laucretziu a scris:
Eu pot sa fac diferenta intre cesiune si novatie, dar nu pot sa o fac intre stipulatie si novatie..asta e ceea ce vreau sa clarific si din cod nu ma lamuresc, de asta te rog pe tine daca tu ai reusit sa le diferentiezi sa dai un exemplu sau orice explicatie care sa clarifice cand o novatie prin schimbare de creditor nu e stipulatie pentru altul!
P.S. Nu am nici o nelamurire cu privire la cesiunea de creanta si nu am avut nici un moment intentia de a dezbate despre cesiune! Eu as vrea sa stiu cand e novatie prin schimbare de creditor si cand e stipulatie pentru altul!
P.S.2- Cu toate astea totusi nu inteleg ce vrei sa spui tu ca prin cesiune se stinge obligatia pentru ca si din cod si oriunde te-ai uita, cesiunea nu duce ea singura la stingerea obligatiei, daca x o datorie lui y si y nu poate sa mai astepte pana ii da banii x asa ca isi vinde creanta catre z, obligatia lui x nu se stinge, ea ramane valabila, doar ca acum e catre z, s-a schimbat creditorul!
vezi art 1091, acolo se arata cum se sting obligatiile si cesiunea de creanta nu e printre cazuri!
in exemplul tau, obligatia lui x fata de y, cu ocazia cesiunii, se stinge. daca nu ar fi asa, ar insemna ca y poate oricand sa il execute pe x pentru aceeasi creanta pe care o are z impotriva lui x. codul n-a mai stat sa explice la cesiune, care, inca o data e o varietate de vanzare, ca raportul obligational intre x si y nu mai subzista. dar, gandeste-te, cum ar putea acesta sa mai existe, in acelasi timp cu raportul juridic obligational intre x si z?daca un raport are 2 parti, si una dintre parti se schimba, vechiul raport nu poate subzista. inceteaza si apoi se naste unul nou, chiar daca operatiunea poate parea concomitenta. simplul fapt ca obiectul creantei este acelasi, de exemplu achitarea unui sume de bani, nu inseamna ca e acelasi raport juridic. daca tu imi gasesti undeva in cod, si nu doctrina, ceva referitor la transformarea sau modificarea obligatiilor, iti dau dreptate. sau, poate mi se pare doar mie ca daca se schimba una dintre parti, raportul juridic e unul nou...
in fine, nu te irita din aceasta cauza, pentru examen invata cartile si intra. asta conteaza, nu dispute doctrinare inerte pe net. stipulatia pentru altul e diferita de schimbarea de creditor pentru ca tertul beneficiar poate nici macar sa nu stie ca a devenit titularul unei creante. pe cand in cazul novatiei, creditorul isi manifesta in mod activ vointa de a deveni titularul unei creante, nu este un tert pasiv.