Restanțe la plata întreținerii anulate. Pot obliga conducerea asociației să renunțe la această practică și să ia măsuri pentru obligarea la plată a celor care nu-și achită datoriile?
Administratia blocului in care locuiesc , + comitetul executiv NU vrea sa intreprinda nimic, absolut nimic , impotriva restantierilor la plata intretinerii. Acestia au intelegere cu conducerea asoc. de proprietari (+ administratora) )sa li se stearaga, sa li se ierte, o data la trei ani obligatia de a plati restantele. asa ca din trei in trei ani acestia ( datornicii ) isi reactualizeaza datoriile prin micsorarea si venirea la zi a sumelor restante. Eu, ca o simpla membra a asociatiei de proprietari pot intreprinde ceva anume pentru a obliga administratia sa ia masurile de obligare a platilor la intretinere a celor care nu vor sa se achite de aceste datorii ? De 10 ani si de 7 ani , o proprietara si un chirias nu achita intretinerea si mereu o data la trei ani li se recalculeaza si actualizeaza datoriile. Ce pot eu sa fac ? Intreb pentru ca administratora ne baga noua in plata unor "reparatii" care nu exista dar despre care pretinde ca se aduna la niste fonduri din care se platesc diverse necesitati ale constructiei, datoriile datornicilor . Va rog sa NU ma indrumati la biroul pentru relatia cu asociatiile de proprietari din primarie pentru ca am deja o experienta inutila si aceasta nu are instrumente juridice pentru a obliga administratia la unele proceduri si nici nu are experti contabili care sa evidentieze felul incorect in care administratia face calculul. Va multumesc
Multumes pentru raspuns d-na Ynnocenta.
Deja am facut putina lumina si pentru asta va multumesc.
1) Nu am stiut ca ma pot adresa si MAI. Chiar am sa fac o petitie in sensul ca voi sesiza comportamentul celor de la inspectia ptentru asociatiile de proprietari din cadrul Biroului de realtiicu asoc.de proprietari din cadrul ( mai departe) Politiei Locale a Sectorului !
Un mic amanunt : aflu ca ( si poate sunt in eroare , deci voi verifica personal) ca doar primaria sectorului 1 din Bucuresti a atribuit Politiei Locale a sectorului 1 acest serviciu de relatii cu asociatiile de proprietari , iar inspectorii respectivi ai acestui serviciu sunt considerati si ei politisti locali. Celelalte primarii nu au o asemnea distribuire de competente. Celellalte au un organism separat in Primarie si care are sarcina precisa ( prin Cons Local ...?) sa se ocupe de problemele cu asociatiile de proprietari (!!!)
D-na Ynocenta , eu am mers pana la Politia Locala pe Bucuresti cu o sesizare privind modul de comportament si rezolvare a petitiilor mele de catre Pol. Locala a sectorului 1 si mi-au trimis raspuns scris ca ei ca organism central nu au competenta sa intervina in asemenea speta. Ca legea e facuta in asa fel incat fiecare Pol Locala raspunde personal pentru ceia ce face. Politia locala a Mun .Buc ca organism central nu are in atributii sa supervizeze si sa administreze treburile Poltiiilor Locale de sector.....Atributiile sunt strict partajate. Nu am in fata raspunsul lor ca v-as fi citat din el, dar va rog sa ma credeti ca asta e raspunsul lor..
Dar, DAR, faptul ca imi comunicati informatia ca MAI are un departament de administratie publica locala e o noutate pentru mine si o informatie pretioasa.
Daca mi-ati putea indica vreun articol dintr-o lege, sau de regulament sau orice alt act administrativ la care sa ma raportez cand voi face sesizarea catre MAI , mi-ati face un mare bine si va multumesc din suflet
2) Intr-adevar am cerut sa NU fiu indrumata catre Consiliul Local. Da, dar eu presupuneam ca stiti ca in cadrul Cons Local exista acest organism - birou care se numeste " Birou pentru Relatii cu Asociatiile de proprietari". Asa presupuneam eu.
Prin urmare intreb : exista un alt organism de control in cadrul primariilor care poate administra-superviza-controla ( la randul sau) "Serviciul de Relatii cu Asociatiile de Proprietari" daca el - in cazul sectorului 1 - face parte din componenta Politiei Locale a sectorului 1 ?. Exista si in Primarie ceva anume la care sa ma pot adresa si sa reclam ca Politia Locala , prin biroul de relatii cu asociatiile de proprietari , si-a batut joc de reclamatia mea ?
3) Da , la experti contabili , agreiati in fata unei eventuale instante judecatoresti, m-am gandit si eu mai demult si am si luat acele liste de pe care am dat , cred , ca vreo 100 de telefoane , in mai multe zile incercand sa gasesc pe cineva dispus pentru un asemenea control. Se feresc ca darcul de tamaie de o asemnea expertiza si ii inteleg , pentru ca e o munca tare nesuferita si migaloasa si ca remuneratie nesatifacatoare pentru ei. Toti cauta expertize simple si profitabile. Dar asta nu inseamna ca acea lista CECCAR nu este valabila.
Dar cum rezolv situatia care poate aparea ( in mod sigur) , ca administratora refuza sa puna la dispozitie toata documentatia ceruta de acel ( eventual ) expert contabil care se va incumeta la solicitarea mea platita sa ceara de la adminsitratie documentatia.?
Eu am gasit de-alungul timpului in care m-am tot chinuit cu aceasta problema, pe cineva, (expert contabil judiciar, care doar a discutat cu mine si nu a vrut sa se bage in analiza reala a documetelor pe care le-ar fi cerut de la adminsitratie) care m-a indrumat sa fac tot felul de demersuri ca sa obtin confirmarea ca adminsitratia nu vrea sa raspunda corect conform legii 230/2007. Si am facut cereri trimise prin posta cu confirmare de primire pentru a-mi pune la dispozitie documentele cerute. Am si confiramrile de primire a scrisorilor mele, am si martori ca ducandu-ma la administratie sa cer sa raspunda la cererile mele asa cum le-am formulat , adminsitratora a refuzat.
Tot acel expert contabil m-a invatat sa dau in judecata pe administratora si presedinta asoc . de proprietari pentru a le obliga sa imi dea documentatia pe care am cerut-o . (Obligatia de a face ??) . Si asta ca un preambul care sa imi permita sa obtin documentatiile ce urmau sa evidentieze cele reclamate si sustinute de mine ( deoarece Politia Locala, prin "Biroul de Relatii cu Asociatiile de Proprieatri" nu si-a facut treaba si nu am putut prin ea sa evidentiez ceia ce eu stiu , adica maltrapazlacurile administratiei ) urmand apoi sa le chem in judecata si. de data asta
sa cer instantei un expert contabil .pe care sa il platesc avand deja siguranta ca expertiza o va gasi culpabila pe administratora. Altfel risc sa platesc de doua ori, iar eu daca nu sunt f bine pregatita sa pierd platind de doua ori o expertiza contabila
5) Deci revin la sesizarea pe care trebuie sa o ....FINALIZEZ (?!) cu Politia Locala cu al sau Birou de Relatii cu Asoc. de Proprietari, dar pe care sa o fac de data asta la MAI ....departamentul de Administratie Locala ( ?) ?
Acesta sa fie acum primul pas ?
Multumesc foarte mult ( de abia astept un semn de la dvs )
Vad ca deja am intrat prea in amanunte si nu mai vrea nimeni sa imi dea un sfat.
Ceia ce nu s-a retinut din cele expuse de mine, este ca la Primaria sector 1 ( Bucuresti) acel Birou de relatii cu asociatiile de proprietari nu mai este in Primarie , ci este trecut la Polita Locala. Sigur ca si Polita locala raaspunde in fata Consiliului Local si primarului. Dar aranjamentul este ca Polita Locala este independenta in activitatea sa si nu rapsunde in fata unui for superior , caci acela ar fi Politia Locala pe Bucuresti care fiind contactata de mine anul trecut, mi=a trimis raspuns , cu antet si stampila ca nu au in atributii supervizarea , controlul ,,etc pentru politiile locale de sector. Treaba asta de ..."Ana cu Kaiafa" este doar la Primaria sector 1.
Asta e problema mea . Asta nu pot eu sa o desfac , nu stiu cum sa reusesc, ce sa invoc...
Buna ziua. Eu cred ca incercati sa gasiti acul in carul cu fan. Ca un fost consilier in cadrul Biroului de Relatii cu Asociatiile de Proprietari sect.1 (cand inca nu trecuse sub autoritatea Politiei Locale), va spun din experienta ca rar, foarte rar se gaseste un expert contabil, care sa se priceapa la asociatiile de proprietari si la mecanismul de functionare al acestora. Legea 230/2007 nu e de cat "apa de ploaie" si nu rezolva nimic din problemele asociatiilor. Si mai ales ale proprietarilor.
Va doresc succes in gasirea unui expert care sa se si priceapa in a analiza activitatea Asociatiei.
Doamna marbarbu, nu știu cât de utilă vă va fi informația asta, dar vi-o ofer. În Octombrie, 2013 am fost la Parchetul orașului unde locuiesc și-am făcut plângere penală președintelui de asociație pentru unele chestii minore, dar multe : favorizarea anumitui locatar în acordarea tuturor lucrărilor din subsolurile blocurilor asociației fără o licitație prealabilă; îngreunarea procesului de Adunare Generală prin nepunerea la dispoziție a cheilor avizierelor; pentru necalcularea personalului unei firme care își desfășoară activitatea în scara mea la plata aferentă utilizării instalației sanitare [nu mai știu cum am formulat plângerea pentru că sunt ani și am și uitat legea 230/2007]; pentru neprezentarea anumitor documente pe care le-am solicitat prin recomandată, cu confirmare de primire și alte chestii de care m-am putut lega. Partea proastă e că omul e consilier și abia în luna Iulie a acestui an am fost chemat ca martor la Poliția Județeană să confirm, prin semnătură, cele declarate.
Pe termen lung veți câștiga, doar că vă trebuie Ambiție și Nervi.
Cât despre contabil, dați un anunț în ziarele mari și așteptați.
Succes!
Domnule OutStanding ( doamna ...? ) va multumesc si dvs pentru interventia dvs. Tare imi doresc sa cititi raspunsul meu, adica sa va mai intereseze ce se mai scrire pe aici pe la postarea mea si sa cititi. Eui bine si eu am formulat o plangere penala impotriva multor abuzuri facute de aceasta adminstratora : sedinte facute asa in raspar, in care totusi se discuta si subiecte arzatoare si care erau in preocuparea tuturor dar , sedintele se incheiau cu procese verbale in care administratora trecea doar ce a vroia ea, omitand intentionat temele care nu ii conveneau profitand de nestiinta oamenilor si buna lor credinta , care semnau ....fara sa stie ce semnau crezand ca semenaza pentru ce se discutase... De exemplu : blocul are clasa 1 de risc seismic si la o sedinta de acum doi ani s-a discutat de catre cei prezenti, veniti la mobilizarea mea, despre dorinta acestora de a se face demersurile pentru consolidare. Ei bine, in procesul verbal al sedintei s-a consemnat ca cei prezenti nu doresc consolidare, iar administratora a invocat apoi fatis ca majoritatea nu doreste consolidarea blocului. Este doar un exemplu. Am mers cu palngerea penala la politei si am dat-o spre citire unui politist de la cercetari penale care mi se paruse dintr-o dicutie anterioara , foarte coopernat si intelegator. Dupa citirea foarte atenta mi -a spus ca ma intelege foarte bine dar ca un asa continut nu va avea "castig de cauza" la procurorul care va superviza ancheta ( ca el e de fapt cel care da da verdictul final si controleaza activitatea de cercetare a politistilor) si mi-o va respinge. Si am renuntat la plangerea penala. Si eu am gandit ca prin plangere penala ajung mult mai usor la dovezi si la solutionarea cumva a situatiei din blocul meu.
Sa inteleg ca ar trebui sa revin la plangerea penala.? Fapte sunt. Marunte ( ca si la dvs) dar multe .