Buna ziua,
Am un copil de 3 ani si jumatate. Biologicul nu l-a mai vazut din august 2016, nu a platit pensia niciodata, nu s-a interesat niciodata de copil. Nu am nr lui de telefon si nici nu stiu unde locuieste. Vreau sa inscriu copilul la o gradinita particulara la o strada distanta de casa. Trebuie sa-l instiintez sau sa-i cer acordul inainte de inscriere? Legal as vrea sa stiu daca sunt obligata din moment ce avem custodie comuna. Multumesc!
Inteleg din postarile dumneavoastra doamna PS cum ca si rezidentul daca ramane fara job ar trebui decazut din drepturi. Ca nu are ce sa asigure propriilor copii, asa-i?
Dar, imi pun eu problema, ce facem cu rezidentii care nu numai ca nu participa financiar la cresterea minorilor insa mai si supravietuiesc din pensia alimentara a acestora? Opa?????
Sunt de acord cu dumneavoastra, ca un parinte care voit isi ascunde veniturile si ani de zile nu participa cu nimic la cresterea propriului copil nu ar trebui sa aiba un cuvant de spus in ceea ce priveste minorul sau minorii. Cred insa ca atunci cand are o perioada proasta, o luna, doua, trei, sase, nu ar trebui amendat el si copilul pentru asta, atata timp cat face eforturi sa-si revina.
In plus, daca nu participa activ la cresterea copilului ar putea participa in natura, cu spalatul hainelor, luatul de la scoala, etc.....
Nu ar fi minunat pentru minor sa se intample asta?
Pornind de la clasicul si absurdul "program de vizitare", cum poate vorbi cineva de egalitate intre rezident si nerezident? Adica unul sta permanent cu copilul si celalalt are cateva ore in weekend, de zici ca vorbim de animalele la zoo.
@When, aici nu e vorba că userul Maria ar trăi din pensia alimentară a tatălui, din contra, fiindcă tăticul are doar dreptul să aibă relaţii cu fetiţa şi obligaţia de a plăti pensie de intreţinere în favoarea acesteia, alături de obligaţia - corespondentă cu dreptul tatălui - de a oferi minorei 2 părinţi, obligaţii de care nu se achită. În acest context, Maria nu poate fi obligată să-i ceară părerea tatălui la ce grădiniţă să o înscrie pe fetiţă. Întrebare: O duce/aduce tata pe fetiţă la/de la grădiniţă? Plăteşte parte din costurile lunare ale grădiniţei? O îngrijeşte tata în timp ce mama este la serviciu, ca să aibă din ce o intreţine, fiindcă, nu-i aşa, tânărul şi în putere tata nu are putinţa, de aceea NU are venituri?
Apropo, în vestul ţării , în fabrici sunt duşi muncitori din Ungaria şi din Serbia; au fost angajaţi şi lucrători din sudul ţării, li s-a asigurat cazare, masă caldă, transport şi salariu - după una-două luni dispar, nu se pot acomoda cu lucrul.
Discutii sunt multe. Legislatia este insa clara. Daca aveti cum cereti acordul tatalui si mai apoi folositi-va de ce probe considerati in vederea obtinerii exercitarii autoritatii doar de catre dvs.
Strict legal, daca una dintre parti are o obligatie legala, in acest domeniu, ea nu e conditionata de indeplinirera obligatiilor legale ale celeilalte parti. Ambii parinti au obligatii legale fata de copiii lor, independent unul de celalalt.
Astfel, are sau nu venituri unul, celalalt tot trebuie sa il intretina, sa il duca la program etc. Daca exista probleme de asigurare a intretinerii copilului in perioada legaturilor personale, oricare parinte se poate adresa instantei. Atata timp cat exista o hotarare valabila, nimeni nu are dreptul sa o nesocoteasca pe motiv ca "el a inceput primul".
In privinta informarii, poarintii exercitand autoritatea comuna pot lua decizii privind educatia, sanatatea etc. minorului impreuna.
Cam cum poate lua unul dintre parinti o decizie daca nu cunoaste ca o decizie urmeaza a fi luata?
Concret, nu exista obligatia de a-l informa pe celalalt parinte decat de lucrurile pe crae nu le poate afla din alta parte.
Totusi, in virtutea dreptului de a decide pentru copilul lui, celalalt parinte poate avea o sansa de a bloca continuarea gradinitei.
In practica, asta nu se prea intampla, dar se intampla destul de des copiii sa fie exclusi din gradinite private (dupa ce abia s-au adaptat si integrat) pe motiv ca razboiul dintre parinmti face rau institutiei.
Este un proces traumatic acesta, atat pentru copil, dar si pentru parinti.
Exista variante de minimizare a modului de a rezolva conflictele cu gradinita si de a minimiza sansele celuilalt parinte de a face sau de a castiga o eventuala actiune privind dreptul sau de decizie, insa aceste variante sunt bazate exclusiv pe lipsa nevoii de razbunare, de pedepsire a fostului partener, pe disponibilitatea de a colabora cu el oricat de neplacut e acest lucru.
Exista variante de a asigura dreptul celuilalt parinte, asigurandu-i totodata si copilului un cadru de crestere mai calm si linistit. Toate aceste variante pleaca de la tine, de la interesul copilului care e mai important decat interesul de a vedea celalalt parinte sangerand.
In privinta pensiei de intretinere, este important sa identificati din ce traieste tatal. Astfel, daca nu are niciun venit la negru de niciun fel, incercati in instanta sa obtineti pensie de la bunica. Intai trebuie sa verificati daca este posibil practic, in functie de veniturile si nevoile bunicii.