avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... admitere inm 2010
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

admitere inm 2010

haideti sa ne apucam de treaba
sa incepem cu cartile necesare pentru studiu
poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de pe care au invatat si cartile de grile ( editiile , editurile , autorii )

eu am urmatoarele carti 1 civil partea generala - beleiu ( am inteles ca boroi e indicat dar as vrea sa stiu care e ultima aparitie si la ce editura )
2. reale - filipescu ; liviu pop ( multi il indica pe barsan - la fel as vrea sa stiu ultima aparitie si editura )
3. obligatii - barsan
4. contracte - deak
5. contracte - deak
6. penal general - mitrache
7. penal special - toader
8. procedura civila - eu am Ciobanu &Boroi , curs selectiv pt licenta ( as dori si mihaela tabarca dar vreau detalii , an de aparitie , editura si titlu pt ca am vazut ca are mai multe carti scoase )
9 . procedura penala - neagu si MARELE COD

credeti ca putem avea surpriza ca anul viitor sa se mearga pe noile coduri ?
SPOR LA TREABA !
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
ENGFULL, utilizator
Grila drept penal parte generala din Viorel Voineag:

Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere nu poate fi acordata:

a) in cazul infractiunilor savarsite cu intentie, al caror maxim special este de 18 ani
b) pentru o infractiune savarsita din culpa, care are un maxim special mai mare de 12 ani
c) in cazul infractiunilor de tortura sau de viol

In carte raspunsul corect este a).
Poate sa-mi explice cineva de ce si cum s-a ajuns la cifra aia?
adrin a scris:

rino83 a scris:

Daca e vorba de hotarare de constatare a nulitatii actului, e clar ca ne aflam in fata unei nulitati absolute, nulitate care poate fi invocata oricand si de oricine...proprietatea anulabila e proprietatea transmisa printr-un act afectat de o nulitate relativa si care dureaza pana in momentul in care se presrie actiune in anulare a acelui act...dupa acel moment, proprietatea rezolubila se consolideaza in proprietate de plin drept.

Daca se transmite proprietatea unui bun printr-un act lovit de nulitate absoluta
acesta fiind si predat, sa zicem, nu e nicio diferenta in privinta efctelor fata de nulitatea relativa. Diferentele privesc doar regimul juridic al acestora. Mai mult, actiunea in nulitatea, fie ea si absoluta, nu este una in constatare, ci in realizare. Astfel, repunerea in situatia anterioara urmeaza declararii judiciare a nulitatii
pana atunci efectele actului juridic nu vor fi afectate. Transmitatorul va ramane cu pretul, dobanditorul, cu bunul. Rezultatul este ca, indiferent de tipul nulitatii - absolute sau relative - partile actului juridic nul, vor avea un asa zis dr. de proprietate anulabila, specie a cele rezolubile. In privinta actului nul absolut, dobanditorul va avea un dr afectat de conditia rezolutorie a admiterii ac in anulare, transmitatorul, un dr afectat de conditie suspensiva, aceeasi.
In cazul donatiei, spre exemplu, dobanditorul isi va putea vedea dreptul consolidat si prin executarea actului(confirmare) de catre mostenitorii donatorului decedat, ceea ce echivaleaza cu neindeplinirea unei conditii rezolutorii - un mod in care ia sfarsit, deci, proprietatea anulabila nascuta dintr-un act nul absolut.
De altfel, am observat ca Boroi se fereste sa faca diferenta intre nulitatea absoluta
si cea relativa privitor la proprietatea anulabila. Astept si alte pareri...

Confunzi actiunile, spunand ca actiunea prin care se invoca nulitatea absoluta e o actiune in realizare.
1. actiunea prin care se solicita nulitatea absoluta e o actiune in constatare, justificata prin caracterul imprescriptibil si nepatrimonial al acesteia, instanta marginandu-se doar la a constata existenta nulitatii absolute in cadrul raportului supus judecatii.
2, actiunea in realizare, pe care tu o invoci este cea prin care reclamantul solicita instantei obligarea paratului sa-i respecte dreptul si, in consecinta sa-si indeplineasca obligatia ce-i incumba...in cazul nulitatilor, se solicita repunerea partilor in situatia interioara.

Intr-adevar, prin prisma raportului dintre actiunea in constatare- actiunea in realizare, daca cel care formuleaza actiune are la indemana calea actiunii in realizare, si inainteaza o actiune in constatare, aceasta din urma va fi respinsa ca inadmisibila...Dar daca reclamantul are posesia bunului si solicita instantei constatarea nulitatii absolute in privinta actului incheiat cu paratul neposesor, cat de in realizare mai e actiunea?

Daca nu crezi ceea ce spun, te invit sa (re)vezi Gabriel Boroi-Curs selectiv pt licenta(pg. 122).
Ultima modificare: Duminică, 15 August 2010
rino83, utilizator
xyzt a scris:

a) in cazul infractiunilor savarsite cu intentie, al caror maxim special este de 18 ani
b) pentru o infractiune savarsita din culpa, care are un maxim special mai mare de 12 ani

are vreo legatura oare cu limita maxima a pedepsei cu inchisoarea de 18 ani, peste care nu se poate dispune liberarea provizorie pe cautiune ?
xyzt a scris:

Stii de ce asa? Fiindca cartea de grila e mai veche sau nu a fost actualizata. Inainte de legea 278 din 2006 nu se putea acorda suspendarea nici conditionata nici sub supraveghere in cazul infractiunilor pt care legea prevede o pedeapsa mai mare de 15 ani precum si in cazul anumitor infractiuni. Art. respectiv a fost abrogat si acum nu mai exista aceasta restrictie.
rino83 a scris:

adrin a scris:

rino83 a scris:

Daca e vorba de hotarare de constatare a nulitatii actului, e clar ca ne aflam in fata unei nulitati absolute, nulitate care poate fi invocata oricand si de oricine...proprietatea anulabila e proprietatea transmisa printr-un act afectat de o nulitate relativa si care dureaza pana in momentul in care se presrie actiune in anulare a acelui act...dupa acel moment, proprietatea rezolubila se consolideaza in proprietate de plin drept.

Daca se transmite proprietatea unui bun printr-un act lovit de nulitate absoluta
acesta fiind si predat, sa zicem, nu e nicio diferenta in privinta efctelor fata de nulitatea relativa. Diferentele privesc doar regimul juridic al acestora. Mai mult, actiunea in nulitatea, fie ea si absoluta, nu este una in constatare, ci in realizare. Astfel, repunerea in situatia anterioara urmeaza declararii judiciare a nulitatii
pana atunci efectele actului juridic nu vor fi afectate. Transmitatorul va ramane cu pretul, dobanditorul, cu bunul. Rezultatul este ca, indiferent de tipul nulitatii - absolute sau relative - partile actului juridic nul, vor avea un asa zis dr. de proprietate anulabila, specie a cele rezolubile. In privinta actului nul absolut, dobanditorul va avea un dr afectat de conditia rezolutorie a admiterii ac in anulare, transmitatorul, un dr afectat de conditie suspensiva, aceeasi.
In cazul donatiei, spre exemplu, dobanditorul isi va putea vedea dreptul consolidat si prin executarea actului(confirmare) de catre mostenitorii donatorului decedat, ceea ce echivaleaza cu neindeplinirea unei conditii rezolutorii - un mod in care ia sfarsit, deci, proprietatea anulabila nascuta dintr-un act nul absolut.
De altfel, am observat ca Boroi se fereste sa faca diferenta intre nulitatea absoluta
si cea relativa privitor la proprietatea anulabila. Astept si alte pareri...

Confunzi actiunile, spunand ca actiunea prin care se invoca nulitatea absoluta e o actiune in realizare.
1. actiunea prin care se solicita nulitatea absoluta e o actiune in constatare, justificata prin caracterul imprescriptibil si nepatrimonial al acesteia, instanta marginandu-se doar la a constata existenta nulitatii absolute in cadrul raportului supus judecatii.
2, actiunea in realizare, pe care tu o invoci este cea prin care reclamantul solicita instantei obligarea paratului sa-i respecte dreptul si, in consecinta sa-si indeplineasca obligatia ce-i incumba...in cazul nulitatilor, se solicita repunerea partilor in situatia interioara.

Intr-adevar, prin prisma raportului dintre actiunea in constatare- actiunea in realizare, daca cel care formuleaza actiune are la indemana calea actiunii in realizare, si inainteaza o actiune in constatare, aceasta din urma va fi respinsa ca inadmisibila...Dar daca reclamantul are posesia bunului si solicita instantei constatarea nulitatii absolute in privinta actului incheiat cu paratul neposesor, cat de in realizare mai e actiunea?

Daca nu crezi ceea ce spun, te invit sa (re)vezi Gabriel Boroi-Curs selectiv pt licenta(pg. 122).

rino, daca zice acolo Boroi ca actiunea in nulitate absoluta este o actiune in constatare si nu in realizare, e in regula.... :) Dar pe fondul problemei as vrea sa ma lamuresti, adica legat de proprietatea ANULABILA nascuta dintr-un act nul absolut...si am incercat sa-mi creionez mai sus parerea...
Ultima modificare: Duminică, 15 August 2010
adrin, utilizator

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)
Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti pentru admitere in inm alisun alisun Buna. As dori sa dau examenul din august pentru INM...2011 :sorry:. Imi puteti recomanda niste carti dupa care sa invat? si niste carti pentru grile? Am una ... (vezi toată discuția)