avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acord pentru gradinita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acord pentru gradinita

Buna ziua,
Am un copil de 3 ani si jumatate. Biologicul nu l-a mai vazut din august 2016, nu a platit pensia niciodata, nu s-a interesat niciodata de copil. Nu am nr lui de telefon si nici nu stiu unde locuieste. Vreau sa inscriu copilul la o gradinita particulara la o strada distanta de casa. Trebuie sa-l instiintez sau sa-i cer acordul inainte de inscriere? Legal as vrea sa stiu daca sunt obligata din moment ce avem custodie comuna. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 22:26, 15 Aprilie 2017

De fapt, scrie.
Art. 516
Subiectele obligaţiei de întreţinere
(1) Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, între fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege.
(2) Dispoziţiile alin. (1) privind obligaţia de întreţinere între rudele în linie dreaptă, precum şi între fraţi şi surori sunt aplicabile şi în cazul adopţiei.
(3) Obligaţia de întreţinere există între foştii soţi, în condiţiile prevăzute de lege.

Art. 519
Ordinea de plată a întreţinerii
Întreţinerea se datorează în ordinea următoare:

b) descendentul este obligat la întreţinere înaintea ascendentului, iar dacă sunt mai mulţi descendenţi sau mai mulţi ascendenţi, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;

Problema e ca parintele e in primul rand obligat, ori daca el e apt de munca, nu va plati bunica in locul lui.

Daca exista o plangere penala si o rezolutie in acest sen.. ca nu obtine venituri saracul, ati putea incerca si varianta asta, insa sansele sunt mici..
In realitate nu rezolvati mai nimic cu aceasta actiune.

Atunci, conform acelui articol, ar trebui sa plateasca intai sora lui si apoi bunica. Din cate inteleg eu...

Sora-avocat care are de unde sa plateasca cei 3500 euro restanti pana acum. Si cu aceasta ocazie poate ii trece ideea razbunarii.
Nu! Surioara trebuie să-şi întreţină frăţiorul, dar nu copilul frăţiorului.Pe line dreaptă, sunt bunicii :(
Bunicii salariați(nu pensionarii cu 700-900 lei) ar putea fi obligați temporar la întreținerea nepoților, câtă vreme părintele este student la zi, sau militar în termen, după care obligația încetează din oficiu. - Militari în termen nu mai sunt în prezent.
Nu poate fi obligat bunicul/bunica pe motiv ca fica/fiul muncește la negru și astfel se sustrage.
`
A fost un topic cu subiectul direct pe obligarea bunicilor pe motiv că fiul lor apt de muncă nu lucrează.
Topicul aici: www.avocatnet.ro/content/for...
`
BUNICII - dat atenție mare, TOȚI BUNICI sunt obligați deci și bunicii din partea mamei, nu doar bunicii din partea tatălui, spune articolul de lege, dar numai în situația când părinții copilului sau unul din ei, este incapabil să câștige mijloacele de întreținere.
Faptul că mama/tatăl copilului nu lucrează sau lucrează la negru, nu justifică că se află în incapacitate de a-și întreține copilul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Aprilie 2017
Dapix, utilizator
Bunicii din partea mamei nu au cum sa fie obligati pt ca fii-sa presteaza intretinere.

Nu poate fi obligat bunicul/bunica pe motiv ca fica/fiul muncește la negru și astfel se sustrage.

Da, nu pot fi obligati bunicii, obligat in primul rand e fiul, adica tatal copilului, acesta e ala de se sustrage, desi e apt de munca. Ori daca nu are bunuri care pot fi executate silit, o plangere penala nu duce nicaieri pt ca nu are venituri si se ridica din umeri ca nu ar fi rea credinta desi e omul apt de munca.. cine plateste ?
Nu vedeti o problema ca nu raspunde penal desi e apt de munca ? Adica cum nu e rea credinta ?

Alte discuții în legătură

Stabilire contributie intretinere minor, ambii parinti ContSters257745 ContSters257745 Pun in discutia forumistilor urmatoarea cauza: Obligatia de intretinere trebuie cuantumizata la fel ptr ambii parinti, INDIFERENT DE CEL CARE PRIMESTE ... (vezi toată discuția)
Cum e legal - procedura respectare program de relatii personale Martonze Martonze Bună ziua, Vă rog să-mi spuneţi, cum este legal să procedez, ca să nu fiu acuzată de nerespectarea programului de relaţii stabilită prin sentinţă ... (vezi toată discuția)
Obligativitate program vizita pentru tata elisza elisza Buna ziua , situatia este urmatoarea : in hotararea judecatoreasca s-a stabilit custodia comuna si programul de vizita al tatalui doua weekend-uri pe luna . ... (vezi toată discuția)