am lucrat pana acum o luna si ma gandesc sa fac un copil. De care din situatiile urmatoare ma pot folosi pentru a beneficia de indemnizatie?
- sunt studenta in anul I, zi, la master, facultate de stat, cu plata
-am un apartament pe care sa-l inchiriez. Pot beneficia de indemnizatie pe baza unui contract de inchiriere? Exista o suma minima pentru acest contract?
-In cele 12 luni de pana la nastere intra si somajul?
Chiar acum am citit si celelate posturi legate de tema asta si m-am lamurit. Multumesc mult. Dar daca raman PFA, beneficiez de concediu de sarcina si lahuzie?
Din nou: este irelevant sub ce forma obtii venit profesional anterior nasterii! Fie ca esti PFA sau salariat, tot aia e. Dupa nastere, pe perioada CIC, nu poti obtine venit, ca ti se intrerupe concediul si indemnizatia.
Am inteles. Dar in mod normal concediul de sarcina si lauzie e platit de angajator pt cele 126 de zile, pe care ii poate apoi recupera de la stat. Fiind PFA eu imi platesc aceste 126 de zile si apoi recuperez banii sau colaboratorul pt care lucrez? Chiar nu stiu cum se procedeaza....daca se poate. Indemnizatia pt cresterea copilului pt 2 ani, imi este acordata direct de stat. Intrebarea era cum se procedeaza cu acest concediu de 126 zile. In speranta ca nu va agasez, multumesc mult mult de tot.
Asa cum iti platesti singura cota datorata la asig sociale de sanatate, tot asa vei primi direct de la bugetul FNUASS banii in cele 126 de zile. Nu recuperezi nimic de la nimeni.