avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... admitere inm 2010
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

admitere inm 2010

haideti sa ne apucam de treaba
sa incepem cu cartile necesare pentru studiu
poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de pe care au invatat si cartile de grile ( editiile , editurile , autorii )

eu am urmatoarele carti 1 civil partea generala - beleiu ( am inteles ca boroi e indicat dar as vrea sa stiu care e ultima aparitie si la ce editura )
2. reale - filipescu ; liviu pop ( multi il indica pe barsan - la fel as vrea sa stiu ultima aparitie si editura )
3. obligatii - barsan
4. contracte - deak
5. contracte - deak
6. penal general - mitrache
7. penal special - toader
8. procedura civila - eu am Ciobanu &Boroi , curs selectiv pt licenta ( as dori si mihaela tabarca dar vreau detalii , an de aparitie , editura si titlu pt ca am vazut ca are mai multe carti scoase )
9 . procedura penala - neagu si MARELE COD

credeti ca putem avea surpriza ca anul viitor sa se mearga pe noile coduri ?
SPOR LA TREABA !
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
ENGFULL, utilizator
adrin a scris:

Inca o data, novatia are loc intre creditorul si debitorul initiali. Debitorul isi ia angajamentul fata de creditor (ceea ce nu e cazul la cesiune), sa plateasca unei terte persoane - prin efectul conventiei, noul creditor. Astfel se produce si o plata, fata de primul creditor, pt ca tocmai el accepta angajamentul debitorului sau. De ce o accepta ca pe o plata? Pai nu ne putem imagina decat ca la randul lui este obligat printr-un raport anterior, celui caruia au stabilit sa se plateasca. Dar acesta din urma nu devine creditor prin efectul unei cesiuni, ci tocmai prin efectul noii obligatii asumate de debitor si consimtite de creditor. La cesiune, debitorul este cedat fara voia sa. In concluzie, e o stipulatie pt altul, noul creditor avand actiune si impotriva celui vechi(debitorul sau anterior,stipulantul), dar si impotriva noului debitor(promitentul). Nu poate cere rezolutionea nevoatiei, pt ca nu este parte la ea. Raporturile sale sunt pe de-o parte cu vechiul sau debitor(stipulantul) si pe de alta cu noul sau debitor(promitentul). Novatia este tocmai raportul dintre stipulant si promitent, noul creditor nu este parte la novatie.
Ei, codul civil nu vorbeste despre relatiile dintre noul si vechiul creditor, dar nu ne putem imagina, ca cel vechi, accepta novatia, adica angajamentul platii fata de altul, fara sa aiba un interes. Interesul, cum am mai spus, este sa stinga astfel obligatia lui anterioara.
@laucretziu, sper ca ai ''reinteles'' legatura cu stipulatia:)

eu nu legatura dintre novatie si stipulatie vreau sa mi-o clarific ci diferenta dintre cele doua...stiu ca se aseamana mult dar pentru mine se aseamana prea mult si as vrea sa stiu cum le diferentiez pe una de cealalta...
un.diletant a scris:

Ma simt dator sa intervin din nou (pana plec in concediu, imi ocup creierul cu forumul asta care chiar e stimulant). Realitatea juridica nu e chiar atat de simpla pe cat pare. E adevarat, ca x trebuie sa achite taxe indiferent de momentul cand i se cere. Dar daca x e o persoana juridica, si sa spunem ca deocamdata nu are bani pentru taxa de timbru pentru ca nu a incasat de la debitorii sai, sau imagineaza-ti tu orice alt motiv. Sa presupunem totodata ca x se afla in ultimele zile ale unui termen de prescriptie cu privire la o creanta (se intampla frecvent in afaceri). Ce face x in aceasta situatie?Trage de timp. Adica, in mod voluntar introduce actiunea la o instanta necompetenta, cunoscand ca aceasta trebuie sa decline prin admiterea unei exceptii de necompetenta, inainte de a stabili o taxa de timbru. Din momentul declinarii, al scoaterii de pe rolul primei instante si inregistrarii pe rolul instantei competente sa stabileasca taxa de timbru, trec cateva luni bune...intre timp situatia financiara a firmei x se poate imbunatati, si in acest fel nu pierde nici termenul de prescriptie, si nici nu i se anuleaza actiunea ca netimbrata. Ti se pare absurda ipoteza?Situatia economica arata ca nu.Fara-ndoiala, e un abuz de drept, dar trebuie dovedit...

Nu mi se pare absurda ci mi se pare normal ca x sa faca tot ce0i sta in putinta pentru a-si proteja un drept al sau. Exact la astfel de probleme m-am referit in primul post pentru ca celelalte, atat timp cat sunt prevazute situatiile in cod sau alte legi nu mi se mai par de nerezolvat.

adrian_t87 a scris:

sper sa nu gresesc dar eu am inteles cam o singura diferenta importanta pe care incerc sa o exemplific:
eu sunt dator lui x cu 500 de ron si ii las telefonul pana cand platesc , daca convin cu x sa facem o stipulatie pt altul , el imi zice plateai lui y si dupa vi la mine si iti dau telefonul
daca in schimb facem o novatie , el imi spune ca intre noi nu mai e nici o datorie dar in schimb am o datorie noua fata de y de tot 500 de ron , in cazul acesta vechea obligatie sa stins cu toate garantiile asa ca am dreptul sa imi cer telefonul pe loc si fara sa platesc pe y , pentru ca x nu mai are nici un drept asupra lui
iar in cazul cesiunii de creanta cu schimbare de creditor x imi spune ca lui numai sunt dator dar ii sunt dator lui y tot cu 500 de ron dar tot y imi are si telefonul mobil deoarece in cazul cesiunii se transmite obligatia cu tot cu garanti deci imi recuperez telefonul dupa ce ii platesc lui y
eu asa am inteles

Cam asta am inteles si eu insa dca am timp o sa caut mai multe si in noul cod precum si in fiscal (cred ca daca am afla cum se inregistraeza in contabilitatea fiecaruia ar fii totul ceva mai clar)
In ceea ce priveste noile coduri va recomand sa le mai cititi atci cand aveti probleme cu unele institutii pentru ca acum au incercat sa fie ceva mai concisi si au inglobat si solutiile doctineiu sau practicii.
Diferenele dintre novatie si cesiune nu sunt chiar de neglijat, ele concretizandu-se in ceea ce priveste prescriptia si garantiile care insoteau creanta initiala...cum la novatie vechea obligatie se stinge, se sting si garantiile care o insoteau, daca nu partile nu inteleg sa le mentina si in noul raport, iar prescriptia isi incepe cursul din momentul novatiei...la cesiune e taman invers, garantiile nu inceteaza in momentul transferului creantei la cesionar, iar prescriptia isi are debutul in momentul incheierii raportului dintre debitorul cedat si cedent...deci e cam impropriu spus ceea ce a afirmat cineva mai sus ca singura diferenta ar fi ca cesiuna trebuie notificata debitorului cedat...notificarea nici macar nu are vreo influenta asupra valabilitatii cesiunii, ci doar pe taramul opozabilitatii cdesiunii fata de terti.
Procedura penala:

art. 136 alin. (6): Masura arestarii preventive nu poate fi dispusa in cazul infractiunilor pentru care legea prevede alternativ pedeapsa amenzii.

art. 145 alin. (3): in caz de incalcare cu rea-credinta a masurii aplicate sau a obligatiilor, masura obligarii de a nu parasi localitatea va fi inlocuita cu masura arestarii preventive, in conditiile prevazute de lege.

In cazul unei infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii alternativ cu amenda si pentru care a fost dispusa obligatia de a nu parasi localitatea/tara si aceasta obligatie a fost incalcata cu rea-credinta, se inlocuieste automat aceasta cu masura arestarii sau nu, pentru ca art. 136 alin. (3) nu ne da voie?
Ce text se va aplica?

Si daca nu se poate aplica masura arestarii preventive, ce se dispune in acest caz? Cum este "pedepsit" invinuitul/inculpatul pentru nerespectarea obligatiei de a nu parasi localitatea/tara?

Cu alte cuvinte, se pot aplica masuri preventive (altele decat arestarea preventiva) la infractiuni alternative cu amenda?
Ultima modificare: Joi, 5 August 2010
xyzt, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)
Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Manuale recomandate admitere magistratura lyl02 lyl02 Este vorba despre admniterea in magistratura a a candidatilor care au o vechime de 5 ani, nu de admiterea la INM. Va rog sa-mi recomandati manuale, ... (vezi toată discuția)