haideti sa ne apucam de treaba
sa incepem cu cartile necesare pentru studiu
poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de pe care au invatat si cartile de grile ( editiile , editurile , autorii )
eu am urmatoarele carti 1 civil partea generala - beleiu ( am inteles ca boroi e indicat dar as vrea sa stiu care e ultima aparitie si la ce editura )
2. reale - filipescu ; liviu pop ( multi il indica pe barsan - la fel as vrea sa stiu ultima aparitie si editura )
3. obligatii - barsan
4. contracte - deak
5. contracte - deak
6. penal general - mitrache
7. penal special - toader
8. procedura civila - eu am Ciobanu &Boroi , curs selectiv pt licenta ( as dori si mihaela tabarca dar vreau detalii , an de aparitie , editura si titlu pt ca am vazut ca are mai multe carti scoase )
9 . procedura penala - neagu si MARELE COD
credeti ca putem avea surpriza ca anul viitor sa se mearga pe noile coduri ?
SPOR LA TREABA !
Te rog, uita-te cu atentie la enuntul subiectului...ai sa vezi ca acolo e vorba despre proprietate anulabila...proprietatea rezolubila e "cu totul alta gasca in cu totul alta traista", desi ceva asemanari juridice exista intre cele doua modalitati ale proprietatii...proprietatea rezolubila nascuta dintr-un act nul absolut are regimul unei proprietati afectate de o conditie suspensiva(in cazul transmitatorului), respectiv o conditie rezolutorie(in cazul dobanditorului)...dar, chiar in cazul neandeplinirii conditiei( cand s-ar consolida proprietatea in patrimoniul dobanditorului) exista posibilitatea transmitatorului sa invoce oricand nulitatea absoluta a actului translativ si in consecinta sa reintre in proprietatea bunului cu pricina...in cazul donatiilor nule absolut pentru lipsa de forma, intr-adevar exista, cu titlu de exceptie, posibilitatea confirmarii acesteia de mostenitorii defunctului donator...explicatia consta in faptul ca la decesul donatorului, obligatia civila perfecta se metamorfozeaza intr-o obligatie civila imperfecta, care nu se mai bucura de protectie judiciara, facultatea de confirmare sau nu a donatiei revenind mostenitorilor.
rino, am reeditat, anulabila evident, despre ea vbeam:))
Sa formulez inca o data, clar si concis: Proprietatea anulabila se poate naste dintr-un act nul absolut, ori numai dintr-unul nul relativ???
Doar dintr-un act afectat de nulitate relativa...doar in cazul acesta exista sansa si pentru dobanditor de a-si consolida dreptul de proprietate prin trecerea termenului de prescriptie ...daca ar fi nul absolut, atunci ar fi dainuit tot timpul incertitudinea cu privire la proprietatea bunului, fiindca transmitatorul ar fi avut dreptul sa invoce oricand nulitatea absoluta...cazul cu donatia nula absolut, dupa cum ti-am mai spus e o exceptie (care confirma regula :D)
poate ca e exceptionala, dar intr-o grila in care enuntul suna: Proprietatea anulabila se naste:a) dintr-un act nul relativ b) si dintr-un act nul absolut
trebuie sa raspundem numai cu a) pt ca b) e exceptia care confirma raspunsul corect a)?
Repet in carticica aceea firava scoasa de Boroi si Pivniceru de drepturi reale, 2010, nu se face distinctie, si ma gandesc ca daca ar fi de esenta notiunii, ar fi trebuit. V. Stoica de ex. precizeaza, nulitatea relativa, dar stiu ca lui ii place sa faca nota discordanta.
merci pt raspuns rino....