Ma poate ajuta cineva cu un model de cerere de chemare in judecata a angajatorului?
Cat dureaza de obicei un proces cu angajatorul daca am toate dovezile incalcarii drepturilor?
Buna ziua! Am decis sa postez aici deoarece ceea ce vreau sa spun, are legatura cu ceea ce am scris anterior: La cererea de chemare in judecata a angajatorului prin care solicitam plata drepturilor banesti privind concediul medical de lauzie al sotiei, am primit intampinarea angajatorului prin care se aduce la cunostinta faptul ca angajatorul nu a primit certificatele medicale ale sotiei pentru perioada pentru care solicit drepturile banesti, fapt care sincer, nu este adevarat.
Ce-i drept eu nu am cum sa fac dovada ca i l-em lasat la sediul firmei pentru ca nu mi-.a trecut prin cap ca o sa ajungem in final la judecata.
Vreau sa precizez ca angajatorul a eliberat o adeverinta necesara dosarului de indemnizatie pentru cresterea copului, in care sunt precizate veniturile pe ultimele 12 luni anterior nasterii copilului precum şi prima zi de concediu medical- sunt niste formulare tip.
Aceasta adeverinta nu ar fi putut fi eliberata de catre angajator daca nu-i duceam concediile medicale...fapt care ar putea demonstra, in mod indirect ca aceasta a avut la cunostinta de concediile medicale. Pot sa folosesc acest aspect in concluziile finale?
2. Suspendarea contractului individual de munca pe motiv de lauzie, la fel, nu ar fi putu fi solicitata de sotia mea, fara sa motivam, prin certificate medicale de ce solicitam asta!?
Cum as putea altfel sa dovedesc ca ea a primit certificatele medicle, lucru care s-a intamplat in fapt?
Scuze pentru offtopic. Mi s-a parut mai indicat sa postez aici, avand in vedere ca posturile mele anterioare au legatura cu ceea ce vreau sa scriu acum.
In urma procesului pentru care v-am necajit anterior, mi-a fost comunicata hotararea definitiva in data de 24 octombrie 2012. Ultima zi de recurs, conform hotararii este 05 noiembrie 2012. Intrebarea mea este urmatoarea:
Ce trebuie sa fac acum pentru a recupera sumele de bani (reprezentand concediu medical de sarcina si lauzie) la care a fost obligat angajatorul sa le plateasca prin hotarare?
1. Trebuie sa ii trimit o cerere (confirmare de primire) prin care solicit ca in termen de 15 zile de la data primirii sa plateasca suma? In caz contrar ma pot adresa parchetului pentru o plangere penala, pentru neexecutarea hot. judecatoresti?
Conform Art. 277. - Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda
2. Trebuie sa astept sa treaca termenul de recurs si sa ma adresez instantei pentru investirea cu formula executorie a hotararii, dupa care sa ma prezint la un executor judecatoresc? Avand in vedere ca parata nu are nici un interes sa plateasca, astfel m-ar fi contactat.
Va rog mult sa ma sfatuiti, pentru ca nu stiu ce trebuie sa fac mai departe!
In nici un caz varianta 2, pentru ca hotararile din litigiile de munca sunt executorii din prima instanta, adica nu trebuie sa asteptati trecerea termenului de recurs sau a recursului.
Puteti trece la pasul 1 linistit. Atasati la cerere o copie simpla dupa hot. pe care ati primit-o (nu hotararea, o copie.)
Partea cu apelat la executor o puteti face oricum, acum. Poate ar fi bine sa asteptati cele 10 - 15 zile, poate parata plateste si nu mai trebuie sa dati bani la executor.
Daca ne luam dupa cum este prevazut in Codul Muncii , atunci ne putem limita doar la plata salariilor ... insa cred, intr-o acceptiune mai larga, ca este vorba despre toate drepturile salariale , inclusiv despre indemnizatia pentru incapacitate temporara de muncq.