avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... admitere inm 2010
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

admitere inm 2010

haideti sa ne apucam de treaba
sa incepem cu cartile necesare pentru studiu
poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de pe care au invatat si cartile de grile ( editiile , editurile , autorii )

eu am urmatoarele carti 1 civil partea generala - beleiu ( am inteles ca boroi e indicat dar as vrea sa stiu care e ultima aparitie si la ce editura )
2. reale - filipescu ; liviu pop ( multi il indica pe barsan - la fel as vrea sa stiu ultima aparitie si editura )
3. obligatii - barsan
4. contracte - deak
5. contracte - deak
6. penal general - mitrache
7. penal special - toader
8. procedura civila - eu am Ciobanu &Boroi , curs selectiv pt licenta ( as dori si mihaela tabarca dar vreau detalii , an de aparitie , editura si titlu pt ca am vazut ca are mai multe carti scoase )
9 . procedura penala - neagu si MARELE COD

credeti ca putem avea surpriza ca anul viitor sa se mearga pe noile coduri ?
SPOR LA TREABA !
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
ENGFULL, utilizator
poate mentine internarea in centru sau in cazul expus de tine aplica pedeapsa amenzii cu limitele reduse la 1/2...aplicarea amenzii nu este conditionata de realizarea veniturilor proprii
adrin a scris:

Daca in timpul internarii sau a liberarii minorului inainte de a deveni major, acesta savarseste o infractiune pt care se apreciaza ca e necesara o pedeapsa, dar nu cu inchisoarea, ci cu amenda, ce decide instanta???

Din interpretarea dispozitiilor art. 108 alin. (2) Cod Penal se intelege ca atunci cand este cazul sa se aplice pedeapsa inchisorii, revocarea internarii este obligatorie.

Per a contrario, daca nu este cazul sa se aplice pedeapsa inchisorii, adica se poate aplica pedeapsa amenzii, ori se mentine masura internarii ori, daca se apreciaza ca aceasta nu este suficienta, se aplica pedeapsa amenzii.

Cel putin eu asa am inteles.
Ultima modificare: Luni, 16 August 2010
xyzt, utilizator
codul zice ca in cazul in care nu e necesara o pedeapsa, se mentine internarea. Dar cand e necesara o pedeapsa, si anume a amenzii, interpretarea se vrea in sensul revocarii internarii...Apoi, mi s-ar parea nefiresc sa se mentina internarea si totodata sa se aplice si o pedeapsa, cumulandu-se astfel doua tipuri de sanctiuni pe care legea le prevede alternativ...Dar fata de dispozitia ca instanta va revoca numai cand se apreciaza necesitatea pedepsei inchisorii, revocarea pt amenda nu isi are acoperirea legala. Rezultatul este ca sunt confuz si daca a citit cineva, pe undeva, ceva lamuritor, ii multumim daca impartaseste...
adrin a scris:

codul zice ca in cazul in care nu e necesara o pedeapsa, se mentine internarea. Dar cand e necesara o pedeapsa, si anume a amenzii, interpretarea se vrea in sensul revocarii internarii...Apoi, mi s-ar parea nefiresc sa se mentina internarea si totodata sa se aplice si o pedeapsa, cumulandu-se astfel doua tipuri de sanctiuni pe care legea le prevede alternativ...Dar fata de dispozitia ca instanta va revoca numai cand se apreciaza necesitatea pedepsei inchisorii, revocarea pt amenda nu isi are acoperirea legala. Rezultatul este ca sunt confuz si daca a citit cineva, pe undeva, ceva lamuritor, ii multumim daca impartaseste...

nu am avut aceasta dilema :) C.Mitrache nu face diferenta:

"Daca minorul,in timpul executarii internarii in centru de reed. ori in timpul liberarii din centru inainte de a deveni major,savarseste o noua infractiune si se apreciaza ca nu este necesara aplicarea unei pedepse se revoca liberarea si se mentine internarea in centru de reeducare.Daca se apreciaza de catre instanta de judecata ca este necesara aplicarea unei pedepse pentru infractiunea savarsita din nou se revoca masura educativa a internarii si se aplica o pedeapsa." -pag.371

-se poate ajunge la aplicarea amenzii in urma individualizarii pedepsei ca urmare a revocarii....se pot retine circ. atenuate de ex. ,a nu putea aplica amenda inseamna a inlatura posibilitatea individualizarii pedepsei pentru instanta
Grila din Voineag, eronata in opinia mea :

Constituie exceptii peremptorii:
a) prescriptia, puterea lucrului judecat
b) exceptia lipsei capacitatii procesuale
c) exceptia lipsei de citare

Raspunsul era : a,b

Dar la b), daca ma uit in CPV, eu vad o exceptie dilatorie (in prima instanta), care poate deveni o exceptie peremptorie (daca nu se complinesc lipsurile).

Art. 161
Cand instanta constata lipsa capacitatii de exercitiu al drepturilor procedurale a partii sau cand reprezentantul partii nu face dovada calitatii sale, se poate da un termen pentru implinirea acestor lipsuri. Daca lipsurile nu se implinesc, instanta va anula cererea.

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)
Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti pentru admitere in inm alisun alisun Buna. As dori sa dau examenul din august pentru INM...2011 :sorry:. Imi puteti recomanda niste carti dupa care sa invat? si niste carti pentru grile? Am una ... (vezi toată discuția)