei materiale si sa decline competenta in favoarea instantei superioare, unica in masura sa solutioneze o eventuala exceptie de netimbrare.

edit: altfel spus, era mai sanatos ca instanta de fond sa nu se incapataneze in niste opinii doctrinare, si sa solutioneze cu prioritatea exceptia necompetentei, ca pana la urma tot acolo a ajuns. Ceea ce nu rezolva doctrina, rezolva practica, asta e o lectie pe care o s-o invatati negresit in anul I la inm
Ultima modificare: Miercuri, 4 August 2010
ContSters151675, utilizator
salut si scuze ca ma abat de la subiect, dar poate sa ma ajute si pe mine cineva cu un exemplu concret de novatie subiectiva prin schimbare de creditor si daca aceasta are vreo legatura cu stipulatia pentru altul...!? multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)
Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Manuale recomandate admitere magistratura lyl02 lyl02 Este vorba despre admniterea in magistratura a a candidatilor care au o vechime de 5 ani, nu de admiterea la INM. Va rog sa-mi recomandati manuale, ... (vezi toată discuția)