un.diletant a scris:
Ma simt dator sa intervin din nou (pana plec in concediu, imi ocup creierul cu forumul asta care chiar e stimulant). Realitatea juridica nu e chiar atat de simpla pe cat pare. E adevarat, ca x trebuie sa achite taxe indiferent de momentul cand i se cere. Dar daca x e o persoana juridica, si sa spunem ca deocamdata nu are bani pentru taxa de timbru pentru ca nu a incasat de la debitorii sai, sau imagineaza-ti tu orice alt motiv. Sa presupunem totodata ca x se afla in ultimele zile ale unui termen de prescriptie cu privire la o creanta (se intampla frecvent in afaceri). Ce face x in aceasta situatie?Trage de timp. Adica, in mod voluntar introduce actiunea la o instanta necompetenta, cunoscand ca aceasta trebuie sa decline prin admiterea unei exceptii de necompetenta, inainte de a stabili o taxa de timbru. Din momentul declinarii, al scoaterii de pe rolul primei instante si inregistrarii pe rolul instantei competente sa stabileasca taxa de timbru, trec cateva luni bune...intre timp situatia financiara a firmei x se poate imbunatati, si in acest fel nu pierde nici termenul de prescriptie, si nici nu i se anuleaza actiunea ca netimbrata. Ti se pare absurda ipoteza?Situatia economica arata ca nu.Fara-ndoiala, e un abuz de drept, dar trebuie dovedit...
Nu mi se pare absurda ci mi se pare normal ca x sa faca tot ce0i sta in putinta pentru a-si proteja un drept al sau. Exact la astfel de probleme m-am referit in primul post pentru ca celelalte, atat timp cat sunt prevazute situatiile in cod sau alte legi nu mi se mai par de nerezolvat.
adrian_t87 a scris:
sper sa nu gresesc dar eu am inteles cam o singura diferenta importanta pe care incerc sa o exemplific:
eu sunt dator lui x cu 500 de ron si ii las telefonul pana cand platesc , daca convin cu x sa facem o stipulatie pt altul , el imi zice plateai lui y si dupa vi la mine si iti dau telefonul
daca in schimb facem o novatie , el imi spune ca intre noi nu mai e nici o datorie dar in schimb am o datorie noua fata de y de tot 500 de ron , in cazul acesta vechea obligatie sa stins cu toate garantiile asa ca am dreptul sa imi cer telefonul pe loc si fara sa platesc pe y , pentru ca x nu mai are nici un drept asupra lui
iar in cazul cesiunii de creanta cu schimbare de creditor x imi spune ca lui numai sunt dator dar ii sunt dator lui y tot cu 500 de ron dar tot y imi are si telefonul mobil deoarece in cazul cesiunii se transmite obligatia cu tot cu garanti deci imi recuperez telefonul dupa ce ii platesc lui y
eu asa am inteles
Cam asta am inteles si eu insa dca am timp o sa caut mai multe si in noul cod precum si in fiscal (cred ca daca am afla cum se inregistraeza in contabilitatea fiecaruia ar fii totul ceva mai clar)
In ceea ce priveste noile coduri va recomand sa le mai cititi atci cand aveti probleme cu unele institutii pentru ca acum au incercat sa fie ceva mai concisi si au inglobat si solutiile doctineiu sau practicii.